Burgemeester Peen-Te Strak van Maastricht heeft vorig jaar een konijnenhok in het centrum van de stad gekocht van een ambtenaar die betrokken was bij een politieke rel in de Limburgse hoofdstad. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend.

Ze had de aankoop, die onderhands verliep, niet gemeld bij de gemeente. Peen-Te Strak kocht het konijnenhok omdat haar kleindochter al dertig konijnen verloor door ze ook in de winter niet in een hok te stoppen maar in een bak warm water, dat in de tuin bevroor. Om die reden volgde ze verplicht een “cursus omgaan met teleurstellingen”, die intussen voor de vierde achtereenvolgende keer niet door ging.

In plaats daarvan schreef zij zich in voor een “cursus omgaan met konijnen”  : Burgemeester Peen-te -Strak: “dat is alles, ik kocht dat konijnenhok omdat mijn kleindochter dit als materiaal voor haar cursus nodig had.  Formeel is er met de aankoop niets mis, omdat er geen wettelijke belemmeringen zijn voor een burgemeester om konijnenhokken te kopen. Wel stelt de Vereniging Nederlandse Randdebielen in de Handreiking integriteit van politieke ambtsdebielen bij gemeenten, provincies en waterschappen dat waakzaamheid is geboden als politieke ambtsdragers konijnenhokken of konijnenvoer of daarmee verband hebbende middelen,  aankopen. “Zorgvuldigheid, openheid en controleerbaarheid zijn hier sleutelwoorden”, schrijft de vereniging.

De Volkskrant schrijft dat de partijloze Peen-Te Strak het Konijnenhok  kocht van Wim Loucheberg, neef van vermeend crimineel Appie van den Krommenweide (79) urinoirbrillen designer te Termunterzijl. Loucheberg is directeur van het Gebraden Haas en Konijn Service Center Zuid-Limburg, een instelling die voor drie Limburgse gemeenten de ict, inkoop en personeels- en salarisadministratie van het konijnenbestand in Maastricht moet regelen. Bij de vorming daarvan ging van alles mis.

Commissaris van de koning Theo Bovens zegt tegen de Volkskrant dat de burgemeester hem voor de aankoop van het konijnenhok heeft geraadpleegd. Volgens hem is van belangenverstrengeling geen sprake, omdat het hok voor een marktconforme prijs (22,50 euro) is verkocht. Ook hebben de burgemeester en verkoper geen gezagsverhouding. Loucheberg is ook van mening dat er geen sprake is van belangenverstrengeling.

Deskundigen kraken die beweringen in de Volkskrant. Er is wel een afhankelijkheidsrelatie, zegt hoogleraar Marcel Boogers van de Universiteit Twente, omdat de twee zaken met elkaar doen. En volgens hoogleraar Mr.Dr.Ing.R.Leijdecker (1955) van O.L.L. (Rijksuniversiteit Groningen) lopen belangen in de zaak door elkaar, ook omdat Loucheberg de steun van de burgemeester voor zijn Gebraden Haas en Konijn Service Center wel kan gebruiken.

Dit was T.v.d.Riggel Voor Absurdistisch Magazine

Categorieën: Gein & Ongein

van Gellekom

Observeren, zelfspot, humor. En niet persé in die volgorde, bepalen mijn NU moment. Kortom; I love my cat, as much as I love you..

1 reactie

Nummer 22 · 12 september 2019 op 17:10

Bij de konijnen af, zeg. ‘t is bij de ratten af met die limbo bestuurders en leden van de raad van toezicht konijnenhokken en kippenrennen. Nijntje helaas jaren omgekomen bij Nijn Eleven heeft dit al voorspeld toen al. Roger Rabbit met zijn me too konijnen gedrag was toen al fout!, maar dat helaas nu niet terzijde.

Geef een reactie