Wat kun je toch meelij hebben met zwaar geteisterde mensen. In de Volkskrant lees ik een indringend stukje uit de [i]New York Times[/i], over bankiersvrouwen die ernstig lijden onder de economische crisis. Vandaar dat ze de strakgetrokken hoofden bij elkaar hebben gestoken om het gezamenlijke, nauwelijks te dragen leed, met elkaar te delen. De geliposucteerde buiken doen er helemaal pijn van. Och arme, och arme. Hoe moet hun leven verder? Wat is het geval? Bij zeer ernstige crisis, worden de creditcards van deze vrouwen geblokkeerd. Bovendien kunnen ze niet meer twee maal per week uit eten in gerenommeerde restaurants, zoals ze gewend zijn. Dat kan toch niet? Ik bedoel daar sta je toch helemaal naar? Waarom zou je anders een huwelijk of relatie aangaan met een bankier? De reden van die verbintenis valt plompverloren weg. Het fundament wordt wreed onder je afgebroken.

Gelukkig dus dat er nu een speciale praatgroep is gestart voor acute noodhulp aan elkaar.
Deze vrouwen zijn namelijk geneigd de oorzaak van de problemen die in hun relaties ontstaan aan zichzelf te wijten in plaats van aan de crisis. Daarom komen deze slachtoffers tweemaal per week informeel bij elkaar in bars of restaurants. Want zeg nou zelf: het is altijd een goede gewoonte geweest in bepaalde kringen om een bankier te trouwen, die je een creditcard geeft en je dan verder met rust laat om zelf lekker te gaan: ‘Wallstreeten’ in blauwe hemdsmouwen of te golfen, als er even niks te streeten val?
Ik bedoel de grond zakt toch onder je weg en de wolkenkrabbers lijken toch hoger zonder een postzegeltje lucht er boven?

Je kunt lid worden, als je maandelijkse zakgeld voor inkopen bij [i]Warndorf[/i] gehalveerd is. Gelukkig toch een beetje ballotage, anders wordt de club noodlijdenden veel te groot. Door er met elkaar in een groepje over te praten, hopen de oprichters – twee vrouwen uit de doelgroep – de relationele schade als gevolg van de val van de [i]Lehman Brothers[/i] of een grote daling van de [i]Dow Jones[/i], te beperken. De mannen reageren de gevolgen van de crisis namelijk op vrouw en kinderen af, zo is gebleken. Goh, dat zou je toch helemaal niet verwachten in zulke stabiele relaties?

Maar werkelijk, een psychotherapeute heeft na onderzoek ontdekt dat het ego en zelfvertrouwen van bankiers wordt geknakt door de crisis. Verhelderend dat onderzoek, daar moet je echt specialist voor zijn om die conclusie te trekken. Grote bewondering welt in me op naast het ontzaglijke medelijden dat ik al voelde. Sinds de herfst houden de vrouwen van ‘ [i]Datindg a banker anonymous[/i]’ , zoals ze zich noemen, angstvallig het financiële nieuws in de gaten om in te kunnen spelen op het te verwachten humeur van de partner. Op hun weblog markeren ze dat met kleuren: ‘rood’ betekent: grote verliezen, ‘geel’: redelijk en ’groen’ in orde.

Misschien is het een idee om T-shirts of paraplu’s in die kleuren aan te schaffen. Van gerenommeerde merken, vanzelfsprekend. Dan weten de mensen om hen heen hoe ze ervoor staan. Dat is van groot belang voor de samenleving. Wellicht kunnen ze dan met een rood T-shirt aan toch gaan eten in een sterrenrestaurant en pas betalen als het weer een groene dag is, bijvoorbeeld.

Ja, bij rampen probeer ik altijd empatisch te denken. Dat is mijn kracht.


pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

15 reacties

Mien · 11 februari 2009 op 15:19

Hij is goed.
Pally op stoom. Dat lees ik graag.
De pit spat er van af.
Zelfs spelfouten worden even terzijde geschoven.
Goed gedaan.
Ik zie al uit naar de volgende Pally:
Een column over het leed van notoire noodlijdende notarisvrouwen … in Nederland 😉

Mien

DriekOplopers · 11 februari 2009 op 15:26

Hahaha, met veel plezier gelezen. Inderdaad, het leven voor de hedendaagse golddigger is hard. Erg hard. 😉
Topcolumn, Pally!

doemaar88 · 11 februari 2009 op 15:35

Een erg leuk stuk, Pally.
[quote]De geliposucteerde buiken doen er helemaal pijn van.[/quote]
😆 geweldig!

Goede uitsmijter!

SIMBA · 11 februari 2009 op 15:35

Ja er gebeuren nu rare dingen. Zei laatst iemand tegen me: “Wij moeten een jaar langer met de lease auto doen van de baas, das toch belachelijk die auto is al 3 jaar oud”
😕
Dan heb je het echt zwaar….pfffff.

arta · 11 februari 2009 op 16:32

Hahaha, hij is leuk, Pally, lekker cynisch!
Die laatste zin die doet ’t hem!
😀

Anne · 11 februari 2009 op 16:56

Geweldig Pally! Ja en die uitsmijter, die maakt ze áf 😀

Siebe · 11 februari 2009 op 17:14

Met plezier gelezen. Niettemin kan ik me er best iets bij voorstellen dat als het om grote bedragen valt, een verandering in een bepaalde levensstijl nog steeds als armoe voelt. De realiteitszin was natuurlijk ver, ver weg. Misschien komt die nu weer wat terug.

Toch vind ik dat, als ik je bedoeling tenminste goed begrijp, de column best zuurder had gemogen als je begrijpt wat ik bedoel.

Verder wilde ik net een postbanknummer voor noodhulp openen, blijkt dat dat ook al niet meer kan…

😉

S

DreamOn · 11 februari 2009 op 18:34

Echt geweldig, deze column! Wat een luxe-probleem, inderdaad!
Met veel plezier gelezen,

Liefs Trudy :wave:

Dees · 11 februari 2009 op 19:10

En de mannen van bankiersters? Hebben die geen praatgroepje? Dit soort berichten zijn natuurlijk ook een beetje van het nanananana gehalte, maar een beetje nanananana, net goed is soms ook best lekker…

Lekker stukje, fijne cursiefjes 😀

LouisP · 11 februari 2009 op 19:11

sjiek stukske Pally,

ge zijt precies goed op de hoogte van al die sjieke dingen.

groet,

L

Mosje · 11 februari 2009 op 22:11

Ja vreemd, dat vrouwen zich verenigen op grond van het feit dat hun man iets is. Zo zijn er in veel universiteitssteden verenigingen van vrouwen van hoogleraren.
Gek of niet gek?

KawaSutra · 12 februari 2009 op 00:11

Ze zijn ook wel een beetje triest natuurlijk, dat kun je niet ontkennen. 😀
Leuk Pally, dat cynische kantje kende ik nog niet.

Mut · 12 februari 2009 op 08:43

Haha! Lekker cynisme.

lisa-marie · 12 februari 2009 op 11:36

gewoon toppie!
Deze vind ik errug leuk:
[quote] Datindg a banker anonymous’ [/quote]
😆

Ma3anne · 12 februari 2009 op 19:33

Ik heb echt met ze te doen, net als jij. Lekker stukje inlevingsvermogen. 😆

Geef een reactie

Avatar plaatshouder