Elke dag zie je en hoor je het wel een keer, een kind dat aan een van zijn ouders vraagt waarom. En dat er dan een antwoord uitkomt: “daarom of dat weet ik niet” zonder ook maar de moeite te nemen om een antwoord te geven waar iemand iets mee kan. En dan is het cirkeltje rond. Ik heb dat vanaf kindzijnde altijd al verafschuwd, omdat het waardeloos is om met vraagtekens te blijven rondlopen. Nou komt mijn oudste zoon thuis met vragen over geloof en oorlog terreur, niet zo verwonderlijk zeker als je nagaat wat er allemaal in de media verteld wordt. Probeer dat nou maar is uit te leggen, gelukkig heb ik mijn huiswerk gedaan en in de afgelopen 12 jaar die jongen zo goed mogelijk de antwoorden gegeven waar hij om vroeg. Waardoor hij de betekenis van bepaalde woorden zoals abstract, interpretatie goed weet , anders heeft het uitleggen van een geloof ook geen zin, geloof ik.
Realistisch zijn vind ik belangrijk en ben daarom ook altijd op zoek naar antwoorden waar je geen speld tussen kan krijgen.

Nou kwam er de volgende uitleg in mij op, eerst moest ik hem nog wel even uitleggen wat een dogma is omdat dat nou juist het gene is waar het hier om draait. Het is namelijk een feit dat 2000 jaar geleden de mensen moeite hadden met abstracte dingen, en daarom mythes en legendes gebruikte om normen en waarden een vorm te geven. En nou komt het, het is namelijk niet zo dat iedereen daar dezelfde interpretatie aan geeft. Waardoor er verschillen ontstaan in opvattingen, en de mensen ervan overtuigd zijn dat die van hen de juiste is.
En zo ontstaat er een starre houding waar niet over gediscussieerd mag worden, en wordt op bepaalde punten een geloof een zekerheid. En dat gaat zo ver dat mensen elkaar ervoor afslachten. Waarop hij antwoordt: “ dus als dogma’s verdwijnen en we voor elkaar open staan is het opgelost?”. Ik wist even niet wat ik moest zeggen en heb hem groot gelijk gegeven. Maar vertel dat de rest van de wereld maar is, als ik het verkeerd zie vertel het mij dan voor ik er zelf in begin te geloven.

Je moet een geloof een geloof laten.
Als een geloof zekerheid wordt,
is haat geboren.

Categorieën: Algemeen

19 reacties

viking · 21 juli 2004 op 17:19

Volgens ene Moustafa zou ik nou heel onaardig tegen je moeten gaan doen want het is hier op CX veel te gezelli. Maar raad eens… doe ik niet. Ik vind het namelijk een sterk verhaal en ik geloof het ook nog!

Ma3anne · 21 juli 2004 op 18:32

[quote]“ dus als dogma’s verdwijnen en we voor elkaar open staan is het opgelost?”.[/quote]

Zeer wijze woorden voor een kind (hoe oud?). Wanneer stelt hij zich kandidaat in de politiek? Volgens mij ligt er een grote taak voor hem. 🙂

thcisok · 21 juli 2004 op 18:42

een dogma uitleggen viel nog mee, met het woord abstract ben ik twee avonden bezig geweest.
oh ja hij is 12 en dit is niet de eerste keer dat hij me klem zet.

Ma3anne · 21 juli 2004 op 18:45

Ik vrees, dat ie je nog wel vaker klem zet, als jij hem alles zo nauwgezet uitlegt nu. Mooi! 😀

rrobin · 21 juli 2004 op 18:45

Een ijzersterke column! De conclusie ben ik het niet helemaal mee eens, maar ik ga er voor de veandering niet tegenin; dat zou teveel afbraak doen aan de column.

Wanneer kunnen we een column van zonemans verwachten?

gast · 21 juli 2004 op 18:51

Mijn God zeg…voor enkelen dan maar wederom een herhaling. Wat een blij stukje zeg. Dit verhaaltje is al zo oud en al zo vaak herhaald, dat ik zelfs mijn twijfels zet bij de originaliteit van de schrijver of -ster.

Ma3anne · 21 juli 2004 op 18:56

Moustafa: hulde voor de tijd en moeite die je neemt om al die teksten die je niet boeien door te worstelen. Het moet hier een hel voor je zijn.

thcisok · 21 juli 2004 op 19:04

@mussi
over orginaliteit gesproken
gevangen tussen twee culturen, in een identiteitscrisis, doorgestudeerde over het paard getilde, gekleurde nederlander met twee paspoorten
die continu op zoek is naar erkening, over iedereen zijn mening klaar heeft, behalve over zichzelf want een ieder die jou gedachte niet deeld is nog minder als een varken.

en maar schoppen tegen de samenleving die jou gemaakt heeft wat jij nu bent.
ik heb nieuws voor je, 13 in een dozijn 😕

Dees · 21 juli 2004 op 19:05

Het mooiste van dit stukje is de uitspraak van je zoon. Verder ook een prima column. Lekker kort, bondig en duidelijk. Sommige zinnen lopen alleen wel wat moeizaam, net alsof je heel voorzichtig bent met hoe je het wilt zeggen.

Ach, dit komt wel van een turbo neerkalker trouwens.

😉

Louise · 21 juli 2004 op 19:22

Een verhaal met een moraal, en volgens mij recht uit je hart geschreven.

Ik vind het vooral een hele lieve column 🙂

Bakema_NL · 21 juli 2004 op 20:40

[quote]Mijn God zeg…voor enkelen dan maar wederom een herhaling. Wat een blij stukje zeg. Dit verhaaltje is al zo oud en al zo vaak herhaald, dat ik zelfs mijn twijfels zet bij de originaliteit van de schrijver of -ster.[/quote]

Ik begin die terreurdreiging nu echt serieus te nemen………..ze hebben Moustafa alvast gestuurd…….mwoehahahahahahaha.

Mosje · 21 juli 2004 op 22:18

Vergeleken met je eerste column hier, is dit een hele verbetering. Om te beginnen een lekker stuk korter, en ook nog eens to the point.

Eftee · 21 juli 2004 op 22:58

[quote]Als een geloof zekerheid wordt,[/quote]
is het geen geloof meer.
Juist met dat gekissebis tussen de verschillende geloofsovertuigingen ontstaat, naar mijn idee, haat.
Wel leuk, als je zo klemgepraat wordt, door je eigen kind.

😀

Mup · 21 juli 2004 op 23:32

Er zijn hier columns die je even moet laten bezinken en die bij blijven, dit is er een van. Te vaak wordt er gedacht dat kinderen vragen om het vragen en niet om de antwoorden. Waar ik ook aan terugdacht bij het lezen van deze column, was aan een moeder die me eens aansprak en het vreemd vond dat ik als volwassene ‘sorry’ tegen mijn kind zei. Waar dat om ging ben ik al kwijt, zo verbaasd was ik over die reactie.

Ik vind het ook altijd heel moeilijk om een kind niet te onder- of overschatten.
Goeie column,

Groet Mup.

Shitonya · 22 juli 2004 op 02:52

Muah om even off topic te rollen:
Bakema, ik begin me grandioos te irriteren aan jouw reactie’s. Dat deed ik al eeuwen voordat je begon met mousie uit te lachen. 1 keer oke, zien we door de vingers, maar jij blijft nu ook steeds in herhaling vallen, zoals wel meer dat heel vaak doen.
Geef reactie op een column en niet steeds op 1 bepaald persoon die reactie geeft op degene persoonlijk.
Stuur mousie een prive bericht anders mensen, want om nou steeds een beginnende ruzie te beginnen of uit te lokken, want zo zie ik het, is simpelweg kinderachtig 🙂

pepe · 22 juli 2004 op 07:00

[quote]En nou komt het, het is namelijk niet zo dat iedereen daar dezelfde interpretatie aan geeft. Waardoor er verschillen ontstaan in opvattingen, en de mensen ervan overtuigd zijn dat die van hen de juiste is. En zo ontstaat er een starre houding waar niet over gediscussieerd mag worden, en wordt op bepaalde punten een geloof een zekerheid. En dat gaat zo ver dat mensen elkaar ervoor afslachten.[/quote]

Dit is nu juist wat ik hier ook zie gebeuren, waarom is dan mijn vraag?

Laat een ieder geloven in zijn/haar werkelijkheid, en laten we vooral open staan voor elkanders gedachten en blijven praten, ipv bekvechten!

Slim kind thcisok!!

Bakema_NL · 22 juli 2004 op 23:14

@Shitonya……gut….wat erg. Ik geloof dat ik nogal vaak uitvoerig op een column in ga, misschien lees je wat selectief. 🙂
En je eeuwen ergeren is niet goed voor je, krijg je nog meer rimpels afgezien van die leeftijd van eeuwen.
Gegroet. 🙂

Shitonya · 22 juli 2004 op 23:24

Bakemaatje, je verwerkt vaak hele columns in je reactie en gebruikt nog meer puntjes in je reactie dan wie dan ook. Verder uit je vaker de kreet “mhuahahaha” dan wie dan ook en je gaat er wel diep op in, maar waarom schrijf je dan niet eens een column?
Een column is vergeleken me je reactie’s toch al hetzelfde 😉

Bakema_NL · 22 juli 2004 op 23:42

Een hele column als reactie. Dat zijn geen columns, dat is gewoon een reactie die ik even snel neerzet, in tegenstelling tot een column waar je iets langer over doet. Het spijt me dat ik zo snel en uitvoerig kan typen. Vreemd toch dat “schrijvers” moeite hebben met uitvoerige teksten, vandaar dat het woord tussen haakjes staat waarschijnlijk 🙂 . En muahaha heb ik al 2 x gebruikt ja. Echt enorm veel, als je zin hebt kijk je het maar na hoor, geen punt. Ik heb 2 columns gedaan, wie weet wanneer de volgende komt, misschien wel niet, ik heb nog andere dingen te doen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder