Het woord ‘orde’ is nauw verbonden met ‘klooster’: een samenlevingsvorm met duidelijk vastgestelde gedrags- en denkregels. Ook elke staatsvorm, van dictatuur tot anarchie, is gebouwd op een dergelijk kader: van directief tot wetteloos.

Mensen willen graag bij een harmonieus samenlevende groep horen, wellicht een restant uit ons tribaal verleden, maar zich ook kunnen ontplooien. Dat is mogelijk in de ideale democratie, waar regels en wetten aanvoelen als gewoontes; ze hebben immers ten doel veiligheid en vrijheid te faciliteren.

Zodra een oeroude orde door een eenzijdig opgelegd reglement ordelijk moet worden gehouden, is er meestal sprake van gebrek aan boerenverstand.

* * *

Meer #BinnenDoorDenkers op https://robertbeernink.nl/sub/binnendoordenker/

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #BinnenDoorDenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

1 reactie

Nummer 22 · 7 augustus 2022 op 17:21

Robert, vanuit welke ‘orde’ is afhankelijk van de eigen waarheid en met welk doel mensen in ene klooster zitten. Zijn gevangenissen dan ook kloosters waar orde heerst? In bepaalde landen op deze planneet heersen dictators die met hun orde als waarheid de tegenstander(s) hun waarheid niet accepteert. Daar waar wetteloosheid heerst is de orde het eigen recht om geen wetten te accepteren. Wetten zijn gemaakt door mensen. Een man die paus genoemd wordt met de waarheid van de orde waaruit hij als paus aangenomen werd is niets meer dan wat zijn religie wetteloosheid noemt. Hoe slaapt deze man als paus in zijn clownskleren? rustig? morele en ethische dromen en zijn god ( wat dat ook moge zijn) roepend om hulp maar hij nooit antwoord ontvangt dan alleen wat hij denkt als antwoord te hebben ontvangen, kortom zijn eigen waarheid wat een religieuze ziekte van fantasie, geloven in wat er niet is en waar bidden aangeleerd is. Dus, mag vloeken ook.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder