Goudgeel glibbervet. In de strijd tegen onzalig overgewicht, spanningsloze spiermassa’s en tegen zálig niets doen is er Nordic Walking. In vol ornaat, in groepsverband. Resultaat: je slaapt een gat in de werkdag, ontslag op staande voet, een kruipende manier van verplaatsen én rollatorgebruik. Kutsport. Nordic Walking. ‘t Klinkt Scandinavisch en dat zal het dan ook wel niet zijn. Je kunt dezer dagen op een party niet meer ventileren dat je een vooroorlogs wandelweekend hebt geboekt. Wanneer er dan ooit nog iets te vieren valt, zit jij als probleemgeval desolaat thuis. Nee, dan Nordic Walking!

Lekker nieuwerwets, aanstellerig actief en prettig ogend. De complete uitrusting: een handvol drukverband, correcte snit gesneden handschoenen + twee poles (blindenstokken: rood/wit). Ingespannen voor een nieuwe hobby, verse kick, zalig anders. ‘t Smoelwerk dat duidelijk maakt dat je werkzaam bent in de hulpverlenende/-behoevende sector of zelf een verstandelijke beperking hebt, maakt het plaatje compleet. Goedgelovigen denken dat poles een functie hebben. Naast dat het lijkt alsof je met iets onzinnigs bezig bent, worden allerhande spiergroepen aangesproken. De lachspieren bij tegenliggers! Wanneer dit humoristisch rondsjokken je wat lijkt, is het invullen van een donorcodicil handig. Langs de notaris voor wat testamentaire puntjes op de i verdient ook aanbeveling. Risico’s op de openbare weg zijn namelijk groot. Nordic Walking; ach, ’t is allemaal niet echt ernstig. Als die horizonvervuiling zich maar buiten het normale blikveld afspeelt. Afgelegen fietsroutes, verharde bospaden, winderige polderwegen en slingerend dijkasfalt zijn plekken waar die Nordic’s hun deerniswekkende gang kunnen gaan. Want visueel zinloos geweld heeft grenzen. Tot gisteren.

Midden in een drukke winkelstraat. Dwars door de graaiende grijpgrage koopmassa. Een Nordikker (V) compleet met staken. “Kijk mij eens!” Dan ben je letterlijk en figuurlijk je (wandel)koers kwijt. Wat je dan doet is haar de ‘takken’ afhandig maken en ze gebruiken waarvoor ze niet zijn aangeschaft. Mevrouw het centrum uitjagen met een beurs geslagen open ruggetje. Nordic Running! Een zinniger besluit: stoppen met bewegen. De komende lente en herfst als smakelijke tijd. Sla louter gehard vet in. Geen onverzadigbare oliën meer in huis. Laat dichtslibben die kransslagaderen. Dotteren is altijd een optie. Onbespoten scharrelvlees/-ei simpelweg niet consumeren. Konijnenvoer wordt niet meer uitgeserveerd. Leg het accent op een legbatterijkip en groen gekookt fabriekseitje. “Kies partij voor de dieren!” Marianne kan simpelweg ieders (ree)rug op. Geen stem voor die snotgroene club. “Het leven op aarde manifesteert zich in velerlei vormen”. Fijn. In het riool ermee! Hormoonrijk, vet vlees vanaf nu in roomboter sudderen. Mierzoet ijs, bolstaand van smakelijke toevoegingen en dodelijke E-nummers, wordt smakkend weggelepeld. Een bijdrage tegen de smeltende ijskappen: de verwarming op de sauna-stand en vooral besparen op spaarlampen. Accijnzen op rookwerk omhoog? Geen probleem. Ongedisciplineerd en verslavend de ene na de andere opsteken. In tragische woonvertrekken waardoor ‘vriendschappen’ eindigen in intense haat. Alle rookpalen op NS-stations massaal omver halen en een rokertje op te steken in de 1ste klas. Draagt bij aan global warming!

Zuipwerk wordt van overheidswege ontmoedigd. Triest. Antwoord op dit vuurwerk: alcoholvrij bier en aangelengde wijn in de glasbak. Alleen nog consumering van gedestilleerd met percentages van boven de 25%. AA-gespreksgroepjes worden nuttige vrijetijdsbesteding. Gezelligheid krijgt weer ouderwets vorm. In droevig stemmende sportscholen worden per direct martelprogramma’s stilgelegd. Een maatje meer en een goddelijke torso minder wordt het motto. Drie keer per week langs ’s herenwegen (en -wateren) je het snot voor de ogen draven wordt ook geschrapt. Obesitas is de trend. Languit op de bank, calorieën en alcohol binnen handbereik, als standaard. Demente ouderen moeten het zonder gefingeerde aandacht stellen. Zitten (…) warm en droog, worden op tijd gevoederd en zien voldoende buitenlucht. Vanachter het raam. Meer interesse voor een partner? Als die vindt dat er voor hem/haar te weinig aandacht én affectie is dan een telefoonnummer van een gerenommeerd advocatenkantoortje. Over scheiden gesproken. Afval gaat vanaf vandaag in 1 grote doos. Groente, papier, plastic, glas én milieuschadelijke stofjes bijeen. Rechtstreeks vanuit de auto de vrije natuur in. De komende 6 maanden blijft de aardkloot volledig dezelfde en voor eenieder gaat er een wereld open.


3 reacties

pally · 7 maart 2011 op 13:31

Zoal altijd flink too much. Ligt dat aan het bouwjaar? 😀 Maar ik moest er wel om lachen!

groet van Pally

Mosje · 7 maart 2011 op 18:45

Pff, in dit stukje leest het niet prettig dat je “redekundig” zinsdelen weglaat. Het kan wel, maar je zou het jezelf makkelijker hebben gemaakt als je verhaaltje een flink stuk korter was geweest.

Mien · 9 maart 2011 op 16:27

.

Zó Old School dat Nordic Walking.

[b][u][url=http://s4.hubimg.com/u/147399_f520.jpg]Power Walking[/url][/u][/b] dat is pas hot.

En voor alle leeftijden.

[b][u][url=http://home.planet.nl/~benne214/content/fitnesswalk/artikel.html]Mien Tip[/url][/u][/b]

.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder