Haastige haas zoefde hard de struiken in. Zoef Zoef, riep ik hem nog na, waarom die haast? Zoef keek twee tellen om en riep in hazenvlucht: Witte wieven, witte wieven, ze zitten op mijn hielen, en dat is geen fabeltje. Wat een eng bos is het hier. Zoef was duidelijk overstuur. De eieren klutsten op zijn rug. Als dit maar goed ging. Het was nog lang tot Pasen. Had Zoef nu echt al Witte wieven gezien, dat was haast onmogelijk. Die spookten meestal alleen ’s nachts door mijn geliefde bos. Daar moest ik het mijne van weten. Ik wist waar ze woonden en besloot een bezoekje te brengen aan hun. Nu maar hopen dat ze thuis waren. De Witte Wieven woonden al jaren in mijn bos. Greet en Gruwel waren hun namen. Ze deden hun naam eer aan. Onlangs hadden ze nog wat stadsmensen van boven de rivieren de sloot in gejaagd. De bovenrivierders hadden geen notie van streekverhalen. Dat was nog de grootste bak. De dieren in het bos lagen helemaal in een deuk. Het was ook een amusant tafereel. Twee witte lakens met zwarte gaten die als een razende tsunami twee dolende bovenrivierders achtervolgden. Boe, hoe, boe, hoe riepen de lakens schor krijsend. De bovenrivierders sprongen van angst in de sloot. Na een tijdje durfden ze er pas uit te komen. De modder dreef in hun natte nek en het kroos zorgde voor een mooi groen permanentje. Ze kwamen ineens heel anders voor de dag. Bert en Dirk heetten ze. Nu herinner ik het me weer. Bert dirkte zichzelf snel weer op en Dirk trok zijn colbertje recht. Geritsel in de struiken, had iemand hun gezien?

Categorieën: Gein & Ongein

Harrie

Tijdreiziger

5 reacties

Mien · 21 maart 2011 op 17:54

Zo … maar liefst 100x gelezen … en geen enkele reactie.

Dat is bijzonder.
Daar zit vast een wit wief achter … :hammer:

Mien

Ferrara · 22 maart 2011 op 12:28

Een bovenrivierder zou niet weten wat een wit wief is? Lijkt me stug, die dames vind je juist boven de rivieren,toch?

Mien · 22 maart 2011 op 14:18

@Ferrara:
Volgens mij ben je in de war met Gooische wieven. Maar ja, eigenlijk zijn dat natuurlijk ook een soort van spoken. Dus in zekere zin heb je gelijk.

Ferrara · 22 maart 2011 op 21:01

Ik weet niet beter of de Witte Wieven kwamen voor in Overijssel, Drente en de Achterhoek.
Maar misschien ben ik nu te serieus.

Mien · 22 maart 2011 op 21:11

@Ferrara:
Ben maar eens even als rasechte informatiespecialist het internetarchief ingedoken.

In NL komen ze vooral in het Noorden en Oosten voor. Dat klopt. Maar daarmee is niet gezegd dat ze wel eens de rivieren en/of andere grenzen oversteken.

Meer info over Witte Wieven: klik [b][u][url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_Wieven]hier[/url][/u][/b]

Mien Speurneus

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder