Een pleister. Ik zit hier verdomme naar een pleister te staren. Het verlepte ding plakt net genoeg om aan de witte muur te blijven bungelen. Het gebeurt vaker, maar het went niet. Zelfs als die pleister van me af wordt gehaald, de plek van het smet grondig wordt gereinigd, dan nog blijft dat achteloze ranzige stuk elastiek mij bezoedelen. Het opgedroogde bloed maakt een bruine cirkel zichtbaar op de buitenzijde. Het is verdomme niet eens geometrisch. En dan ’s nachts! Ingebroken! Mijn ramen werden ingeslagen en een groepje jongeren sloop zo heimelijk naar binnen als mijn alarmsignalen toestonden. Maar bij mij valt niets te halen. Dus sloopten ze mijn banken. Pisten in de plantenbak. Stookten een vuurtje in de prullenbak. En waar bleef de beveiliging? De nachtwaker durfde niet. De politie kwam te laat door een rel elders. Door hun onderbezetting kregen mijn kleine probleempjes geen prioriteit.

Overdag is het echter geen haar beter. Er zijn meer mensen en ieder heeft zijn oordeel klaar. Mensen zijn mondig. Ze vinden veel en zeggen alles. Behalve als ze iemand aan moeten spreken op het gedrag. Een verliefd stelletje drukt een peuk uit en plakt het kauwgum onder mijn meubilair. Krijsende kinderen. Een onschuldige kleuter smeert snot op mijn interieur. Hoge hakken met ijzige punten beschadigen mijn marmeren vloeren. Bejaarden houden driebaansbreed rollatorraces en schuifelwedstrijden, maar het is teveel moeite om de wikkels van de Haagsche Hopjes in mijn prullenbak te deponeren. Er worden zelfs hele kinderen achtergelaten door proletarische moeders. Ik ben geen babysitter en al helemaal geen agent. Maar dit gaat te ver.

Ik zou voor eigen rechter moeten spelen. Ik heet een winkelcentrum, maar ik sta aan de zijlijn. Iedereen weet het beter en roept om het hardst wat er moet gebeuren. Maar terwijl zij staan te bekken, doet mijn verval zijn intrede. Ik heb een opknapbeurt nodig. En iemand die mijn plan steunt. Dan zal ik ze eens verrassen.

Ik heb plannen ingediend voor zelfreinigende kattenbakvloeren, met luiken die openklappen en zich met de korrels en al van het vuil ontdoen. Ik wil een lunapark zijn, met spontane hindernissen om bejaarden en kinderwagens te weren. Ik wil labyrinten met geheime valgaten om alle verdwaalde peuters in een geluidsdichte ruimte te verzamelen tot pap of mam de koter komt ophalen. Sprinklerinstallatie? Nee. Ik moet aan bluskanonnen komen om de vuurstokers terug te pakken. Valhekken en tralies tegen vandalen, met grote zwaailichten en flitsinstallaties. Aan energiebesparing doe ik niet, tenzij ik hamsterwielen krijg om relschoppers eens te laten zien wat zware taakstraffen zijn.

Ja! Dat wil ik verdomme! En wel nu! Geen pleister kan mijn wonden meer helen, nieuw of tweedehands. Ik wil gewoon keiharde actie. Een grondige schoonmaak. Een frisse start. Maar hier sta ik maar. En ik kijk ernaar. Ik ben een Big Brother in dit domein. Ik zie alles. Alles. Maar ik kan er niets mee.

[i]Deel 2 van Horen, Zien en Zwijgen[/i]

Categorieën: Maatschappij

12 reacties

Mosje · 27 februari 2008 op 11:34

Jij bent de persoon van de bijzondere invalshoeken. Knap gedaan.
Leuk stukje

trawant · 27 februari 2008 op 11:48

[quote]Ik wil labyrinten met geheime valgaten om alle verdwaalde peuters in een geluidsdichte ruimte te verzamelen tot pap [/quote]

Nog niet helemaal wakker las ik het eerst even verkeerd.. 😉

Straks loop ik toch even anders door het winkelcentrum, hoop dat ik er ongeschonden uitkom..
Leuk stukje

columnt · 27 februari 2008 op 11:49

Mag wel iets minder in gevloekt worden.Verder zeer goed geschreven. Ik kan nog veel van je leren als 13-jarige columnschrijver(kijk op http://www.columnstjeerd.blogspot.com en http://www.decolumnist.punt.nl)

Dees · 27 februari 2008 op 11:59

Oh heerlijk, tot leven komende winkelcentra en dan in dit geval nog als zwartgallige mopperkont ook. Mooi vervolg, kan zien dat je er veel zorg aan hebt besteed.

——
Winkelcentra vloeken veel omdat vloeken razend goed voor de ziel is columnt! Wijze wezens 😉

arta · 27 februari 2008 op 12:20

Erg leuk!
Wel jammer dat je de clou al in de titel weggaf, vond ik.:-)

SIMBA · 27 februari 2008 op 12:26

Ik zie geen enkele vloek, ik zie alleen een goed stukje!

Anne · 27 februari 2008 op 12:45

Leuk! Mooi idee, vanuit een gebouw schrijven.

Bock · 27 februari 2008 op 12:49

Ik zie ook een goed stukje, en ook religieuze stukjes op de site van tjeerd. dat verklaart iets.

pally · 27 februari 2008 op 19:02

Mooi gedaan en origineel uitgangspunt,Kleuter! Een welsprekend gebouw, zeg.. 😆

groet van Pally

WritersBlocq · 27 februari 2008 op 22:47

Lekker verhaal, erg leuke en originele invalshoek.

KawaSutra · 27 februari 2008 op 23:13

Ontroerend goed!

SIMBA · 28 februari 2008 op 08:25

😆 kawa 😆

Geef een reactie

Avatar plaatshouder