Op de tafel lagen wel vijftig stukken papier. Formaat A4. Van woede had de schrijver alles uitgeprint. Waar had hij nu toch dat bewuste stukje opgeschreven? Wel tien keer had hij alle teksten doorgelezen, op zoek naar … Ja, als ie dat eens wist. Hij had het de afgelopen week opgetekend. Dat wist ie zeker. Of had hij het gedroomd? In de late avonduren, of misschien wel diep in de nacht? In ijlende toestand was het voorbij gekomen. Aan zijn schrijversbrein ontsproten. Het bewuste stukje paste perfect in het laatste hoofdstuk van zijn verhaal. Maar hoe ging het ook alweer?

Hij kon zich nog vaag herinneren hoe hij het bewuste stukje had ingetypt. Slaapdronken was hij vorige week achter zijn computer gekropen en had in vlagen van verstandsverbijstering zijn toetsenbord de sporen gegeven. Correctie op correctie volgde, telkens nadat hij de tekst in wording van zijn beeldscherm had opgelezen. Hardop aan zichzelf, zoals hij dat altijd deed. Voortdurend had er iets ontbroken, maar wat? Geknipt en geplakt had ie de kleine stukjes tekst, steeds opnieuw in wisselende volgorden. De stukjes wilden maar niet passen, dat kon ie zich nog herinneren.

Na verloop van tijd was hij de losse stukjes kwijtgeraakt. Zowel de goede als de slechte. Althans dat dacht ie. Bewaar ze, teken ze op, print ze uit, had hij zichzelf voorgehouden. Maak het toonbaar, nu! Maak de tekst tastbaar. Haal door, breid uit, voeg toe, millimeter, destilleer, ventileer. Print de tekst. Leg hoofd- en kleine letterwijzigingen vast. Pleister en verbind de tekst tot logisch zinsverband. Dat had ie moeten doen.

Flarden tekst flitsten onophoudelijk door zijn hoofd. Wanneer kwamen die verdomde teksten toch eens tot rust? De printer ratelde en piepte en bleef maar A4’tjes spuwen. Nog voor de inkt was opgedroogd griste de schrijver het papier vol ongeduld uit de printermuil. Met grote raceogen vrat hij de losse tekstregels op. Het bewuste stukje tekst waarnaar hij op zoek was bleek helaas onvindbaar.

Wacht, wacht, zijn brein deed plots verwoede pogingen om gesloten deuren in zijn hersens opnieuw te openen. Het bewuste stukje tekst leek even terug te komen. Juist op dat moment spuwde de printer zijn laatste inkt uit. Grijze letters vervaagden op A4. Wat kon hij in deze situatie doen?

Zijn hervonden gedachten nogmaals toevertrouwen aan muis en toetsenbord? Dat durfde hij niet meer. De klikken in zijn hersenen liepen niet langer synchroon met de klikken op toetsenbord en muis. De snelle openbaring aan gedachten vroeg om ouderwetse vastlegging. Vereiste ingeslepen schrijfroutine.

Snel trok hij uit de printerlade een vers wit vel. Op de tafel lag een verdwaalde boodschappenpen. De vingers voelde wat verkrampt. De drive om zijn gedachten vast te leggen verdrongen de kramp. Tot diep, diep in de nacht schreef hij zijn verloren verhaal. Met pen op papier, alsof het gisteren was. In vloeiende bewegingen, afgemeten strak binnen zelf gefantaseerde lijntjes.

Langzaam kozen de letters hun plek in het verhaal, in vloeibaar blauw, herkenbaar op papier. Prettig leesbaar. Het verloren gewaande verhaal kwam langzaam terug. In stukjes en beetjes. Het witte papier op tafel vulde zich geduldig met de handgeschreven letters. De schrijver was blij en genoot.

Een A5 envelop was snel gevonden. Het complete verhaal werd uiteindelijk in tien A4’tjes bij elkaar geraapt, op volgorde gelegd en dubbelgevouwen in de envelop geschoven. Met tong en postzegel bezegeld. Weggedragen naar een oranje mailbox. Verslonden door zwarte klappertanden van de brievenbus. De schrijver kon daarna niets anders doen dan berusten in afwachting, van redactie en repliek, op zijn bijna verloren gewaand verhaal. Een gereviseerd verhaal, absoluut de moeite van het schrijven waard.

Categorieën: Diversen

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

5 reacties

Thomas Splinter · 16 juli 2014 op 18:21

Herkenbaar voor mij. Zou zomaar over een Splinter verhaal kunnen gaan, gereviseerd en opgepoetst..

Suus · 17 juli 2014 op 19:41

En herkenbaar voor mij….ik heb zoveel geschreven, gebackspaced, (nieuw Van Dale woord), toch zijn het die stukken die het hem wel doen denk ik…ook al begrijpt de mensheid het niet.
Maar daar geven we lekker niks om.
Ik schrijf tegenwoordig veel op mijn iphone, kattebelletjes, gedachten, en ik delete niks meer.
Keump good

Mien · 18 juli 2014 op 00:52

Herkenbaar, dat is juist waar ik naar zocht. En toch. Helaas kwijtgeraakt. Daarna opnieuw het herkenbare uitgevonden.
Versie 85. Je moet wat. Onder weg kom je ook nog een hoop serendipity tegen. Dat is dan weer leuk. Dank voor jullie reacties. Het is niet onopgemerkt gebleven.

Frans · 22 september 2014 op 10:06

Ik schreef ook al eens een column over een column die verdween door een volgens mij haperend systeem. Het heet Voor altijd vervlogen. En je vindt het hier: https://www.columnx.nl/voor-altijd-vervlogen/

    Mien · 22 september 2014 op 13:35

    Een goede column. Heb hem nog eens teruggelezen. Je zou hem ook nog een keer terug kunnen schrijven. In antwoord op. De filosofische ondertoon die jouw column kenmerkt vind ik bijzonder. Of dat mede is ingegeven door drank is verder niet van belang.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder