Het is definitief. Ik heb eraan toegegeven; Ze is nu voortaan altijd bij me. Ik word nu wakker met haar en ga met haar slapen. Ze licht mijn kamer op. Ik eet met haar, drink uit haar. ’s Nachts houdt ze me warm. Ze siert mijn kamer met haar mengeling van kleuren. IKEA is bij me ingetrokken. Ik ben gisteren naar IKEA geweest om een vloerkleed te halen. Alleen een vloerkleed. En ik kwam thuis met een vloerkleed. En een låmp, én een spiegel, wissellijsten, een bureaustøel, een computertafel, afwasbørstels, nog meer låmpen, ønderzetters, møkken, børden en rølgordijnen. En ik had het niet eens echt nodig. Ik heb zelfs een gietertje gekocht. Ik heb geen planten op mijn kamer, maar die koop ik er dan wel bij in de bijbehorende kleur.

Wat een ellende is dat toch elke keer als ik naar IKEA ga. Ik ga ernaartoe om een leuk en betaalbaar meubelstuk te kopen en op de een of andere manier ga ik altijd de deur uit met drie keer zoveel rommel en ben ik uiteindelijk nog ruim honderd euro kwijt.

Ik heb nooit een goede band gehad met IKEA. Ik vond het er altijd te druk, te groot en er waren teveel dertigers. Ik had een hekel aan woonkamers die eruit zien alsof ze rechtstreeks uit een IKEA-gids geknipt zijn. Na de Bijbel is de IKEA-gids het meest gelezen boek ter wereld, dus uiteraard heeft de halve beschaafde wereld hun kamer ingericht volgens het evångelie van IKEA. De kinderen worden geloosd in het Småland zodat vader en moeder lekker rustig kunnen winkelen op koopzondag. Je zult maar in het Småland moeten werken, tussen de kinderen die eigenlijk helemaal geen zin hebben om op hun vrije zondagmiddag naar een meubelwinkel toe te gaan.

Maar omdat ik met twee linkerhanden geboren ben, probeer ik klussen in huis zoveel mogelijk te vermijden of te vergemakkelijken door alles kant-en-klaar te kopen. Daarom bestaat IKEA. Lekker makkelijk en goedkoop en alles in drie tellen in elkaar gezet. En alles aan te passen aan je smaak en leeftijdscategorie. Mijn kamer is nu dus de IKEA-afdeling Studentenkamer Frånk. De meubels vindt u terug op pagina 675 en 654 van de IKEA-bijbel. Rij 9 vak 11. Het småland komt over een aantal jaar wel.

Categorieën: Actualiteiten

15 reacties

Anne · 5 februari 2006 op 09:28

Ja ja ja! Wat is dat toch met Ikea, die trekkracht is onweerstaanbaar, ook voor mij helaas, hoewel ik toch een doorgewinterde kringloper ben.
Erg leuk stukje!
Anne

Dees · 5 februari 2006 op 09:55

åy, åy, åy en dat begint al in je twintiger jaren? 😛

Grappig stuk!

DriekOplopers · 5 februari 2006 op 11:06

Fijne column!

Maar wat is er toch mis met Ikea? Het is net als met drank: het is okee, mits met mate. Mijn huisinrichting bestaat voor een deel uit prachtige spulletjes uit antiekwinkeltjes of jaren-50 zaakjes, voor een deel uit geërfde familiespullen en voor een deel uit Ikea-producten. En het kan nog erger: ik heb een paar meter houten tijdschriftenbakken. Ik durf het bijna niet te zeggen: van de Blokker!!!

Maar echt: een superhuis!

Met groet,

Driek Øplöpers

Trukie · 5 februari 2006 op 11:12

Join the club Fjagg.
We hebben allemaal die drempel over gemoeten om heersende opinies te trotseren door toe te geven dat we ‘het’ hebben gedaan.
En hoe harder ze roepen………
Ik loop dagelijks op Ikea.

Outsider · 5 februari 2006 op 11:46

[quote]Ik durf het bijna niet te zeggen: van de Blokker!!![/quote]

Waarom eigenlijk niet? Wat is er eigenlijk tegen op spullen van Ikea of Blokker? Mijn meubelstukken komen hoofdzakelijk uit winkels als Leen Bakker en Gamma.
Duurdere spullen kan ik mij niet veroorloven en het kan me niet schelen ook.

Ma3anne · 5 februari 2006 op 11:50

[quote]Ik vond het er altijd te druk, te groot en er waren teveel dertigers.[/quote]
Goh, dat was 20 jaar geleden ook al zo. Als 50-plusser heb ik uit die jofele Ikea-jaren nog enkele relikwieën model Bjorn met kromgetrokken laden op zolder staan.

Leuk geschreven, tijdloze column!

Mosje · 5 februari 2006 op 12:13

Dat zou mij nou nooit lukken, al die streepjes en puntjes op en door de letters.
Leuk stukje, en we moeten de redactie maar vragen om een categorie “IKEA”

KawaSutra · 5 februari 2006 op 13:18

[quote]Lekker makkelijk en goedkoop en alles in drie tellen in elkaar gezet. [/quote]
Drie tellen?

Leuke column!

Li · 5 februari 2006 op 14:07

[quote]Ik heb zelfs een gietertje gekocht. Ik heb geen planten op mijn kamer, maar die koop ik er dan wel bij in de bijbehorende kleur.[/quote]

Ik heb een kunsstof gieter van Ikea voor 0,25 bij de kringloop op de kop getikt!
Je kunt er een plant of bloemen inzetten.
Staat hartstikke leuk!
Maar je kunt hem ook als urinaal gebruiken:-D

Li

Chantal · 5 februari 2006 op 19:45

[quote]Waarom eigenlijk niet? Wat is er eigenlijk tegen op spullen van Ikea of Blokker?[/quote]

Ikea oke, maar blokker.. ? Dat kan echt niet 😛 . Leuke column!

wendy77 · 5 februari 2006 op 20:47

Hij is weer leuk Fjag 😀

Nana · 6 februari 2006 op 13:40

Erg leuke column, grappig.
Ik eet meestal veel te veel en als ik bij de kassa sta, voel ik me zo misselijk dat ik zonder iets te kopen naar huis ga… 😮

Carlien · 6 februari 2006 op 18:03

[quote]børden[/quote]
Een keertje leuk, maar niet 3 keer in een zin.

Mijn ouders gaan ook, als we maar even in de buurt zijn, naar de Ikea. Dan is het: “Éven in de koopjes-hoek kijken, hoor!” Lopen we een uur later nog door die winkel, nu met een karretje vol spullen 😛 . Dat is het Ikea virus, denk ik. Je kan er niet weg, zónder iets gekocht te hebben.

Verder leuke column!
Groetjes, Carlien.

Outsider · 6 februari 2006 op 20:07

[quote]Een keertje leuk, maar niet 3 keer in een zin.[/quote]

Wat geeft dat nou? Ik zou al lang blij zijn als ik wist hoe het moest met die streep door de o.

Salmo91 · 16 februari 2006 op 02:42

Ik denk dat het de gemakzucht en hebzucht is van de mens. zeer leuk geschreven. helaas slaat deze column ook op mij. Het kopen en eigenlijk niet nodig hebben.

groeten,

Salmo

Geef een reactie

Avatar plaatshouder