Midden boven Nederland ligt het oog van een hogedrukgebied, dat wordt omringd door dicht bij elkaar liggende isobaren: lijnen die punten van gelijke luchtdruk verbinden. De weerwicca’s hebben goed gezien dat dit de huidige inversie van de normale weersomstandigheden verklaart: harde wind met in het zuiden vorst en in het noorden dooi. Gelukkig hebben de Friezen en aanverwante volksstammen al eeuwen kunnen oefenen om ook in deze meteorologische gesteldheid droge voeten te houden: klunen. Ik haat kou. Zelfs na een snoeihete Aufguβsessie sprint ik meteen naar het warme bubbelbad om af te koelen. Schaatsen is ook niet aan mij besteed. Ik zakte door het ijs bij de allereerste poging de gracieuze bewegingen van de prachtige Katarina Witt te imiteren. Zorgelijker is de trend dat dreigend winterweer het Journaal niet afsluit maar als breaking news wordt gebracht. Iedereen weet wat het “E” woord is en waar “Koek en Zopie” voor staan. Maar goed, ieder zijn plezier natuurlijk. Snertproducenten en rookworstendraaiers wrijven zich de handen warm. Amusant zijn de weerkundige boerenwijsheden die de regionale zenders in zo’n periode ontstijgen en door Annechien of Rob, met terechte gêne, op landelijk niveau worden ingeleid. De dikte van de vacht van de kat of het aantal molshopen in de wei zijn even betrouwbare indicaties voor nakende kou als de pluim van het KNMI. De enige echt betrouwbare aanwijzing dat het kwik onder nul is gezakt, wordt echter als een ontlastende verklaring verwoord in de Twentse spreuk: “Het is winter als de boeren ijs bouten”

21 januari 2017  #BinnenDoorDenken

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #BinnenDoorDenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

6 reacties

Karen.2.0 · 21 januari 2017 op 14:14

Die Twentse spreuk gaat hier in een lijstje. En ‘Ik zakte door het ijs bij de allereerste poging’, heerlijk, mooie column!

NicoleS · 21 januari 2017 op 19:10

Weer een goede column?

Mien · 22 januari 2017 op 12:15

Die kende ik nog niet ijs bouten. Bijna net zo leuk als brommers kieken. Leuke column.

Menno · 22 januari 2017 op 16:08

Die Twentse spreuk houden we er in. Nu hopen dat het snel gaat dooien, want ik heb ook helemaal niks met die kou.

Nummer 22 · 22 januari 2017 op 16:40

‘als de kou onder ut ijs zit, dan wordt ut koud onder de voeten’

‘als de priem door het ijs zakt dan is de dooi nabij’

‘1 Drentse doorloper maakt nog geen paar Vikingen’

‘oals het weer kan berichten dan wil ik groag met het weer spreken’

(Uit; Fryslan Boppe; Met Hoppe & Beerenburger de winter door (helaas uitverkocht)

Esther Suzanna · 22 januari 2017 op 17:41

Knap geschreven. 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder