Doe eens gek! Sjouw water naar zee. Niet één emmer, nee, tientallen emmers water! Naar de zee! Kieper ze erin! Wees voldaan bij elke emmer. Wees tevreden in de gedachte dat elke zes liter ruimte biedt aan tenminste een kleine school sardientjes en nog zoveel anders in de voedselketen. En treur niet over de liters die je morste. Er is zoveel dat nog moet groeien. Iemand die water naar de zee draagt verklaren we voor gek. In de zee is immers al zoveel water. Het spoelt de godganse dag door en nog nooit is er iemand aan de Hollandse duinkust geweest die op een ochtend wakker werd, uit het raam keek en droogjes constateerde dat het water die dag op was. En vandaar dat we denken dat je dan ook wel gek moet zijn om water naar de zee te dragen. Een druppel op een plaat die niet gloeit en dat dus ook niet nodig heeft.

Toch kan het geen kwaad om eens gek te doen. Alles wat met aandacht gedaan wordt heeft op de een of andere manier een vorm van zin. Dat is dan ook meteen de onmisbare voorwaarde: aandacht. Zoiets geks te doen heeft alleen zin wanneer het in de volle overtuiging is dat het een onmisbare daad is ten behoeve van het alsmaar doordraaien van de wereld. De kleuterschool sardientjes. De regenbui die een vierkante meter rijstveld op Sri Lanka voorziet van net dat beetje water dat nodig was om een goede oogst te krijgen. De dichtheid van de mistbank die Columbus het zicht op Engeland ontnam en hem naar Amerika voerde. Het ene accent in de wolkenformatie waarin iemand ooit het antwoord op alle levensvragen zal zien.

Trekt u zich niets aan van wat andere ervan mogen vinden of zeggen. Hun hoongelach is de aandacht voor u waaraan het hen voor zichzelf ontbreekt. Sjouw stug door, het lot van de wereld of tenminste delen daarvan ligt in uw handen. Draagt allen water naar de zee. Het heeft zin wat u doet. Doe het dus met aandacht.

Categorieën: Diversen

20 reacties

Eddy Kielema · 8 juli 2005 op 17:32

OK, goed plan! Maar er is hier geen zee in de buurt, dus ik zal zo meteen aandachtig met een emmertje naar het dichtstbijzijnde kanaal lopen… 😉

Wright · 8 juli 2005 op 18:14

Grappige gedachtenkronkel wel.
De logica van de volgende zin, ontgaat mij echter in zijn geheel.
[quote]Een druppel op een plaat die niet gloeit en dat dus ook niet nodig heeft. [/quote]
Is het niet een druppel op een wel gloeiende plaat, mits je hem met volle overtuiging en aandacht laat vallen? 😀

Outsider · 8 juli 2005 op 18:26

Het is mogelijk dat ik verkeerd begrijp wat Raindog bedoelt, maar dingen met aandacht doen is lang niet altijd mogelijk en ook helemaal niet nodig.
Afwassen bijv. heeft zin en is in zekere zin een onmisbare daad, maar ik moet er niet aan denken dat ik dat elke dag met aandacht zou moeten doen. Integendeel, ik luister of kijk ondertussen naar de tv of denk aan iets anders, maar in ieder geval niet aan de afwas want dat gaat op de automatische piloot.

Troy · 8 juli 2005 op 18:40

ik draag iedere dag water naar de zee. Het meeste wat ik doe is volstrekt zinloos, maar je hebt gelijk: wanneer je er in ieder geval nog een beetje zelf plezier aan beleefd is het toch nog iets waard. Water naar de zee dragen dus..Wel warm water zodat ik er op een dag in kan zwemmen:-)

Grt Troy

WritersBlocq · 8 juli 2005 op 19:03

Ik draag ook weleens water naar de zee, zout water zelfs 😀 😀

pepe · 8 juli 2005 op 19:34

[quote]Toch kan het geen kwaad om eens gek te doen.[/quote]

Heerlijk dat jij het goed vind, niet dat het iets uitmaakt voor mij, ik zou toch wel gek doen ook zonder toestemming 😉

Gewoon lekker geschreven en leuk om te lezen

champagne · 8 juli 2005 op 19:42

Orgineel stukje, Raindog.

[quote]Zoiets geks te doen heeft alleen zin wanneer het in de volle overtuiging is dat het een onmisbare daad is ten behoeve van het alsmaar doordraaien van de wereld.[/quote]

Ik doe weleens gewoon gek, zonder dat het een onmisbare daad is (denk ik 😕 ) 😀

Domicela · 8 juli 2005 op 19:56

[quote]Wel warm water zodat ik er op een dag in kan zwemmen[/quote]

De zon heeft het werk al voor je gedaan …. je kan er in zwemmen zonder te bevriezen. Moet je wel van bruinig water, kwallen en pietermannen houden …. 😉

bert · 8 juli 2005 op 20:23

Ook als een mens onbewust gek doet of dingen doet die nergens toe dienen hoef je je nog steeds niets aan te trekken van wat anderen vinden, zolang je er niemand mee schaad of tekort doet.

Ma3anne · 8 juli 2005 op 20:49

Mooie variant op: “If you cut a blade of grass, you shake the universe”.
Baghwan had dezelfde boodschap als jij. Doe alles wat je doet met aandacht. Niets is zinloos.

Die oranje jurk staat je leuk. 😛

Mosje · 8 juli 2005 op 21:30

Lang geleden heb ik er geloof ik eens een stukje over geschreven: een clubje dat ik met vrienden oprichtte ter bevordering van het zinloze. Water naar de zee dragen stond op de agenda, maar ook postbodes opleiden voor de Rottumerplaat, en het zoeken van een speld in een hooiberg.
Na enige tijd is het clubje ontbonden, want je hebt helemaal gelijk Raindog, zinloosheid bestaat niet.

Li · 8 juli 2005 op 21:31

Ik doe mijn best Raindog maar soms is mijn emmer zo lek als een mandje 😉

Li

sally · 8 juli 2005 op 22:46

[quote]Trekt u zich niets aan van wat andere ervan mogen vinden of zeggen. Hun hoongelach is de aandacht voor u waaraan het hen voor zichzelf ontbreekt. Sjouw stug door, het lot van de wereld of tenminste delen daarvan ligt in uw handen. Draagt allen water naar de zee. [/quote]

Erg mooi en waar. Spreekt me wel aan.

liefs
Sally

melady · 8 juli 2005 op 23:49

Met een lach en een traan gelezen.
Ik kon het niet drooghouden.

Ik vind je schrijfstijl erg leuk Rain.(eh.. regen?) 😀

Louise · 9 juli 2005 op 07:25

Wat een verademing. Ik heb van die dagen dat ik me werkelijk een slag in de rondte ploeter terwijl het lijkt alsof het helemaal niets teweeg brengt of oplevert.
Dat voelt als water naar de zee dragen en ik noem dat op zulke momenten heel wanhopig: [i]investeren in de toekomst[/i] puur om mezelf op te krikken.
Een goed stukje, met een mooie teaser 😉

Dees · 9 juli 2005 op 08:54

Wees onwijs met Wadden.

Juweeltje van een column Raindog…

klungel · 9 juli 2005 op 20:38

Deze kun je op vele gebieden toepassen.
Erg leuk en mooi geschreven en dus met veel plezier en herkenning gelezen :-D.

PS
Ze maken mij al jaren voor gek uit, hoewel ik geen water naar de zee draag (ik haal het er meer uit).

KawaSutra · 10 juli 2005 op 22:57

Mooie column met volgens mij een diepere betekenis die grensoverschrijdend is. Is dit jouw antwoord op de kritiek betreffende Live8?

Raindog · 12 juli 2005 op 00:12

Beste mensen,

Uitgerust gedurende het weekend in Gent, ben ik vandaag teruggekomen en las de mooie en grappige reacties onder deze column waarvoor dank. Enkele gerichte opmerkingen moeten mij echter van het hart.

@Outsider: Was dan eens een keertje af met je volle aandacht en let dan eens op of je misschien ook een verschil opmerkt.
@Pepe: De door jou geciteerde opmerking is allesbehalve een fiat of iets dergelijks van mijn kant om gek te mogen doen. Het enige dat ik denk ik vooral heb gepoogd te doen is het in twijfel trekken van de definitie van gek doen. Het is m.i. namelijk zo dat het vooral door anderen wordt bepaald wanneer iemand gek doet en de precieze redenen daarvoor. Ik bestrijd derhalve vooral het punt dat hiervoor toestemming van wie dan ook maar nodig zou zijn. Jij en gelukkig ook heel veel andere mensen kunnen in ieder geval gerust zonder de mijne.
@Champagne: Als je het belangrijk genoeg vindt om je aandacht eraan te besteden…..
@Bert: Zulke logische voorwaarden dat ik het hier even niet nodig vond ze te vermelden maar je hebt vanzelfsprekend gelijk.
@Ma3: Jurken staan mij gewoon altijd goed, dit nog los van de kleur ;-).
@Mosje: Dat is inderdaad het punt Mosje. Toch jammer dat ik niet heb bedacht om zo’n vereniging op te richten. Zou het zinloos zijn om dat dan alsnog te doen?
@Kawa: Toch zo treffend dat ik me verplicht voel er iets over te zeggen. Ja, ik ben zo’n ambivalente figuur dat ik me serieus afvroeg wat het nut van Live8 was. Het is moeilijk om kritisch te zijn zonder de zonder twijfel goede bedoelingen van organisatoren in kwestie – in tegenstelling tot die van enkele van de deelnemers – onderuit te halen. Iets dat ik, voor alle duidelijkheid, niet heb willen doen. Ik wil niet dat het mijn eigen hoongelach is dat duidt op het schromelijk gebrek aan aandacht waar het voor mensen persoonlijk het hardst nodig is. Toch worstel ook ik daar wel eens mee, hierbij dus in het geheel niet uitgezonderd ten opzichte van anderen. Bovendien en los van mijn persoonlijke overwegingen echter, wat als het nu eens het leven van één iemand verbetert of redt zelfs? Denk hierbij eens aan dat Ethiopische meisje, Ethiopische vrouw inmiddels.

En toch is Live8 niet de enige legitimatie van deze column. Aandacht voor de dingen die je doet en de gevolgen die zij vervolgens kunnen hebben maakt dat je ze anders gaat doen. Vaak is dat beter. Want in feite is aandacht een vorm van liefde en liefde vinden we doorgaans allemaal de moeite waard om even bij stil te staan en dus, aandacht voor te hebben. Het moet wel heel raar lopen wil dat gek om te doen zijn of worden.

Genoeg gebazeld….

Nogmaals dankjulliewel.

Raindog

Shitonya · 12 juli 2005 op 00:41

ik gooi liever een emmer water in mijn gezicht

Geef een reactie

Avatar plaatshouder