Nu de omvang van de humanitaire ramp in Azië pas goed zichtbaar wordt, blijkt dat de beschaafde wereld voor één van de grootste uitdagingen staat van de moderne tijd. De Verenigde Naties spreken van een nooit geziene catastrofe. Volgens diezelfde VN moet de internationale gemeenschap zich opmaken voor de grootste hulpoperatie ooit. Een van de grootste verzekeraars in de wereld schat de schade op ongeveer veertien miljard dollar. De twee miljard in kas aan donaties zal net genoeg zijn om de schade te kunnen dekken. Voor de wederopbouw is er veel meer geld nodig! Jaarlijks schieten wij in Nederland voor zo’n vijftig tot zestig miljoen euro aan vuurwerk de lucht in. Gewoon voor de fun! Wereldwijd laten we met zijn allen voor miljarden euro’s in rook opgaan. Wij gooien letterlijk en figuurlijk in één klap vele miljarden weg. Bedragen met negen nullen, die de slachtoffers van de zeebeving in Azië en elders in de wereld broodnodig hebben. Het is een onoverbrugbaar contrast, waar ik nog altijd mee worstel. Hoewel ik me geen illusies maak, dat het in het verleden anders is geweest.

Zonder de steun van de rijke landen is het een onmogelijke missie om zoveel geld bij elkaar te verzamelen. Vergeet niet, wij, burgers van dit land, kunnen ook de pijn van de tsunami-slachtoffers enigszins verzachten. Iedere euro telt, geef als u kunt missen! Sluit de slachtoffers van de zeebeving in uw armen en draag uw steentje bij. Ik heb mijn steentje al bijgedragen. Het is niet veel, maar beetje bij beetje, druppel voor druppel creëren wij een zee van geld voor de mensen in nood. Sluit de slachtoffers van de ramp in uw hart en geef wat u kunt missen!

De allesverwoestende zeebeving met een kracht van 8.9 op de schaal van Richter heeft inmiddels meer dan honderdduizend levens geëist. Het dodental stijgt nog steeds! Vijf miljoen mensen verkeren in acute nood. Duizenden, waaronder vele toeristen, zijn vermist, miljoenen dakloos, velen hebben geen eten en drinken. De complete infrastructuur is opgeslokt door het watermonster ‘Tsunami’. Huizen, dorpen, steden zijn weggespoeld in de kolkende watermassa. Een derde van de slachtoffers zijn kinderen, volgens Unicef. Kinderen, te klein om te begrijpen wat hen is overkomen op tweede kerstdag. Kinderen, weerloos tegen de kracht van het wassende water, dus vaak ten dode opgeschreven.

De beelden uit het rampgebied zijn hartverscheurend. Ik probeer me flink te houden, maar mijn ogen schieten vol. De tranen druppelen een voor een langs mijn gezicht. Ik voel me machteloos, net als velen van u. Ik zie overlevenden met de doodsangst nog in hun ogen. Ik zie gewonden in het ziekenhuis. Ik zie opgezwollen lichamen en lichamen in verre staat van ontbinding door de brandende zon. Ik zie een eenzame knuffelbeer, verlaten tussen het puin van hotels en de wrakstukken van boten liggen. Ik zie peuters met botbreuken en diepe snijwonden. Ik zie tientallen levenloze lichamen in witte en oranje doeken gewikkeld. Ik hoor de meest schrijnende verhalen. Ik zie onvoorstelbaar veel menselijk leed, wat ik niet wil zien.

Ik zie overlevenden rusteloos zoeken naar hun dierbaren en geliefden tussen de doden op straat. Ik zie mensen met foto’s van vermisten in hun handen. Ik zie verschrikkelijke beelden, die nog in lengte van dagen op mijn netvliezen zullen branden. Slechts drie minuten en twintig seconden heeft de aardbeving op de bodem van de Indische oceaan geduurd, maar het menselijk drama en de enorme ravage, die de immense vloedgolven hebben aangericht, zullen ons nog jaren blijven achtervolgen. Ik zeg: “Luctor et emergo”, vervang ‘ik’ door ‘wij’ en lees daar: “Wij worstelen en komen boven, boven uit de zee.”

Heeft u nog niets gedoneerd en wilt u ook iets betekenen? Help de slachtoffers van de zeebeving en geef wat u kunt missen aan giro 555!

Scepsis

http://www.dejongejournalist.nl/index.php?itemid=1144

[b][size=medium]Gironummer 555 t.n.v Samenwerkende Hulporganisaties, Den Haag[/size][/b]

Categorieën: Actualiteiten

7 reacties

Mup · 6 januari 2005 op 17:15

[quote]Slechts drie minuten en twintig seconden heeft de aardbeving op de bodem van de Indische oceaan geduurd,[/quote]

Schril crontast met de drie minuten stilte die daar voor uitgetrokken zijn, gedreven geschreven,

Groet Mup.

Bakema_NL · 6 januari 2005 op 17:18

Ja, laten we storten met zijn allen. Tenslotte moet er wel een plekje op aarde zijn waar je onbekommerd een kind kunt beklimmen zonder dat je daarbij zelf omver word gespoten het liefst.
En natuurlijk moeten we ook onze goedkope, vaak minderjarige, arbeidskrachten veiligstellen, want stel je voor dat we nog meer moeten gaan betalen voor onze schoenen of weet ik veel wat er allemaal uit die regio komt.
Hypocriet gelul allemaal. Ineens maakt iedereen zich druk om Azië, terwijl al jaren en jaren daar kinderen worden misbruikt door op sex beluste geilaards uit onze regio. Dat word wel eens ergens vermeld, maar amper iemand die zich daar zo druk om maakt. Nee, nu daar zo’n 150 000 dooien liggen ineens wel, dan moeten we gaan helpen, gaan we ons zo lekker goed van voelen.
Begrijp me goed, dat helpen is natuurlijk altijd goed, hebben die mensen ook nodig, maar het is het hypocriete van de meerderheid van de mensen hier in het westen waar ik van moet braken.
Nu moeten die mensen geholpen worden, maar op vele vlakken hadden zij allang hulp nodig. Maar daarvoor moet een systeem om, daarvoor moeten wij hier een hele flinke stap terug doen. En dat hebben wij er niet voor over, getuige het kreunen en steunen na de aankondiging en scherpe veroordeling van de volgende bezuiniging. Neenee, dat stuk in Azië moet zo snel mogelijk weer opgebouwd worden, dan kunnen er weer kindertjes aan de speer geregen worden. Bedenk dat maar eens goed, jouw geld gaat er aan bijdragen dat deze zaken weer zo snel mogelijk kunnen gaan plaatsvinden………en ja, je helpt wellicht ook nog op een andere manier, maar toch….
Dat storten van geld zal allemaal goedbedoeld zijn, maar ik krijg er altijd een gevoel bij dat men het gemoed afkoopt.
Bedrijven die op dit moment bezig zijn met te dure arbeidskrachten er uit te werken hier in Nederland gaan veelal ook storten, want dat is medeleven betonen, willen helpen, je warme hart laten spreken. En de dag daarna worden hier weer hardwerkende, helaas te oude en dus dure, mensen op straat gezet. En dan kijken die bedrijven ook nog eens wat er fiscaal het meest interessant uitziet, ze kienen het helemaal uit, zo gul zijn ze nou ook weer niet natuurlijk………maar ik heb gehoord dat de belastingdienst daar een stokje voor gaat steken geloof ik.

Kees Schilder · 7 januari 2005 op 16:58

Ik begrijp wel wat je bedoelt Bakema maar wat kopen de slachtoffers in Azie daarvoor?
Anderen helpen die in nood zijn blijft ONZE PLICHT, wat er verder ook gebeurt!

Bakema_NL · 7 januari 2005 op 20:20

Alsof we ze hiervoor zo lekker aan het helpen waren……hypocriet gelul.

Ma3anne · 8 januari 2005 op 01:18

Ik begrijp je punt, Bakema. Ben ik het ook mee eens.

Ben echter altijd verwonderd hoe jij jezelf buiten deze hypocrisie weet te schrijven en het de hele mensheid behalve jezelf in de schoenen weet te schuiven.

Kom eens met een eigen column, waar we uitgebreider op jou kunnen reageren!

Goede column, Scepsis.

Kees Schilder · 8 januari 2005 op 12:29

Ik weet niet in welke wereld jij leeft Bakema maar in mijn wereld blijven er altijd mensen elkaar helpen.Ook zonder dat daar een ramp voor nodig is

Bakema_NL · 8 januari 2005 op 22:37

Hahahah, ik hoef mezelf niet buiten de hypocrisie te schrijven. Ik geef toe in de eerste plaats aan mezelf, mijn omgeving, mijn wereldje te denken en pas daarna aan anderen. Enorm veel mensen pretenderen het beste met alles en iedereen voor te hebben, maar zijn eigenlijk net zo, of misschien zelfs veel erger. Wat dat betreft ben ik de hypocrisie voorbij, ik erken dit bij mezelf. Ik pretendeer ook niet de gehele wijsheid in pacht te hebben, of de macht om iets aan de meeste problemen te doen, heb ik ook helemaal geen zin in. Maar ik heb en mag er een mening over hebben zoals iedereen.
Verder hoef ik niet met een column te komen om reakties te krijgen, dat zou verder ook niets te maken hebben met reageren op mijn persoontje, het interesseert me zelfs eigenlijk niks wat iemand van mij denkt of vind, ik heb wel belangrijkere dingen te doen dan me daarover druk te maken.

En ik leef in dezelfde wereld als jullie hoor, misschien is mijn kijk net wat anders. Natuurlijk helpen mensen elkaar, in meer of mindere mate. Maar goed, de uitleg wat betreft Azië hebben jullie al gehad. Gelukkig word mijn punt wel begrepen en iedereen mag zich aangesproken voelen, want ook jullie maakten je niet druk over het sextoerisme in die streken……..waarschijnlijk net zoveel of min als ik. Maar dat doet geen afbreuk aan de ernst van wat er gebeurde en weer gaat gebeuren. Daarom heb ik wat moeite met mensen die nu ineens zo willen gaan helpen, niks meer, niks minder.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder