Ik vind geluk relatief. Waarom ik geluk relatief vind? Omdat ik vind dat het woord ‘geluk’ vervangen kan worden door het woord ‘tevredenheid’. Waarom ontevreden over jezelf zijn als je ook tevreden kan zijn? Oja, je moet natuurlijk wel zo leuk zijn als de mensen van Oh Oh Cherso, of zo mooi en dun als de modellen van Benelux, zo goed kunnen zingen als je idolen van de voice of Holland, zo goed kunnen voetballen als de grote jongens van tv, je wilt zo radicaal als Geert, zo rijk als John de Mol en zo grappig als Jeroen van Koningsbrugge zijn.

Geld maakt ongelukkig en geen geld maakt gelukkig. Hoe kan dat? Het gaat er niet om wat je hebt, maar hoe je er tegenaan kijkt. Geld geeft zorgen, de rijken zijn bang hun bezit te verliezen. Een arme is gelukkig omdat deze niks te verliezen heeft, alles wat hij krijgt geeft vreugde. Een miljonair zal hoogstwaarschijnlijk proberen nog meer geld te krijgen terwijl hij het ook op de bank kan zetten en een leven lang kan rentenieren. En dat terwijl een kind gelukkig wordt gemaakt met een snoepje. Wat een invloed heeft de maatschappij op je naarmate je ouder wordt.

Een baby tot 5 maanden lacht naar iedereen. Dit komt omdat een baby dan nog geen gezichten herkent. Hij of zij staat open voor alles en is onbevooroordeeld, nog niet beïnvloed door deze maatschappij. Waarom proberen wij niet als een kind te zijn? Of sterker nog, als een baby? We streven onze idealen na en uiteindelijk komen we er achter dat we nooit genoeg hebben. Deze ontevredenheid sloopt ons en we voelen ons ongelukkig.

In het weekend ga je flink aan de drank, de endorfine stroomt door je lichaam, je vindt het super en voelt je blij. Deze zelfde stof wordt aangemaakt bij heroïne gebruik, en door te lachen. Door te lachen? Ja! Dit is je natuurlijke drug. Dus lachen maakt echt gelukkig? Ja, en geluk maakt dat je gaat lachen. Ook wel eens de ultieme kick gehad tijdens, of het voldane gevoel na het sporten? Dat is ook weer die endorfine, kan je deze stof niet genoeg op een natuurlijke manier verkrijgen omdat je niet gelukkig genoeg bent? Dan grijp je naar de drank en drugs om deze honger toch te stillen, wat het ongeluk alleen nog maar erger maakt. Ongelukkig worden is afkicken van endorfine. Door een andere kijk op de situatie kan je opeens weer gelukkig worden en hoef je niet meer af te kicken. Gelukkig is het glas nog halfvol. Wat een tevredenheid.

Verslaafd? Slaaf van iets, afhankelijk zijn, geen controle over jezelf hebben. Je doet het jezelf aan, of beter gezegd, deze maatschappij doet dit ons aan. Als niemand rookte was jij het ook niet gaan doen. Verslaafd zijn is met een steen tegen je hoofd slaan, als je de drug tot je neemt stop je even met slaan, maar als deze is uitgewerkt begin je weer met het tegen je hoofd rammen van de steen. Die sigaret is lekker omdat je dan eventjes niet tegen je hoofd slaat. Stoppen met je verslaving? Dat is stoppen met jezelf slaan. Aan het begin voelt het alsof je jezelf nog harder slaat maar dat zal geleidelijk aan verdwijnen totdat je niks meer voelt. Je lichaam schreeuwt zo hard dat je jezelf niet moet slaan, je hoest het uit, voelt je minder fit, en je hebt een vieze smaak in je mond. De behoefte naar even geen steen tegen je hoofd geslagen krijgen voelt als honger met een volle maag, zonder sigaret nog niet tevreden zijn.

Waarom geven wij zo veel aandacht aan dingen die mooi lijken, kijken we ook weleens naar dingen die mooi zijn? Een bloem, de zon, een boom, een dier, water, cultuur.

Klagen maakt je ongelukkig, slaaf zijn maakt je ongelukkig, je ideaalbeelden nastreven maakt ongelukkig, geld maakt ongelukkig, zo gelukkig mogelijk worden maakt ongelukkig. Het enige wat dan in mijn ogen nog gelukkig maakt is tevredenheid.

Sander Bax


15 reacties

Harrie · 24 januari 2011 op 17:08

Een baby tot 5 maanden lacht naar iedereen.
God put a smile on his face!

Dees · 24 januari 2011 op 18:03

Mijn nekharen vliegen hiervan in de allergiestand. Wat een weterij! De toon van de dominee, met een Bijbeltekst die gepresenteerd wordt als nieuw, maar simpele herkauwerij van makkelijke formules bevat.

Geen geld maakt gelukkig. Vertel dat maar eens aan iemand die echt geen geld (en geen eten) heeft.

Een baby probeert vanuit evolutionaire overwegingen zorg te ontlokken van de mensen rond zijn wieg. Natuurlijk lacht een baby, het is nagenoeg het enige middel dat een baby heeft om te krijgen wat hij wil.

Dan een volstrekt onnavolgbare overgang naar verslaving met natuurlijk weer een hapklare oplossing in drie woorden. Weet je wat verslaving doet in de hersenen, hoe dat werkt?

Tevredenheid, ja hoor, ben het met je eens, tevredenheid maakt gelukkig. Tevreden worden vergt echter veel meer (zelf-)reflectie dan hoe jij het hier neerzet.

Als je mensen wil helpen (want ik neem aan dat dat je doel is) kun je de preekstoel beter bij het vuil zetten.

SIMBA · 24 januari 2011 op 18:16

Welkom op ColumnX, altijd heel fijn (NOT) als er iemand rondloopt die de wijsheid in pacht heeft 😕

arta · 24 januari 2011 op 19:57

Tenenkrommend.
Ga alsjeblieft schrijven over dingen waar je verstand van hebt, want dit gaat nergens over…

Dat babyvoorbeeld…. Jeetje, Dees legde het al uit…
Dat verslavingsvoorbeeld… Dees zei het al…

Misschien eens wat vanuit jezelf schrijven, in plaats van al dit gegeneraliseer?

Yannick · 24 januari 2011 op 21:32

Om te beginnen, ook even welkom!

Tja ik moet me aansluiten bij het bovenstaande, voor iemand van 19 klink je als een ouwe lul 😉

Uit/over jezelf schrijven is wellicht een optie, al begrijp ik het 100% dat dat enorm lastig is om jezelf bloot te geven. Een pseudoniem kan een oplossing zijn daarvoor.

even off-topic, wat is iedereen hier op CX lekker direct geworden de afgelopen jaren in het commentaar geven zeg. Even om uit eigen ervaring te spreken toen ik hier als 16 jarig broekie binnen kwam, je moet het toch maar durven hoor, je eerste schrijfsels zomaar de wereld in gooien en dan ook nog gewoon met naam er bij. Als ik opnieuw kon beginnen zou ik zelfs niet meer onder mijn voornaam schrijven op CX, niet vanwege de andere CX’ers maar ook omdat mijn moeder niet alles hoeft te lezen als ze me googled. Blijf nu maar wel onder mijn naam schrijven ivm. alle fans 😆

Maar weer ontopic: Sander, je denkt blijkbaar veel na over de dingen, zoals gelukkig zijn anders schreef je er niet over, maar reflecteer dat eens en schrijf uit je hart, niet uit je verstand. Je verstand kan het immers mis hebben en dan gaan de ouwe lullen hier ;-)je daar op wijzen. Je hart heeft het echter nooit mis!

lisa-marie · 24 januari 2011 op 21:33

Jij hebt duidelijk nog het geluk niet gevonden, voor de rest is alles al gezegd.

LouisP · 24 januari 2011 op 21:45

“Als ik opnieuw kon beginnen zou ik zelfs niet meer onder mijn voornaam schrijven op CX, niet vanwege de andere CX’ers maar ook omdat mijn moeder niet alles hoeft te lezen als ze me googled.”

Zeg Yannick, of hoe je naam ook is..jij wil iemand goeie raad geven en dan schrijf je bovenstaande…

Yannick · 24 januari 2011 op 21:53

Ja, wanneer je persoonlijke dingen schrijft kan het fijn zijn om gebruik te maken van het feit dat je op internet anoniem kunt zijn. Zeker wanneer je wat jonger bent. Zoals Sander, en zoals ik was toen ik binnen kwam rollen wat jaartjes terug.

Mien · 24 januari 2011 op 22:26

Beste Sander laat je vooral niet ontmoedigen door grumpy old men and women.
Ik vind jouw relaas hier niet slecht voor een debuut.
Ik zag op je website dat jouw schrijven vooral het thema geluk betreft.
Daag jezelf eens uit en laat de volgende column eens over het grote ongeluk gaan.
Ennehh … wel met geheven hoofd de kritiek tot je nemen.
Welkom in de wondere wereld die ColumnX heet.

Mien (laat niemand als een Baxsteen vallen)

Frans · 24 januari 2011 op 23:01

Tja geluk wat zal ik er van zeggen:

Het leven is fijn
ik zou van m´n leven
niet dood willen zijn

Chucky · 25 januari 2011 op 07:33

Vreemd , het komt op mij niet over als iemand die denkt de wijsheid in pacht te hebben. Ik zie het meer als iemands persoonlijke mening en kijk op de dingen. In mijn ogen onnodig om iemand dan gelijk zo af te slachten …… maar ja wie ben ik 😆

Mien · 25 januari 2011 op 08:35

C’est CX qui fait la musique … :hammer:

Fem · 25 januari 2011 op 08:59

Je “argumenten” zijn gewoon wat kort door de bocht en dat maakt het wat belerend. De boodschap is namelijk helemaal zo gek nog niet, maar niet zo zwart-wit als jij het hier stelt…

pally · 25 januari 2011 op 11:18

Ja, er is al veel gezegd.Ik dacht ook na het lezen: Gut, die is vast erg jong, dat hij denkt de grote vraagstukken van het leven eventjes te kunnen oplossen. Of is het juist om vorm te geven aan je onzekerheid? Dan zou ik daar in opener en duidelijker en minder kort door de bocht proberen te zijn. En een kleiner vraagstukje pakken, misschien? Succes,
Welkom hier,

groet van Pally

Ontwikkeling · 25 januari 2011 op 23:40

Elk woord met “te” ervoor is fout, behalve tevreden;-)
Je hebt een punt als je stelt dat we in het leven teveel bezig zijn met het streven/najagen van geluk. Soms ligt het gewoon voor het grijpen.
Welkom!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder