Regelmatig ben ik, als geboren Brabander, in het westen des lands te vinden. Natuurlijk neem ik mijn streekgewoontes gewoon mee. In het begin besefte ik niet dat die totaal anders waren dan daar. Door schade en schande ben ik wijs geworden. Mijn gewoontes hebben, onbedoeld, mensen de stuipen op het lijf gejaagd. Op een middag in een drukke winkelstraat wenste ik een dame van rond de tachtig ‘goedemiddag’. Haar reactie verbijsterde me. Zij greep vliegensvlug haar handtas stevig vast en in het voorbijgaan hoorde ik haar nog net tegen haar metgezel mompelen: “Die is op mijn poen uit zeker?”

Er zijn twee kampen heb ik gemerkt. Je hebt de pro-Brabo’s die gelijk over hun gezellige vrienden in het zuiden beginnen en er steevast aan toevoegen, dat Brabantse nachten écht lang zijn, en je hebt de anti-Brabo’s die mij terstond doorverwijzen naar de dichtstbijzijnde logopedist om iets aan mijn spraakgebrek te doen!

Ook kwam ik er achter dat het IQ van de gemiddelde westerling wat hoger ligt dan bij ons. Vooral van hun medische kennis ben ik vaak onder de indruk. In openbare gelegenheden wordt vaak gesproken over de meest vreselijke kwalen. Zij weten er veel meer vanaf dan ik. Natuurlijk ken ik ziektes als kanker, tering en tyfus, maar dat er ook nog onnoemelijk veel combinaties mogelijk zijn is bij ons nog niet bekend.

Ondanks dat ik een enkele keer belachelijk gemaakt word en me af en toe allochtoon in eigen land voel, zie ik absoluut de humor van dit soort situaties in. Het verbaast mij dat ze nog steeds niet door hebben, dat ik bezig ben met een poging het verspreidingsgebied van de zachte ‘g’ te vergroten. Dat lukt aardig. Mijn vriend neemt hem soms onbewust al over. Hij zegt dan geen doeg, maar daa’ch’! Ikzelf houd het maar gewoon op houdoe!

Categorieën: Gein & Ongein

Arta

Zijn. bewonderen, verwonderen, notuleren, opwaarderen; Het zijn zomaar wat steekwoorden, die voor mij onlosmakelijk zijn verbonden aan 'Schrijven'. *Overigens schrijf en reageer ik als arta natuurlijk op persoonlijke titel

12 reacties

Yannick · 27 januari 2007 op 19:54

[quote]Mijn gewoontes hebben, onbedoeld, mensen de stuipen op het lijf gejaagd. Op een middag in een drukke winkelstraat wenste ik een dame van rond de tachtig ‘goedemiddag’. Haar reactie verbijsterde me. Zij greep vliegensvlug haar handtas stevig vast en in het voorbijgaan hoorde ik haar nog net tegen haar metgezel mompelen: “Die is op mijn poen uit zeker?”[/quote]

Dat maak ik ook regelmatig mee, maar ook hier in Braband, ik kom uit een dorp, waar die vriendelijkheid nog meer aanwezig is, als ik dan in Tilburg kom kijken mensen me ook raar aan als ik goedemiddag tegen passanten zeg 😀

pepe · 27 januari 2007 op 20:47

Heel leuk te lezen over de verschillen. Maar dat gemiddelde IQ niveau hoger is daar, daar geloof ik helemaal niets van;-)
Leuke Column dus!

Ik ben zelf opgegroeid tussen de westlanders en de rotterdammers, en dat was al een wereld van verschil, je hoeft dus niet heel ver te reizen. Ook vind ik echt niet alle brabo’s even leuk en aardig hoor. De meest die ik ken wel hoor, zijn vaak goede vrienden.

datmensinkenia · 27 januari 2007 op 21:04

Als “buitenlander” kan ik me hier heel goed in vinden. Ik heb mijn Nederlands in Brabant geleerd en toen ik in Mokum ging wonen, gingen mijn vriendin en ik een keer naar De Bak, een restaurant daar. Toen we wegliepen, riep ik vrolijk “Houdoe”, en vriendin zei: “Ik ben niet met hem hoor!”

DriekOplopers · 27 januari 2007 op 21:26

[quote]Natuurlijk ken ik ziektes als kanker, tering en tyfus, (…) [/quote]
Kolere! Wat een prachtcolumn weer! 😀

Driek

pally · 28 januari 2007 op 15:31

Leuke column met een vette knipoog, Arta!
En hoewel verstoken van een zachte G,liggen mijn vader’s roots in Brabant en voel ik me vaak meer thuis met hen dan met de meer Noordelijken….

groet van Pally 😀

Li · 28 januari 2007 op 16:45

Als westerling geniet ik van die heerlijke zachte G. En ik ben niet de enige. Er is tenslotte een bekende plek naar vernoemd. 😀

Li

Trukie · 28 januari 2007 op 16:50

Als globetrotter door eigen land kan ik het heel ver met je eens zijn. Alleen geloof ik niet dat het IQ van oost, west, noord. zuid verschillend is. Wel de interesses. De een is wat rationeler dan de ander.

SIMBA · 28 januari 2007 op 18:38

[quote]een poging het verspreidingsgebied van de zachte ‘g’ te vergroten. [/quote]
😆
Mijn voorstel…een “kinderen voor kinderen-CD” opnemen met Brabantse kinderen ipv Gooise kinderen! Binnen NO-TIME is de zachte G hartstikke populair. 😀

Bitchy · 28 januari 2007 op 19:26

Ach Arta, ik wil je wel ff *bijlulluhh* over die gecombineerde ziektes 😉

Maar voor nu.. *doechhhhh*

DriekOplopers · 29 januari 2007 op 07:41

@ Li-uit-het-Westen: Een plek met een G? Ik moest even nadenken, maar ik ben er uit: je bedoelt Gouda?

😆 😆 😆

Driek Domlopers

Mosje · 29 januari 2007 op 11:37

Dit had eigenlijk een gesproken column moeten zijn, dan hadden we dat brabogebrabbel van jou kunnen horen!
🙂

arta · 30 januari 2007 op 10:33

“in mijn mooiste brabo-brabbel”: Heel erg bedankt voor de reakties!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder