Vroeger kreeg ze een hartverzakking als er een blauwe belastingenvelop werd bezorgd. Maar sinds zij en haar man de aangifte door iemand van de belastingdienst laten invullen, is zij niet meer zo bang voor aanslagen. En vandaag ligt er weer zo’n envelop op de deurmat. Ze pakt hem op, ziet dat hij aan haar geadresseerd is, en scheurt hem open. Verbaasd kijkt ze naar het eindbedrag. In plaats van de vertrouwde € 0 staat er € 150. Ze zet haar bril op, en ja hoor, dat bedrag staat er echt. En ze krijgt het nog terug ook! Dat is nog eens een financieel meevallertje en ze weet al wat ze ervoor gaat kopen. Ze heeft zojuist in een folder een prachtige gouden armband gezien. Ze pakt haar jas, wandelt naar de juwelier, en koopt de armband alvast van haar financiële meevaller.

Een paar maanden later valt er wederom een, aan haar geadresseerde, blauwe envelop op de deurmat. Haar ogen vliegen over de getallen en haar blik blijft hangen bij 153 euro. Krijgt ze alweer geld terug? Dat zou fijn zijn want dan kan ze dat bijpassend setje oorbellen ook nog kopen! Ze gaat er eens rustig voor zitten en zet haar bril op het puntje van haar neus. En dan valt haar mond open van verbazing. In de brief staat dat zij ten onrechte 150 euro heeft ontvangen en of zij zo spoedig mogelijk het bedrag van 153 euro op de rekening van de belastingdienst wil terugstorten! Verontwaardigd gooit ze de brief op de tafel. 153 euro? Hoezo 153 euro! Dat bedrag heeft zij nooit ontvangen. Ze grist de hoorn van de telefoon en drukt nijdig het nummer van de belastingdienst.

De belastingmeneer aan de andere kant van de lijn wil best het één en ander ophelderen.
,, Die 150 euro is voor uw man bestemd” verduidelijkt hij ,, en die 3 euro is rente.”
Nu begint ze langzaam maar zeker uit haar vel te springen en schreeuwt: ,, Wie heeft nu eigenlijk dat belastingformulier fout ingevuld. Jullie toch!”
Maar de belastingmeneer antwoordt kalm:,,Wij hebben weliswaar de fout gemaakt maar u had dat moeten controleren. Uiteraard kunt u altijd een bezwaarschrift indienen”.
Haar kookpunt is inmiddels bereikt en ze brult:,,Zeg sukkel, als je goed kijkt dan zie je dat mijn man en ik een gezamenlijke bankrekening hebben. Als ik die 153 euro terugstort dan krijgen wij dat bedrag op dezelfde rekening weer bijgestort.”
Maar zo simpel ligt dat niet. ,,Dat bedrag is voor uw man bestemd mevrouwtje, en niet voor u,” verzucht de belastingmeneer.

En nu voelt ze zichzelf pas echt een sofi-nummer. Dat zij en haar man samen al vijfenveertig jaar bed, geld, goederen en bankrekening delen, zal de belastingdienst een worst wezen. Dus stort ze, noodgedwongen, het bedrag van 153 euro op de rekening van de belastingdienst.

Een paar weken later ploft er weer een blauwe envelop op de deurmat. Hij is aan haar man gedresseerd. Ze hoeft hem niet te openen om te weten wat er in staat. Haar man ontvangt 150 euro van de belastingdienst en 3 euro van zichzelf. Aangeslagen draait ze de illegaal aangeschafte armband rond haar pols. Tja, de belastingdienst… Leuker kunnen ze het niet maken.
Wel ingewikkelder. 😮

Categorieën: Algemeen

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

9 reacties

Kees Schilder · 7 maart 2004 op 13:51

krijg hier kromme tenen en kalknagels van.Heb ik altijd als ik weer een stunt verneem van de georganiseerde belastingmaffia.
Heel erg goed geschreven.

Mosje · 7 maart 2004 op 16:06

Li,

Advies aan die vrouw: Ze moet naar die juwelier terug gaan en het volgende zeggen:
“Van de week gaf ik u 150 Euro. Nu geef ik u een armband, die is 150 Euro waard. Dat is samen 300 Euro. Zou ik die 300 Euro van u mogen ontvangen?”
Vervolgens moet ze die 300 Euro mee naar huis nemen, 150 Euro terug in de huishoudpot stoppen, en de overige 150 Euro kan ze vervolgens vrij besteden. Bijvoorbeeld aan een gouden armband.
Snappie?
:laugh:

pepe · 7 maart 2004 op 20:45

Makkelijker?? Ik snap er niet veel meer van, met al de gehef. Wie krijgt wat, hij of zij?

Knap geschreven, kan jij niet het nieuwe belastingstelsel maken, leuker en makkelijker? 😉

Ma3anne · 7 maart 2004 op 20:59

Maar het klopt toch mooi tot op de cent. Dat moet je ze weer nageven… 😀

Heerlijk verhaal en leuk beschreven!

Eftee · 7 maart 2004 op 22:03

Vorige week net de aangifte electronisch verstuurd. Als ik het fout gedaan heb, krijgen we vanzelf een brief. Ik hou er gelukkig altijd wel rekening mee dat het pas zeker is als er geen “voorlopige teruggaaf” boven staat. Maar iets meer dan je uitgerekend hebt terug krijgen lijkt me ook wel leuk.

Li, hij is weer leuk!!

Mup · 7 maart 2004 op 22:54

En dan te bedenken dat de belastingdienst sommige groepen helemaal niet aan durft te pakken, wordt je toch moedeloos van,

Groet Mup.

Farfalla · 8 maart 2004 op 07:32

Altijd dat gezeur van die belastingdienst. Ze doen alles om het zo moeilijk mogelijk te maken.

viking · 8 maart 2004 op 09:06

Is het een leuke suggestie om met z’n allen AFFA te worden?

Li · 8 maart 2004 op 11:57

[quote]Is het een leuke suggestie om met z’n allen AFFA te worden?[/quote]

Strak plan Viking!
Wat is er mis met een AFFA van Joegoslavische afkomst die in een woonwagenkamp woont? 😮

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder