Wat lees ik op het toilet?

De Poll “Wat leest u op het toilet” is een dappere poging een taboe te doorbreken. Het of de toilet, met name de wijze waarop mensen omspringen met het begrip toilet en de activiteiten die daar normaliter thuishoren, is een schemergebied. Een soort twilight-zone. Het is er, we maken er gebruik van maar we praten er niet over. Zoiets is vies. En toch is het (of de) hedendaags(e) toilet in onze hygiënisch hoogstaande maatschappij een hele uitkomst. De vraag “Wat leest u op het toilet?” probeert het spreken over en omgaan met het begrip “toilet” een handvat te geven. En daar is een goede reden voor. Overigens zal het me niet verbazen als u deze column op het toilet leest.

Alvorens u inzicht te geven in wat mijn favoriete lectuur voor op het toilet is, wil ik u, geachte lezer(es) eerst vermoeien met wat historische feitjes (waar internet al niet goed voor is).

In Pompeï en Herculaneum zijn privaten gevonden die op een continue spoelend riool waren aangesloten. Tussen de Romeinse tijd en de 19e eeuw is er weinig positiefs toegevoegd aan de toilettechnologie. In de middeleeuwen deden de rijken hun behoefte in een apart, aan de kasteelmuur bevestigd kamertje. Hun uitwerpselen belandden in het gunstigste geval in de slotgracht, waarbij moet worden vermeld dat het water uit diezelfde slotgracht weer werd gebruikt als was- en drinkwater. Rond 1450 (de Renaissance) vonden de rijkeren onder ons zo’n aan een kasteelmuur bevestigd toilet niet praktisch en zeker niet harmoniëren met de toenmalige architectuur en werd de “gemaksstoel” (ook wel “kakstoel”) bedacht. De schaamte was overigens minder aanwezig dan nu.
Van Lodewijk de 14e is bekend dat hij doorging met het ontvangen van zijn onderdanen terwijl hij, gezeten op zijn kakstoel, zijn behoefte deed. Voor de gewone man waren er in die tijd latrines, een meerpersoonspoepdoos, bestaande uit een flinke plank met gaten waarop je gezamenlijk kon zitten en waar de poep in een goot, gat of sloot viel. Deze latrines waren vaak zo smerig dat men zich liever in de tuin, in donkere hoekjes of achter de gordijnen ontlastte. Dit liep vaak de spuigaten uit, waarna de gehele hofhouding na verloop van tijd verkaste naar een proper paleis. Op het platteland van Scandinavië wordt de meerpersoonspoepdoos heden ten dage trouwens nog steeds gebruikt. Eind 18e eeuw werd de moderne toilet in Engeland uitgevonden. Als gevolg van de nodige populariteit van deze vinding begon men op grote schaal riolen en waterleidingen aan te leggen. Sinds de invoering van het moderne toilet is de preutsheid omtrent dit onderwerp drastisch toegenomen.
Het Franse toilet, het bekende gat in de grond, won aan populariteit omdat dit toilet minder aanleiding gaf tot masturbatie. Daarnaast investeerden de Fransen liever in imposante gebouwen dan in ogenschijnlijk onzichtbare riolering en waterleidingen. Als voorloper op het huidige toiletsysteem had Nederland tijdens de 19e eeuw nog zoiets bedacht als het wisseltonnensysteem. Bij dit systeem deed men zijn behoefte in een beerton die periodiek werd omgewisseld voor een leeg exemplaar door zogenoemde beerwagens. In een gedeelte van de Friese steden Leeuwarden en IJlst heeft het wisseltonnensysteem tot in de tijd van maanreizen en kleurentelevisie geduurd.

Begint u al te walgen van dit onderwerp? Neen? We doen er nog een schepje bovenop!

In Zuid-Oost Aziatische landen heeft men er helemaal geen moeite mee om de menselijke ontlasting rechtstreeks in het water van garnaalkwekerijen te dumpen. De behoeften vallen gewoon door een gat in de vloer van de paalwoning in het afgeperkte stukje water waar de bewoners van die mooie roze garnalen kweken.

Neemt de walging al toe? Ja? Heel mooi!

Eens liet de regering van Koeweit moderne woningen bouwen voor de gastarbeiders uit India, Pakistan, Bangladesh en Iran. Toen zo’n Pakistaanse gastarbeider, blij, zijn nieuwe huis betrok, werd hij aangenaam verrast door het aanwezige westerse sanitair. De man had enige geiten en roemde de ruime stal (badkamer) met de grote kribbe (badkuip), waar het voedsel zo handig in kon worden opgeslagen. Minder gelukkig was hij over de drinkbak (het toilet): als hij zijn dieren te drinken wilde geven en aan een ketting trok liep het water weg, zodat hij meerdere keren moest trekken om al zijn geiten van drinken te voorzien.

Loopt het u al dun in de mond? Bijna?? Lees gerust verder…

Op het platteland van China doet men al jaren aan een effectieve manier van kringloop. Heeft u wel eens gehoord van een varkenstoilet? Het poepgat zit recht boven een varkenshok en iedere keer als dit wordt gebruikt, kijkt ‘knorretje’ verwachtingsvol uit naar een warme hap…

Nog immer leest u en leest u en leest u en nog immer heeft u de behoefte verder te lezen. Tsja, u bent al bijna van uw taboe af. En u weet nog steeds niet wat ik lees op het toilet!

Door hun weinig vegetarische voeding hebben eskimo’s vette, zwarte poep. Hun honden zijn er zó gek op, dat wanneer een zwaar bepakte slee over een steile helling moet worden getrokken en de honden moe zijn, de eskimo een geraffineerde truc uithaalt: hij legt een van zijn keutels boven op de helling en zonder morren trekken de opgewonden dieren de slee naar boven. De honden vinden die keutel zo lekker dat de eskimo’s hun behoefte doen met een zweep in de hand om de honden van hun poep af te houden.

Nou vooruit dan. Nog eentje om het af te leren (wat zou die JAB nou eigenlijk lezen op het toilet?).

In Vlaanderen was het tot aan de 1e wereldoorlog de gewoonte om zich met een vinger te reinigen en deze dan aan de rand van de poepdoos af te wrijven. Dit gebeurde altijd met een vinger van de linkerhand, vandaar dat men elkaar tot op de dag van vandaag de rechterhand drukt en iets met de rechterhand aanreikt of ontvangt.
In de rest van West-Europa gebruikte men door de eeuwen heen werkelijk van alles. Behalve papier gebruikte men hooi, gras, platte steentjes (de zogenaamde ‘gatkrabbers’), schelpen, houtspaanders, (toen nog) denneappels, mos, zand of tot lappen gescheurde vodden. Archeologisch onderzoek uit Engeland toonde aan dat monniken hun versleten pijen in stroken scheurden om hun billen af te vegen.

Wat ik zoal lees op het toilet? Dit soort lectuur. En vervolgens realiseer ik me dat ik nu leef en niet in de tijd van Lodewijk de 14e of in Vlaanderen (of m’n drinkwater haal uit ‘n slotgracht). Dat maakt me zo blij. Dan neem ik zelfs dat luchtje voor lief.
JAB

(Ps
Met dank aan het geduldig medium internet.)


7 reacties

Bakema_NL · 24 februari 2005 op 17:09

Een beerput van een column….ruikt lekker.

Tja, iedereen moet bouten, niks vies aan eigenlijk, het hoort er bij. En waar denk je dat de bloemkool groot van word? Die gedijt toch echt het beste in een grote hoop stront……..en de rest van dat etensspul word er ook niet slechter van trouwens.
Een collega van mij trouwens komt altijd even melden wanneer hij weer een Ghanese bom gaat leggen. En daarna komt hij nog een keer om te zeggen hoe lekker het was….hij ziet er ook altijd voldaan uit zeg maar. Soms is het rennen, want ik moet ook wel eens en we willen niet na elkaar, dat hebben we al eens meegemaakt. Is hij me voor dan zit ik toch echt even op het damestoilet.
En dan heb ik nog een Antilliaanse collega die nooit iemand een hand geeft, maar altijd een boks……jeweetwel, met de vuisten tegen elkaar slaan bij wijze van groet en als je netjes bent breng je die vuist daarna nog even naar je hart ten teken dat je het ook echt meent die groet, weet je ook meteen waarom je bv. Marokkanen dit altijd ziet doen, even met de hand naar het hart……….die Antilliaan zei dus dat hij dat doet omdat hij zo vaak mensen van een toilet af zag komen die hun handen niet wasten en die gaf hij toch echt liever niet een hand, dan bleef hij zelf lopen om zijn handen te wassen elke keer…………..zit wat in dacht ik bij mezelf. 😛

Oh, ik lees trouwens altijd de Donald Duck op het toilet. En verder ga ik altijd zitten, ook bij de kleine boodschap. Want toen god of weetikveelwie ooit de man uitvond met zijn wormvormig aanhangsel was hij even vergeten dat ding zo in te stellen dat die straal er altijd netjes in 1 geheel uitkomt in plaats van elke keer op een andere manier, verdeeld over meerdere, bijna onmogelijke, stralen en variaties in sterkte……………ja dames, we hebben echt bijna allemaal moeite om te richten, het is werkelijk geen doen. 🙂

prikkels · 24 februari 2005 op 18:03

Waanzinnig goede column. De tranen liepen af en toe over mijn wangen…maar dan van het lachen. Ik zag de dames hun hoeperokken al optillen en gewoon alles lieten vallen waar ze stonden.

Dit soort geschiedenislesjes, weetjes en feitjes, zijn meestal gortdroog om te lezen, maar je hebt het heerlijk smeuiig en verteerbaar gemaakt.

Enne, ik lees nooit op het toilet, daar heb ik geen tijd voor. Tegen de tijd dat ik een boekje of een leuk tijdschrift uit de grote lektuurmand op ons toilet heb gepakt, ben ik al klaar. Ik spendeer hooguit 5 minuten per dag op het toilet.

Louise · 24 februari 2005 op 22:46

[quote]Het is er, we maken er gebruik van maar we praten er niet over.[/quote]
Hm, dat taboe heb je bij deze doorbroken.
Moet eerlijk bekennen dat ik bij enkele alinea’s gebruik heb gemaakt van speed-reading; waren wel erg smeuig geschreven 😀

Mosje · 24 februari 2005 op 22:59

[quote]In Zuid-Oost Aziatische landen heeft men er helemaal geen moeite mee om de menselijke ontlasting rechtstreeks in het water van garnaalkwekerijen te dumpen.[/quote]Vandaar dat God op Tweede Kerstdag heeft doorgetrokken.

melady · 24 februari 2005 op 23:29

[quote]u, geachte lezer(es) eerst vermoeien met wat historische feitjes (waar internet al niet goed voor is).[/quote]

Inderdaad erg vermoeiend..moest tijdens het lezen 3x naar de poepdoos.

Melady 🙂

Ma3anne · 25 februari 2005 op 07:59

Teksten die je vindt kort samenvatten in eigen woorden heeft meer effect in een column, denk ik. Hier kwam ik niet doorheen.

WritersBlocq · 25 februari 2005 op 14:36

was het maar WAAR dat er veel gelezen werd op het toilet. mijn collega liet vanmorgen op onze kamer zo’n onwijze stinkscheet, ik hing kokhalzend boven de pleepot en heb hem de les gelezen!!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder