Even met uitvaartcentrum Mortadis Mutantis gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Scheringa in de buurt?” De kraai die de telefoon had aangenomen, vroeg mij om een ogenblik geduld, aangezien de heer Scheringa druk doende was, een aantal vergulde handgrepen van reeds betaalde doodskisten af te schroeven en deze te vervangen door goedkopere, koperen exemplaren. Maar na enige tijd kreeg ik de vermaarde oplichter aan de lijn. Minzaam stotterde de heer Scheringa de vraag in de telefoon, wat hij voor mij kon doen. “Dat je over lijken gaat, Dirk, dat was mij al bekend. Met die oplichtersbank kleedde je je klanten al totaal uit met die smerige koopsompolissen en woekerrentes van je, maar nu heb je je dus écht toegelegd op de sector Dood en Verderf!” Fraude-Dirk hakkelde in het toestel dat er niets mis was met enig postmortaal vermogensbeheer, en dat het de mensen vrij stond om lid van zijn nieuwe club te worden. Tijd voor een donderpreek mijnerzijds. “Tsja, als mensen 15 euro per jaar willen betalen in de hoop dat jij iemand zo gek krijgt om zijn erfenis aan hen na te laten, dan is dat wel het toppunt van naïviteit. Eerst de geestelijk minvermogende arbeider een te dure hypotheek aansmeren, en nu dezelfde sukkels wijsmaken dat ze kans maken op een erfenisje van een wildvreemde. Man, flikker toch op!” Woedend stotterde de Friese arbeidersoplichter dat hij best een goede deal had met zijn bedrijf omdat er al heel misschien een dementerende bejaarde mogelijkerwijze bereid was gevonden, eventueel na diens overlijden de laatste tientjes via degiftpuntnl aan een volslagen vreemde te geven. Immers, als je toch al knaldement bent, maakt het niet uit of je je bezittingen nou nalaat aan je eigen familie of aan een wildvreemde, aldus Dirk. Met dank aan Dokter Alzheimer heb je dan toch geen enkel benul van het verschil, aldus de Haperende Hufter. Scheringa maakte even van de gelegenheid gebruik, om mij nog even te wijzen op het feit dat je hem ook kon huren als spreker. Jaja, Scheringa’s Nederlandse Stotteracademie. Scheringa als spreker uitnodigen is netzoiets als iemand met zware reuma aan de handen een baan geven als stenotypiste, of iemand met een houten poot als stervoetballer. Nou ja, behalve bij Feyenoord dan, want daar lopen de spelers nog langzamer dan de weggestuurde bejaarde technisch directeur. Maar echt, die Scheringa deugt niet, met z’n oplichterspraktijken.

Maar hij is nog niet eens de ergste. Dat is Jan Hufter Balkenende. Die blijkt een topambtenaar op de Amerikanen te hebben afgestuurd om ze wat tips te geven over hoe coalitiegenoot Bos het beste kon worden gemanipuleerd. Kijk, dan ben je wel echt van het laagst denkbare allooi. Ik heb die Balkenende nooit gemoeten, maar dit slaat echt helemaal alles. Hoogleraar is ‘ie nu, die Balkenende. De Universiteit waar Balkenende lesgeeft is daarmee nog heel diep onder het niveau gezakt van Hogeschool InHolland. Als ik nog steeds student was, dan zou ik op principiële gronden weigeren, colleges van Jan Peter te volgen. Lijkt me sowieso een welhaast ondoenlijke opgave, collegelopen bij JP-de-expremier. Heel saai. Echt heel erg saai. Heus. Onvoorstelbaar saai.

Net als een middagje in de Tweede Kamer. Daar was ik gisteren de hele dag. Om de hoorzitting van de Kamercommissie over de winterproblemen op het spoor bij te wonen. Ook behoorlijk saai, moet ik u zeggen. Eerlijk gezegd viel er weinig onverwachts te horen. Bert Meerstadt en Bert Klerk boden maar weer eens uiterst schuldbewust hun excuses aan voor de overlast: hoe onverwacht. De consumentenorganisaties vonden dat het allemaal anders moest en dat de klanten beter moesten worden gecompenseerd voor de narigheid: gaap. De goederenvervoerders benadrukten dat hun belangen ook werden geschaad door een slechte treindienst: snurk. Vertegenwoordigers van de Duitse spoorwegen hielden een hoeraverhaal over hoe goed het bij onze Oosterburen was verlopen (overigens door de regionale treindiensten te kannibaliseren om voldoende treinen vrij te maken voor de winstgevende IC-diensten): zucht. De regionale spoorvervoerders hielden een blij verhaal over hun uitstekende winterprestaties en hun gelukkige inkoopbeleid als het ging om de aanschaf van nieuwe treinen: duh. Een deskundige ingenieur vond dat de reisinformatie voortaan uitsluitend door de NS moest worden verzorgd en anderen vonden juist van niet: koffie, iemand? En de vakbonden waren uiteraard verklaard tegenstander van marktwerking op het spoor: ontwaakt, verworpenen der aarde! Kortom, verrassend was het allemaal niet. Toch was er ook hier en daar een lichtpuntje. Ik vond het om persoonlijke redenen leuk om Bert Klerk nog even te spreken, en ik ontmoette degene die bij een van de streekbusmaatschappijen bezig is met het project, de minimumleeftijd voor buschauffeurs van 21 naar 18 jaar te brengen. Overigens is dat idee deze week al ingehaald door de actualiteit. De 18-jarige Céline Evers uit Baarle-Nassau wist een bus vol scholieren tot stilstand te brengen, nadat die bus zonder chauffeur spontaan was gaan rijden. Een supermeid dus. Eigenlijk zou zij zo’n rood-met-blauwe cape moeten krijgen, met een gele S erop. En een erelidmaatschap van Veilig Verkeer Nederland. Ze heeft trouwens geluk gehad dat er geen smeris in de buurt was. Dikke kans dat ze dan op de bon zou zijn geslingerd wegens rijden zonder rijbewijs.

Want oom agent blijft ons Nationale Toonbeeld Van Incompetentie. Ook deze week weer. Iets met computers. Vele duizenden slachtoffers van misdrijven blijken niet de slachtofferhulp te hebben gehad waar ze recht op hebben. Foutje in het computersysteem. De minimumleeftijd voor de buschauffeur is nu dus nog 22, het maximum-IQ voor een Computerprogrammeur Van Politie In Naam Der Wet schijnt eveneens op 22 te liggen. Beschamend.

Wat zegt u? Of ik nog meer dingen beschamend vind? Jazeker. Helga van Leur. U weet wel, die weervrouw van RTL. Er schijnt een handtekeningenactie te zijn. Als er genoeg handtekeningen zijn, is Helga van Leur bereid om in Helga heur blote niksie in de Playboy te gaan staan. Bewaar me! Weervrouwen moeten gewoon het weerbericht vertellen, dat is genoeg. Dat is hun werk. En verder geen flauwekul alstublieft. Bovendien, als ik naar een stel blote borsten wil kijken, dan geniet ik nog altijd met volle teugen van mijn eigen mooie Mevrouw Oplopers. Want die heeft de mooiste van de hele wereld. Dus Helga kan wel inpakken. Of beter gezegd: Helga hoeft niets uit te pakken. Als ik denk aan een blote mevrouw Van Leur, dan is er beslist een depressie in aantocht. En niet boven de Azoren!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

2 reacties

Prlwytskovsky · 27 januari 2011 op 10:00

Persoonlijk vind ik Helga een pracht stuk en zou er zomaar vijf weken ruzie voor over hebben.
Maar die borsten van mevr. Oplopers kan ik niet over oordelen, onbekend terrein voor mij. Maar heb jij dan zoveel vergelijkingsmateriaal in je handen gehad? 😉

Harrie · 27 januari 2011 op 22:27

Ha ha, in de wolken zijn van Helga, ja ja dat is mooi.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder