Op 26 februari 1954 werk ergens in een volkswijk van Istanbul een jongetje geboren. “Wat een lief jongetje” en zijn ouders vrome moslims maakten geluidjes boven het jongetjes bed dat andere ouders ook graag doen.

Helaas, het jongetjes groeide op en moest , omdat er thuis weinig geld was regelmatig bijverdienen door het verkopen van limonade. Maar het jongetje ging studeren, omdat het jongetje intelligent geboren was. In 1984 burgemeester van zijn geboorteplaats. Turkije een staat dat  religie en staat strikt gescheiden houdt. Een fascinerend voorbeeld van de combinatie van democratie, islam en vrijheid, zo schreef de politiek analist Fareed Zakaria en haalde  “In Turkije is het bij wet verboden om een sluier te dragen

Het jongetje werd een man, een belangrijke man en verlangde naar het EU lidmaatschap van zijn vaderland. Het jongetje werd oprichter  van een eigen conservatieve politieke partij op: AK- de Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij. Een partij die voortkomt uit de traditie van gematigd Islamisme. Nu is dat jongetje president van Turkije!

Had de ambtenaar van de burgerlijk stand zich niet vergist bij de inschrijving van het jongetje geboortenamen, zou dat jongetje dan ook president zijn geworden en zijn naam niet; Recep Tayyi Erdogan maar Recept Ayygi Erdogan zijn geweest?

Er bestaat geen recept voor dictators en andere macht snakkers, want dan  had de mens voor dan dit eeuwig durende virus wellicht een recept kunnen halen en het het medicijn” Pro Humanity” dagelijks in te nemen met medemenselijkheid en respect voor human rights, veel leed en angst kunnen bestrijden.


Nummer 22

Verwarde, inmiddels (na alle jaren hiervoor) Anno 2022- Juli 3 minder verward, en mede oprichter van het Absurdistisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. (De inmiddels emeritus) Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde (4 x helemaal rond ) kijker en luisteraar naar anderen. Eigenlijk, de Eigenheimer onder de eigenheimers, maar dat alles geheel terzijde.

2 reacties

van Gellekom · 9 maart 2020 op 12:18

Top geschreven, amice. Ik zou eraan toe willen voegen: Het recept van ‘De ideale wereld’: satire op hoog vuur, kruiden, niet laten pruttelen.

    Nummer 22 · 9 maart 2020 op 13:20

    Dat mag Amice. Zo was er ooit een in Oostenrijks geboren dat werd begroet, vertroeteld door zijn ouders, maar een van de grootste massa moordernaar opdrachtgever werd voor opportunisten met hun gestrekte rechterarm. Zijn naam is bekend, net zoals alle anderen die onze mensheid beschouwden en nog beschouwen als hun persoonlijk eigendom.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder