Mijn geliefde. Ik leerde haar kennen toen zij vijftien was. Haar blonde haren glinsterden in het zonlicht en ze had ogen die straalden als de diepblauwe zee. Ze droeg mini, gestreept groen met oranje bloemen.

Voor ik het wist trouwden we en kochten een woning, gesubsidieerd door de staat, met veranda, een zware groene voordeur en een lange brede tuin. We waren nog jong en genoten van het leven. Ik opende een viswinkel en werkte hard.Elke avond kwam ik moe en stinkend naar vis thuis, maar we waren gelukkig. Plaatjes samen draaien. The Beatles,The Stones. We vrijden in de branding, het schuimend water sloeg in lome golven over ons heen, daar aan het strand van IJmuiden. Dit zorgde voor de geboorte van de kinderen. Een jongen en een meisje.

De liefde bleef, de kinderen groeiden op.Tot mijn vrouw opeens heel gewone, kleine dingen niet meer wist. Mijn buurvrouw viel het op dat ze niet meer begreep welke dag het was, of hoe laat, dwalend op pantoffels en in ochtendjas door de straat, wanneer ik werkte in de zaak. Ze vergat verjaardagen en afspraken. De buurvrouw, een echte roddelkoningin, was altijd belust op nieuwtjes.
‘Er is iets mis met Ria,’ sprak zij met een zelfgenoegzaam lachje. Ik zweeg.

Maar op het moment dat er geld kwijt raakte, dat werd teruggevonden in bloempotten, onder de kussens van de stoffen tweezitter, achter de Delfts blauwe borden in de kast,kon ik mijn ogen niet langer sluiten. Vuile was verdween ongewassen in de kasten, verwarde ruzies ontstonden over mijn vermeende bedrog, want, zo beweerde mijn vrouw, ik had haar spullen verstopt. Mijn  dochter Jenny legde haar arm om mijn schouder. Het was echt mis. Mijn liefste, ze was slechts vijftig jaar.

Er verstreek tijd, jaren van berusting, want ik wilde het niet zien. Mijn meisje veranderde steeds een stukje meer in die warrige, achterdochtige vrouw, een onbekende. Niet toegankelijk voor anderen. Ik herinnerde mij onze liefde die nooit zou verdwijnen. Ik kon haar niet missen, mijn vrouwtje ging niet naar een tehuis waar alleen vreemden leefden, die eveneens verward waren. De kinderen waren gefrustreerd, want zij vonden mijn beslissingen onverantwoord en kwamen maar zelden langs. Soms nam ik een flesje bier. Het harde werken, het verdriet en verlies werden mij teveel. Ik verkocht mijn zaak aan een jonge ondernemer want ik werd ziek. Het leven was eenzaam en alleen.

Geen mens wilde ik zien. Niemand kwam tussen mij en mijn meisje. Al kon ik niets meer met haar delen, we waren nog bij elkaar. Tot ze mij zomaar niet meer herkende. Ze wilde ineens naar haar ouderlijk huis, want daar woonde zij, bij haar moeder. Maar die was al twintig jaar dood.
‘Maar Ria,’ bracht ik ertegenin, ‘Je woont toch hier, bij mij?’
Ze geloofde me niet.
Daar in de hal stond haar roestige oude fiets, de banden plat op de grond. Ze duwde het voertuig naar buiten, waar het koud was en glad. In paniek vertrok ze naar huis, al wist ze niet eens waar dat was.Tegenhouden was zinloos, daarvoor miste ik de kracht.

Is het mijn schuld dat zij dood gevonden werd een kilometer verderop, in het duister, uitgegleden in de sneeuw? Men zegt van niet, maar zo voelt het wel. Ik mis haar. Met heel mijn hart hoop ik dat ze thuis gekomen is. Haar moeder wacht.


NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

9 reacties

Mien · 9 september 2016 op 07:44

Een knap bernlefje dat hier geschreven is. Dichtbij. Door wie? Als ik mag raden? Ik denk Bruun. Of een vrouwelijke CX-er om ons op een verkeerd been te zetten. In dat geval denk ik Ferrara.

NicoleS · 9 september 2016 op 07:55

Oh die arme man en vrouw.. dementie is een monster.

StreekSteek · 9 september 2016 op 11:00

Compact. Compleet. Compliment.

van Gellekom · 9 september 2016 op 12:26

De klasse straalt er af

Yfs · 9 september 2016 op 17:15

Mooi stukje ‘uit het leven gegrepen’.
Ondanks de mooie details leest het voor mij toch als ‘in vogelvlucht”.

Waarschijnlijk geschreven door iemand die graag en makkelijk kan schrijven vanuit een ander personage 😉

Esther Suzanna · 9 september 2016 op 18:21

Onmiskenbaar Nicole! 🙂 Mooi!

Antonia · 9 september 2016 op 19:08

Heel erg mooi geschreven!

Lianne · 25 september 2016 op 12:37

Alzheimer, ik herken mijn schoonouders. Schoonmama die lang niet wilde erkennen dat het minder werd. Schoonpapa die haar niet los kan laten, op het moment dat het thuis echt niet meer gaat.
Het is een mooie column, met voelbaar verdriet. De laatste twee regels hadden voor mij weg mogen blijven, die doen afbreuk aan de rest.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder