Ja, wat is dat nou precies? Lelijk. Ik ga er eens over schrijven. Sterker nog ik ga eens proberen lelijk te schrijven. Valt niet mee met rechte letters in een voorgeschreven lettersoort en lettergrootte. Ik zou natuurlijk kunnen kiezen voor keigrote letters en een spuuglelijke lettersoort. Maar ook dat is weer subjectief. Wat is mooi en wat is lelijk?

Per mens verschillend. Dieren doen daar veel minder moeilijk over. Die gaan veel meer voor lekker. Lekker schrijven. Smullen doen ze daarvan. Zou ik lekker lelijk kunnen schrijven? Is dat dan met veel spelfouten? Dat is erg lelijk toch? Die schrijver heeft zich lelijk gestoten aan de taal. Hij bakt er niets van. Kijk die schrijft overal dees en tees waar het onmogelijk is. Heeft ie nooit opgelet op school? Wat een sloddervossin. Of is het sloddervosuit?

Een paar lelijke woorden moet ik er ook nog ingooien natuurlijk. Maar eerst nog even over hakken en takken. Want dat is pas echt lelijk. Die letters in die hokjes op het toetsenbord, die staan altijd gecentreerd en keurig recht. Rekening gehouden met maat en letterwit. Wat als de letters op je toetsenbord nu ook eens lelijk waren? Ja lelijk, niet vies. Vies is te makkelijk.

Zo is mijn toetsenbord per definitie vies. Het plakt van afdrukken van mijn boterhammenvingers of erger van mijn neusinhoud. En ja, heel soms is het toetsenbord ook vies van vieze vingers van mijn … Laat maar zitten. Dit gaat te ver. Vies is lekker. Maar lelijk, is niet fijn. Lelijke letters op een toetsenbord. Zou daar markt voor zijn? Wat voor lettertype is het überhaupt, het lettertype van mijn toetsenbord? Van de typemachine, voor degenen die nog primitief schrijven en harken. Voor de jongelui onder ons. Een typemachine is een toetsenbord met toetsen op steeltjes die vette inkt slurpen. Bah, vies hè?

De afdruk van zo’n typemachine op papier is dan weer mooi. Nee, niet lelijk. Courier volgens mij. Een van mijn favoriete lettertypen. Mathematisch en esthetisch gezien dan. Iedere letter neemt evenveel plek in. Mooi toch? Daar kun je op en mee rekenen, met Courier. Zelfs met New Courier. Je komt altijd uit. Teksten in Courier zijn ook altijd goed te lezen. Het leest prettig en rustig.

Zo nu nog ter afsluiting een paar lelijke woorden. Spuug. Poep. Pies. Snot. Kruiskopschroevendraaier. Cactusvel. Schoenveterstring. Plasticbordenterreur. Trekhaak. Caravancruisecontrol. Varken. Pest. Schaap. Buiknavelgeur. Schorriemorrie. En het allersmerigste lelijke woord. Peukvies. Bah. Veel erger nog dan viespeuk. Zo vies als een peuk. Een vieze vuile met geel mondsap en nicotine doordrenkte peuk. Peukviezer kan haast niet.


Avatar

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

4 reacties

Avatar

Karen.2.0 · 19 juli 2017 op 09:08

Mooi van lelijkheid 😉 Geïntrigeerd door het woord ‘cactusvel’: het vel van een cactus of een vel als van een cactus? Dat laatste doet denken aan een ochtendhumeur, op dit uur van de dag dan. Koffie brengt uitkomst.

  Avatar

  Mien · 20 juli 2017 op 08:43

  [img]https://pbs.twimg.com/profile_images/843573569611284481/8XLzSnl1.jpg[/img]

Avatar

Trebor · 19 juli 2017 op 10:30

Hier past alleen het lekkerste vieze woord: bepoteld.

  Avatar

  Mien · 20 juli 2017 op 08:47

  [img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/03/e6/22/03e6223437f438007ea377cba8fc07e2–standard-poodles-dog-breeds.jpg[/img]

Geef een reactie