De helft van wat gezegd wordt, is onwaar. Zoiets hoorde ik Hans Beerekamp, tv-recensent van NRC Handelsblad, zeggen. Hij was te gast in het radioprogramma ‘Kunststof’ van de NPS. Toen dacht ik, ‘ja dat vind ik ook’. Voor zijn werk als tv-recensent heeft hij drie jaar lang bijna alleen maar televisie gekeken. Hij sprak o.a. over wat er op televisie verteld werd, dat daar meer dan de helft onwaar is. Vooral bij de commerciële zenders en hij vond dat de publieken daar niet aan mee moesten doen. Alleen maar om kijkcijfers te verdienen. Daarom vond hij het niet heel erg dat door het vallen van het twee kabinet Balkenende, Lousewies van der Laan als staatssecretaris van media ook weg moest. Samen met haar hervormingsplan voor het publieke bestel. Ook daarover ben ik het met hem eens.

Hij denkt dus dat de helft van wat er op televisie gezegd wordt onwaar is. Ik vind dat ook, maar ik wil zelfs verder gaan. Volgens mij geldt dit niet alleen voor op televisie, maar overal. Dus van alles wat verteld wordt, is meer dan de helft onwaar. Nu is dat een gemiddelde. Het is niet zo dat iedereen voor meer dan vijftig procent onwaarheden spreekt. De een spreekt meer waarheid dan de ander. Er zijn mensen die altijd waarzeggen, maar nog veel erger zijn zij die altijd onwaarheden spreken. Buiten beschouwing laat ik de mensen die met opzet onwaarheden verspreiden. Dit zijn namelijk leugens, en dat is een geheel andere discussie.

Ik weet niet waar ik mij tussen beide uitersten bevind, maar ik denk van mijzelf dat ik veel waarheid spreek. En dat is het probleem. Mensen die onwaar spreken, weten dat niet van zichzelf. Dingen worden gewoon als waar aangenomen, want het gaat er niet om of iets waar is, het gaat erom of men het gelooft. Dit is precies het begin van de broodjes aap en religie. En ook voor deze beide geldt, dat meer dan de helft onwaar is.

Maar stel nu dat het echt waar is, wat Hans Beerekamp zei. Dat inderdaad de helft onzin is. Dan is het dus ook mogelijk dat wat hij zegt onzin is. En dat het dus niet zo is dat meer dan de helft onzin is. Maar gelukkig gaat het niet om wat waar is, en ik vind dat dan hij gelijk heeft en dat ìk niet tot meer dan de helft behoor. Dat het goed is dat het kabinet viel. En dat zionist David Ben-Gurion nooit een Israëlische staat hadden mogen uitroepen daar waar hij dat gedaan heeft.

[i]Cor Jan van Zwol[/i]

Categorieën: Actualiteiten

5 reacties

Eddy Kielema · 3 augustus 2006 op 17:15

[quote]Ik denk van mijzelf dat ik veel waarheid spreek. [/quote]
Staatssecretaris Lousewies van der Laan????? 😀

CJvZ · 3 augustus 2006 op 20:44

Goed Eddy, grove fout van mijn kant. Ik heb duidelijk mijn huiswerk niet goed gedaan. Waar er gesproken werd over staatsecretaris Van der Laan, kwam ik te snel tot de conclusie dat het Lousewies was, daar het natuulijk natuurlijk Medy van de Laan betreft. Door de lijsttrekkersstrijd binnen D66, waar lousewies een hoofdrol had en dus in de actualiteit was, en beide Van der Laans bij D66 zitten, heb ik mij vergist.

[b]Dus Lousewies = Medy[/b]. Verder maakt dat voor de inhoud van het verhaal niets uit. Zoals ik al zei:
[quote]Dingen worden gewoon als waar aangenomen, want het gaat er niet om of iets waar is, het gaat erom of men het gelooft.[/quote]
En daar geloofde ik mijzelf voor een tijdje.

senahponex · 4 augustus 2006 op 15:43

Het probleem de waarheid; wat is waar en wat niet zelfs in mijn tijd was het al een probleem.
Mijn beste vriend Epimenidesde de Kretenzer zei het volgende:”Kretenzers zijn leugenaars.”

Als de Kretenzer beweert dat alle Kretenzers leugenaars zijn, dan heeft dat ook betrekking op hemzelf. De geldigheid van die uitspraak betekent meteen ook dat hij de waarheid heeft gesproken, wat in tegenspraak is met de bewering dat alle Kretenzers leugenaars zijn!

En daarmee ontstaat een onoplosbare tegenspraak.

Natuurlijk is deze paradox alleen dan paradoxaal, als men aanneemt dat een leugenaar altijd liegt, dat dus elke uitspraak van een leugenaar onjuist is. En dat is zelfs voor een aartsleugenaar in de praktijk nauwelijks vol te houden.
😎

Mosje · 4 augustus 2006 op 19:32

[quote]maar ik denk van mijzelf dat ik veel waarheid spreek.[/quote]Geloof je het zelf?

Prlwytskovsky · 6 augustus 2006 op 11:58

@ CJvZ: wat is hier nu van waar?

@ Senahponex: het mooiste antwoord dat ik sinds tijden heb gelezen hier.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder