2014, krap een maand begonnen. Het jaar van ‘NIX is de regel’ en tevens het jaar waarin mensen zich zorgen maken over de hoeveelheid Ritalin die gebruikt wordt onder personen die deze medicatie niet nodig hebben. 28 januari een van de weinige avonden dat ik voor de televisie hang. Arie Boomsma is te gast bij De Wereld Draait Door, iets wat voor mij reden genoeg biedt mijn aandacht erbij te houden. Laat het nou net zo zijn dat het om aandacht ging.

Arie Boomsma de man van de meest belabberde Youtube fitness instructie filmpjes ooit vertoont heeft de creatine poeder even terug de kast in gezet en de lap jas aangetrokken voor een heus ‘onderzoek’. Samen met mede ‘onderzoeker’ René Gude heeft hij zelf Ritalin ingenomen. De conclusie: Ze voelde na het slikken van Ritalin dat ze hun aandacht inderdaad beter op één bezigheid konden richten. ‘Dat is handig’ zei ik en betrapte mezelf op enige belangstelling. Met mijn eindexamens in het vooruitzicht zag ik mezelf al volgestopt met Ritalin de examenzaal binnenlopen. Slecht voor me gezondheid, maar kennelijk werkt het goed. Filemon zat ook aan tafel en schuwde het niet zijn Spuiten en Slikken ervaring op tafel te gooien. ‘Hij voelde een deken van rust om zich heen’. ‘Nee, maar het is  niet goed voor je’ hoorde ik Arie eraan toevoegen. Het gebruiken van Ritalin werd toch wel afgeraden voor zonder concentratiestoornis(sen). René en Arie vonden ‘dat ze even moesten kijken wat dit veelgebruikte middel nou doet’. Onderzoek? Het systematisch bestuderen en analyseren van een verschijnsel zegt mijn woordenboek. Dit ‘onderzoek’ waarin geen enkele onderzoeker betrokken is, lijkt mij persoonlijk meer een uiting van persoonlijke nieuwsgierigheid. Mathijs leek ook even verbijsterd en vroeg: ‘Nu is me niet helemaal duidelijk, wat is nou de gedachte achter dit onderzoek?’. Of er überhaupt over na is gedacht lijkt mij de vraag. Voorlichting of sluikreclame? Vroeg ik me af. Nooit had ik mij nieuwsgierig gemaakt over het medicijn Ritalin tot deze bewuste avond. Ik begon me af te vragen of het zou werken bij het maken van mijn toetsen ‘gewoon een om te proberen, als het niet werkt, werkt het niet’ dacht ik en zo niet is dat een gemiste kans.

Zo kreeg ik in mijn eerste middelbare schooljaar een voorlichting over hoofdzakelijk marihuana en andere soorten drugs. Het belangrijkste advies was natuurlijk ‘het is erg slecht voor je, nooit aan beginnen’. Vergelijkbaar met de boodschap over Ritalin: Het heeft meerdere handige effecten voor een betere concentratie en werkt super goed, maar nooit doen natuurlijk. Een dag na de ‘leerzame’ voorlichting over marihuana hadden vele van onze school het toch maar eens geprobeerd. Was dit het gewenste effect van de voorlichting? Ik betwijfel het. Eind 2013 ontstond er een discussie over het verleggen van de alcoholgrens. Een van de belangrijkste tegenargumenten: ‘We moeten beter voorlichten, deze nieuwe regel bied niet de oplossing tot het probleem’. De voorlichting die in dat eerste middelbare schooljaar ervoor gezorgd heeft dat een aantal leerlingen nu dagelijks marihuana gebruiken terwijl ze eerder nooit aan het gebruik ervan dachten.

Is het niet aan de ouders een gezond geweten mee te geven aan hun kinderen, want is dit niet waar het echte probleem ligt bij de meeste jongeren die met bijvoorbeeld alcohol of drugs de fout in gaan?

Niksgewend

 


Niksgewend

17 jaar en havo scholier, werkt als verkoopmedewerker. Kritisch cynisch, sarcastisch, humoristisch en egoïstisch? Ik schrijf graag columns. Belicht het meest donkere plekje van de tegenwoordige informatiestroom. Een hiphopliefhebber en hobby muzikant. Jongeren zijn: lui, futloos en zijn: niksgewend.

12 reacties

Pierken · 30 januari 2014 op 17:43

Een sterk debuut hier, Jelte (of Niksgewend). Kritisch geanalyseerd en verwoord. Petje af! Ben benieuwd naar meer van jouw hand.
Wat mierenneukertjes: Eerste zin van de tweede alinea loopt niet lekker en wat taalfouten, maar die kenne de boomsma in. Hiermee laat je zien dat je, naast maatschappijkritisch te zijn, ook het vermogen hebt om zoiets als dit goed samen te vatten. Met een conclusie. Kortom een column uit het boekje. Welkom op CX.

BTW: Ritalin is eigenlijk een soort speed en biedt een andersom-werking bij mensen die last hebben van adhd. Zeggen ze. Ik heb het wel eens genomen (ook uit nieuwsgierigheid, niet voor een onderzoek) en wat mij betreft moet ik daar als niet adhd’er van af blijven. Dat werkte net iets te lekker en schatte bij herhaling voor mijzelf schade in. Het heeft net als bij cocaïne een slopend fysiek effect. Gif voor je lichaam. Dat eindexamen red jij ook wel op een colaatje en een banaan 😎 .

    Niksgewend · 30 januari 2014 op 18:13

    Erg bedankt voor u reactie en feedback! Ik volg de site een kleine maand, omdat ik na mijn examens journalistiek wil gaan studeren wou ik het zelf eens proberen na het zien van DWDD. Achteraf gezien zie ik ook wat spelfouten hier en daar en ik moet zeggen dat spelling een zwaktepunt van mij is.

    Gelukkig was ik niet écht van plan het spul eens te proberen! 🙂

    Ben in elk geval blij dat het door u goed is ontvangen!

SIMBA · 30 januari 2014 op 18:50

Welkom hier!
Lap jas, moet zijn lab jas.
Goed stuk!

Pierken · 30 januari 2014 op 18:50

Wat een leuk voornemen. De aanleg om de feiten en jouw mening te groeperen heb je wel zo te lezen. Als je nu ook eens die onvoorwaardelijke spelling kunt temmen, dan zit het denk ik inclusief de basis wel goed. CX kan een goede leerschool zijn. Schrijf, plaats en ontvang tips/waardering. Of geef anderen jouw mening over wat je van hen leest? Dat lijkt mij een essentieel onderdeel van jouw voorgenomen studierichting.

Nachtzuster · 30 januari 2014 op 19:44

Lekker actueel debuut. Welkom hier. Voor een 17 jarige schrijf je lang niet slecht, maar met name het onderwerp en de uitwerking daarvan vind ik knap. Wel een vraagje: waarom zoveel categorieën? En vervolgverhaal? Komt hier nog een deel twee van? Mag. Graag. :rose:

fransien · 30 januari 2014 op 21:14

Dit is de eerste column die ik op deze site lees ben zeer onder de indruk van de kwaliteit en ga zeker verder rond neuzen op deze site! Super dat iedereen hier een kans krijgt om z’n talenten te ontwikkelen!
Groetjes, Fransien.
Ik kijk uit naar je volgende column. ?:-)

troubadour · 31 januari 2014 op 10:20

Goede column, de titel waargemaakt!

Mien · 31 januari 2014 op 10:45

Een jonge onderzoeker met een vlotte pen.
Welkom bij de ´old critical CX social club´.
Blijf de verwondering zoeken en omschrijven.
Laat je door CX vooral inspireren, jong geleerd, oud gedaan.
Ben benieuwd naar je volgende bijdrage.

pally · 31 januari 2014 op 14:45

Als debuutcolumn zeker heel behoorlijk geschreven. welkom hier!
Ben benieuwd wat we verder nog van je gaan lezen.

Yfs · 31 januari 2014 op 18:29

Verbazingwekkende en bewonderenswaardige prestatie deze column. Geeft me bijna het gevoel alsof IK niets gewend ben 😉
Van harte welkom op CX. Ik kijk er naar uit om meer van je te lezen!

Niksgewend · 31 januari 2014 op 20:44

Dankjewel allemaal! Leuk om de reacties te lezen. Ook bedankt voor degene met tips, kan ik goed gebruiken voor het volgende stuk. Kan een van jullie misschien vertellen hoe ik jullie columns kan lezen ik kan niet op jullie profielnamen klikken?

Alvast bedankt 🙂

Niksgewend · 31 januari 2014 op 20:45

Sorry, ik kom er nu net achter! :yes:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder