Lanterfanten in tijden van opgehokt zitten, mijn handen te blijven wassen en mijn mombakkers in te smeren met van antibacteriële micro-organismen achtergelaten op winkelwagentjes en winkelmandjes, pinautomaten en wat er nog meer aangeraakt, geproefd en de neus binnen kan dringen.

Me too?, toeterende een voorbijganger achter een rollator met een bejaarde blik. Zo’n blik van ‘ik ben niet besmet en dat wil ik zo houden’ en dat mag. Ik loop met een boog om deze rolattorerende sjokker heen en nies nog even in mijn elleboog, kijk achterom en zie dat de voorbijgegane voorbijganger plat op de grond ligt en da’s nou vervelend voor deze complotbejaarde zonder mondkapje uit Huize De Laatste Dagen der Tijden Is Gekomen!

Moet ik terug?, nee… nu even niet want ik zal maar door de aanraking besmet worden.
Dat kan echt niet als lanterfanter want dan heb ik andere micro lanterfanters op- en mogelijk ook in mijn lichaam. Zeg maar het ‘luie lichaam’ en vermoeide geest. Kortom, na een herstelperiode in een vakantiepark ergens op de Bible Belt, ben ik niet bekeerd en gegeseld door de woorden en donder preken aan mijn voordeur. ‘Hey, achteruit’.

Ik herkende het gezicht van een gristelijke deelnemer van het kabinet Rutte, c.s. Aan mijn voordeur geef ik jou geen antwoorden op vragen over welke geaardheid dan ook’ Deze gristelijke politicus keek mij Zeep met een shampoo mombakkes aan en mompelde ‘douchegel ’hebt u dat? Wat, douch egel? ’Nee, die heb ik al dagen hier niet zien snuffelen onder het gebladerde op zoek naar een plek voor de winter. ‘Laatste vraag meneer. Wat doet u eigenlijk hier opgehokt en opgefokt in dit vakantiehuisje, ‘zullen we samen bidden?
Ik zei niets en smeet de deur dicht, keek door het raam en zag deze gristelijke minister zijn weg naar een ander vakantiehuisje vervolgen. Nu weet ik wie daar zich schuilhoudt en dat wordt echt een drama. Wie dat is?, mag Joost weten.

Terug naar mijn gedwongen lanterfanten. Ik sta, elke dag, om 06.23 uur op, lanterfant nog 6 minuten, zet mijn computer aan en ga verder aan mijn boek waarvoor ik al een Antwerpse uitgeverij heb gevonden. Uitgeverij ‘De Lanterfanter voor Lanterfanters, sinds 1815’. Een gedenkwaardig jaar voor onze zuiderburen. Mijn boek wordt een bestseller in 2021 zo vanaf Oktober want dan ligt het boek in de winkels en ook online te bestellen, maar dat ook terzijde.

De titel, daar heb ik als lanterfanten zo’n 7 maanden over moeten denken. 13 mei 2020 11.21 uur begon ik met dat denken en opeens op 13 juli 2020 werd ik wakker om 14.13 uur en noteerde op zo’n plak notitieblokje papier (kleur geel, dat ter informatie)

Roodmondkapje & Grootmoeder in het bos met de boze virussen. Roodmondkapje niet te verwarren met een – naar later bleek een bestseller ‘Niemand weet dat ik Tepelstreeltje heetvan Jan ten Havergort uit Wapenveld, dominee in ruste. Naast het Psalmen & Gezangenboek ligt dit boek onder elke hoofdkussen van de schaapjes en lammetjes. ‘Ga nu naar bed Johannes, Petrus, Maria, Aris, Kootje’. Ik ga straks mama voorlezen uit Tepelstreeltje!, toch mama?, Welterusten papa en wij hebben afgeluisterd dat mama de oefeningen heel fijn vinden en dan krijgen wij over een paar maanden weer een broertje of zusje erbij. ‘Mond houden Aris, wijsneus en nu vort naar de bedstede…..jullie allemaal!’

De koffie was inmiddels koud en toch slurpte ik het kopje leeg, nee excuseer mij, de koffie ging op het schoteltje en het slurpen deed me herinneren aan vroeger toen ik besefte dat Lanterfanter een mooi beroep voor mij zou kunnen worden. Een Mariakaakje, zo’n gortdroge even in de koffie en het bijna als drab geworden kaakje hup in mijn mond, jammie.

Ik prevelde een liedje ‘Zeg roodmondkapje waar ga je henen zo alleen, zo alleen?” Ga naar grootmoeder mondkapjes brengen in het bos, in het bos. In het boos wonen een wilde virus, in het bos, in het bos ”Ben niet bang voor het wilde virus, ben niet bang, ben niet bang’

Op mijn voordeur werd hard gebonkt ‘Grappenhaus en Veldwachter Jaap uit Urk hier, open die deur of ik trap het in!”, u bent in overtreding! Wie, ik Zeep, lanterfanter en pakte het geweer, waarmee ik een hijgend hert uit een Psalmen & Gezangenboek eindelijk de jacht niet heb laten ontkomen. ‘Kom er an Grappenhaus, kom er an’


Nummer 22

Verwarde, inmiddels (na alle jaren hiervoor) Anno 2022- Juli 3 minder verward, en mede oprichter van het Absurdistisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. (De inmiddels emeritus) Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde (4 x helemaal rond ) kijker en luisteraar naar anderen. Eigenlijk, de Eigenheimer onder de eigenheimers, maar dat alles geheel terzijde.

1 reactie

van Gellekom · 25 december 2020 op 14:56

Wederom greweldig geschreven

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder