Het stond er echt op. Vorige week meende ik het al te lezen, maar nadat ik het vanmorgen nogmaals las, wist ik het zeker.

Wij verkopen 100% Hollands vlees.

Het zette mij aan het denken. Hoewel het bord toebehoorde aan een slagerij, kreeg ik er toch een naar politiek onderbuik gevoel bij. Wat wilde de slager hiermee zeggen? Dat hij zijn populistische gedachtengoed aan de mensheid wilde overbrengen middels zijn vleesverkoop? Wilde hij zijn met uitspraak zeer rechts of juist uiterst GroenLinks over komen?

Ik ben totaal niet politiek geëngageerd, zoals dat met een chic woord heet. Uiteraard heb ik wel linkse en rechtse meningen, maar of ik die tentoon zou stellen in een vitrine van een slager? Neuh. Nu heb je ook mensen die alles maar kul vinden. Je kent ze wel, van die mensen die roepen:

‘Het maakt niet uit waarop je stemt, ze doen toch niets.’

Als ik dan vraag wie dan precies “ze” zijn, krijg ik vaak opmerkingen te horen als:

‘Die rooie rakkers van de PVV’

Of

‘Die rechtse schoften van de SP’

Je leest het al. Heel erg veel geblaat, maar weinig wol. Het geblaat is overigens wel van een 100% Nederlandse schaap. Ik wil namelijk geen ruzie met de slager.

De uitspraken zijn uiteraard gechargeerd, maar het geeft denk ik wel een goed beeld hoe gevoelig wij Nederlanders zijn voor groepskreten. Iemand roept of schrijft wat op wat tegen de grote, boze wereld gericht is en meteen wekt het bij de underdog een saamhorigheid gevoel op. De tekst moet uiteraard wel een emotie bevatten. Dat werkt het best.

Probeer het maar eens op Facebook. Plaats eens een tekst als bijvoorbeeld:

Honderden hongerige dieren in het mediterrane water van het glazen bassin, omdat Rutte geen geld wil pompen in het welzijn van onze binnenlandse natuur! Deel dit als jij ook vind dat het genoeg is! (Doe hier een fotootje van een stervende vis in olie).

Wedden dat je over de honderd likes krijgt? Mensen zoeken een stok om mee te slaan tegen de gevestigde orde en een opruiende boodschap, bezorgt ze dat. Dat er eigenlijk staat: “Ik moet mijn vissen voeren in het aquarium, maar ik heb mijn geld weer eens verbrast in de kroeg,” doet er niet toe. Feit is dat het volk het graag leest.

Afijn, ik dwaal af. De slager. Ik zag het bord staan en dacht: wat is dan 100% Hollands vlees? Een biefstukje van een Schotse Hooglander verkoopt de beste man waarschijnlijk niet. Maar wat als dit Britse rund in Nederland graast? Is er dan een gedoogd beleid of is het dan eigen koe eerst? Over eigen koeien gesproken, gaat de rood bonte voor op de zwart bonte? Of moet het 100% bruin of zwart zijn? Stel dat de Nederlandse koe heeft gegraasd in Duitsland? Wat dan? Ruimen? Zo een simpele tekst op het bord. Zoveel vragen riep het op.

Ik tuurde eens bij de slager door de ramen en zag daar zeer verontrustende zaken. Hij verkocht onder andere: gyros, shoarma en babi pangang. Misschien heb ik ergens iets gemist, maar het klonk me allemaal niet Nederlands in de oren. Gaat die beste man dan van een Nederlands varken het gyros bereiden? Want dan zou het niet meer 100% Grieks zijn. Een 100% Turkse lam voor je broodje shoarma vind je ook niet zo maar even.

Gezien de multiculturele inbreng in zijn vlees, was mijn conclusie dan ook, dat de uitspraak geen achterliggende gedachten had. Links zou ik het ook niet willen noemen. Ik heb nog nooit een linkse, politieke reclame poster gezien waar een groen iemand al glimlachend een mes op de keel van een lam zet met daarbij de tekst: Stem “GroenLinks voor een betere wereld.”

Helaas was de winkel nog gesloten, anders had ik het grote mysterie kunnen vragen aan de  bedenker zelf van deze eenvoudige tekst. Waarschijnlijk wist ik het antwoord zelf wel. Wat voor Facebook geldt, geldt ook voor de middenstand in moeilijkere tijden. Houd het lokaal. Daar houden de mensen van. Terug naar toen het nog goed was. Dat de reclame tekst eigenlijk grote onzin is, maakt niet uit. Ik weet zeker dat het de slager minstens honderd “likes” oplevert.

 

Slager


MichielZiet

Schrijver, die altijd wel iets meemaakt en ziet door om zich heen te kijken. Schrijft graag: Korte verhalen, columns, toneel-stukken en fantasy. Werkt aan: Roman: Piet Kreel is nog wel. Columnist voor het tijdschrift Schik en paar keer gepubliceerd in de krant: Metro Nieuws.

18 reacties

Sagita · 17 april 2015 op 13:25

Michiel sorry maar ik lees het niet uit. Ik ben verdwaald in de uitwijdingen. Ik zou zeggen mijmer nog een even voort en als je voor mij een compacter stukkie heb zal ik het graag lezen.
groet Sa

  MichielZiet · 17 april 2015 op 16:47

  Zo, de eerste reactie is ook meteen de directste.
  Hmmm… hier moet ik maar even over mijmeren wat ik er mee kan…

troubadour · 17 april 2015 op 13:34

Welkom Michiel. Kan bondiger. Sommige humoristisch bedoelde uitspraken slaan bij mij niet aan.

Meralixe · 17 april 2015 op 15:01

Welkom op column x.

Mooi visitekaartje…Korte verhalen, toneelstukken, een roman en nu dus een eerste column op deze site.
Nee hoor, mij hoor je niet zeuren over uw technische kant van het schrijven. De rest? Hm… nog al Hollands. 😯

  MichielZiet · 17 april 2015 op 16:45

  Dank Meralixe. Eens kijken hoe het hier is.
  Ik probeer het visite kaartje met de maand mooier te krijgen. 😉 🙂
  Technisch steekt het volgens mij aardig in elkaar.
  De rest? Honderd procent Hollands. 😉 🙂

Nachtzuster · 17 april 2015 op 17:56

Wat een leuk, verfrissend debuut, Michiel! Welkom hier!
Ik hou helemaal niet van politieke stukjes, maar de jouwe heb ik met een grote glimlach gelezen omdat het zo dichtbij staat en met veel relativering geschreven is.

Een dikke :yes: !

Ferrara · 17 april 2015 op 22:12

Michiel ziet in een reclametekst een mogelijkheid tot een column, ik mag dat wel en zou willen dat ik het kon.
Geweldig die alinea over Facebook. Dump een hype en men holt er achter aan.
Succes hier.

Mien · 17 april 2015 op 22:34

Ik heb me even verdiept in slager Wim. Zie hier het resultaat.
‘In onze moderne worstenmakerij, achter de winkel wordt alléén rund- en varkensvlees afkomstig van Twentse boeren verwerkt. De echte vleesrassen, zoals Piemontese en Blonde d’aquitaine, koop ik zelf in en worden geslacht in een Twents abattoir .’
Hollandser kan niet, en dat in Twente???
Maar ja, Nederlands dat bekt natuurlijk van geen meter.
Welkom bij CX, met links en rechtsom gedraaid … vlees.
Puur natuur.

  MichielZiet · 18 april 2015 op 09:05

  Hihi…Goed uitgezocht! 😀 Waarschijnlijke maken vele slagers en andere ambachten hier zich aan schuldig. Men moet wat om de klant te houden.
  Het is ook wel te begrijpen. Ze moeten opboksen tegen de grote E-nummer fabrieken die zichzelf supermarkten noemen. 🙂

Yfs · 17 april 2015 op 23:09

Welkom Michiel.

Columns in de categorie politiek lees ik meestal niet.
Toch blij dat ik deze gelezen heb.

Leuk inderdaad de afdwaling tussendoor!

Ik kijk er naar uit om te lezen wat Michiel nog meer Ziet!! 😉

Peter Peek · 18 april 2015 op 10:54

Prachtige column, MichielZiet :yes:

Een column zoals een column m.i. bedoeld is: twee totaal verschillende feiten (in dit geval dus vlees en politiek) die feilloos met elkaar verbonden worden.

Heb ik dan geen kritiek? Jawel hoor 🙂 Die uitweiding over facebook hoeft voor mij niet; ik hou van rechttoe, rechtaan, hou je bij je onderwerp. Maar… zoals je al terecht zei: ieder zijn eigen smaak :heh:

D's · 18 april 2015 op 19:27

Vind het een goed stuk, lekker met spekjes humor. Het enige is dat het hier en daar expliciete informatie over jouzelf bevat, waarvan ik denk dat het niet nodig is. Sterker nog, ik denk dat het stuk sterker zou zijn zonder. Voorbeelden?
“Het zette me aan het denken (…)” &
“Ik ben totaal niet politiek geëngageerd”

Dusseh, kill your darlings, zou mijn tip zijn. Maar nogmaals, heel leuk verder.

MichielZiet · 18 april 2015 op 20:07

Dankjewel D’s! 🙂

De “kill your darlings” begrijp ik.
Goede onderbouwde kritiek waar ik zeer zeker over na zal denken. Dank!

Geef een antwoord