Mijn geheugen laat me wel eens in de steek de laatste tijd. Meneer Pastoor zei vroeger al, dat weet ik dan nog wel, dat dat van het aftrekken kwam. Pastoor was van de moderne tijd dus moderne taal poogde hij altijd in zijn opvoedkundige gesprekjes voor de klas van mijn katholieke basisschool te integreren. Vandaag bleek mij maar weer dat ik gelukkig niet de enige ben die bij het aftrekken een lichte tot gemiddelde vorm van amnesie ontwikkelt.
De Belastingdienst heeft er kennelijk ook last van. Hedenochtend viel mijn blik op de voorpagina van De Telegraaf en zie, tijden van vroeger keren weer.
De kosten van het, ten behoeve van een overval aangeschafte, pistool kunnen worden afgetrokken van de belasting. Of van de ontnemingvordering op de onverlaat.
Klinkt allemaal reuze ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk niet. Ik leg het even uit. Stel, u bent een boef en u pleegt een overval op een tankstation. Daar is niet veel contant geld meer tegenwoordig, maar een kinderhand is gauw gevuld, dus u bent waarschijnlijk een nog enigszins jeugdige crimineel. Dat is geen noodzaak, maar het scheelt in de strafmaat.
U pleegt een overval dus, en u maakt drieduizend euro buit en vijf rollen drop. U wordt gepakt. Statistisch is die kans al niet bijster groot, maar stél u nou eens voor dat u gepakt wordt, dan moet u voor de rechter verschijnen. Probeer u vervolgens nou eens in te denken dat u ook schuldig wordt bevonden en veroordeeld. De meeste doorgewinterde boeven beginnen nu al te protesteren want de kans dat u schuldig wordt bevonden is al niet zo groot, maar laten we het ons nou gewoon voorstellen. Ik weet zelf ook wel dat het wat onwerkelijk overkomt, maar probeer het in elk geval eens.

Dan legt de rechtbank u op dat u de buit terug moet betalen aan het slachtoffer. Dat noemen ze bij het OM een ontnemingvordering. Waarschijnlijk zijn die rollen drop al achter uw kiezen verdwenen, dus die laten we even buiten beschouwing, maar dat geld moet dus terug. Bel uw fiscalist. Er staan u heel wat mogelijkheden open, zo heeft de Belastingdienst heden kenbaar gemaakt. Want uw pistool is immers ook niet uit de lucht komen vallen. Dat hebt u ergens moeten kopen en dat mag, gezien hetgeen u ermee hebt gedaan, gezien worden als een bedrijfsinvestering. Een wat? Ja, een bedrijfsinvestering. Als we er vanuit gaan dat een gemiddeld pistool zo’n € 1.500,- doet op de markt en u slechts tien procent discount hebt gekregen, dan waren dat altijd nog zo’n € 1.350,- die u in de zaak hebt moeten steken. Die mag u aftrekken. Van de buit. Ja, echt. U gelooft het misschien niet, maar het is echt waar. Dus die mensen van wie u € 3.000,- hebt gejat, kunnen hooguit nog € 1.650,- terugvorderen. Want uw kosten moet u immers wel weer terug kunnen krijgen. De verreden kilometers met de vluchtauto kunt u eveneens terugvorderen van de Belastingdienst. Die zijn € 0,18 per gereden kilometer. De aangeschafte bivakmuts, plakband of touw, handboeien, wellicht de talencursus om in fatsoenlijk Nederlands ‘Handen omhoog!’ te kunnen roepen, allemaal aftrekbaar.
Tante Belasting heeft ook laten weten dat de onkosten van de hennepkweker met zijn illegale marihuanakwekerij ook terug te vorderen zijn. Je vraagt je af waarom je in vredesnaam nog illegaal stroom af loopt te tappen, want het is allemaal aftrekbaar. Wie op groene stroom overgaat, krijgt zelfs nog subsidie ook. De NUON is blij met iedere grootverbruiker. Zaadjes, kunstmest, lampen en sproei-installaties, het is allemaal af te trekken van de winst die met de kwekerij mogelijk is gemaakt.
Wel de bonnetjes bewaren, natuurlijk. Ik zou niet weten hoe je een aankoopbewijs voor een illegaal vuurwapen lospeutert van de verkoper, maar als het lukt, kun je vast en zeker ook nog die 19% BTW terugeisen na je veroordeling.

Mijn geheugen is door dat aftrekken toch weer niet zo aan erosie onderhevig dat ik me niet herinner hoe Nederland op de achterste benen stond toen ergens in 1998 hetzelfde verhaal opdook in de media. Criminelen kunnen hun wapentuig aftrekken van de belasting. Dat was toen ook al zo en de toenmalige ministers riepen om het hardst dat daar per direct een stokje, wat heet: een stók, voor gestoken zou worden.

De waarheid is kennelijk minder daadkrachtig geweest, want boeven kunnen nog steeds bij vadertje staat terecht om geld terug te krijgen wat is uitgegeven voor hun illustere praktijken. Let wel, als u al vóór de uitvoering van de misdaad wordt opgepakt, maar dat is niet of nauwelijks realistisch te nomen, dan kunt u niets terug vragen. Maar een Haagse handgranaat is in elk geval te declareren, Jason W. te Den H. en ook de eigen bijdrage die men moet betalen voor de behandeling van schotwonden…

Ik vond destijds meneer Pastoor al knettergek met zijn verhaal over aftrekken en de kromme ruggengraat die je er volgens hem aan overhoud. Maar iets blijkt er toch echt van waar.
Dat van die rug weet ik niet, maar één ding staat inmiddels wel vast. Van dat aftrekken krijg ik verschrikkelijke kromme tenen.


19 reacties

Mosje · 31 januari 2005 op 11:37

De toon van dit verhaal vind ik veel aardiger dan in andere stukjes van jouw hand Ton!!
Lekker geschreven.
Wil toch wel een opmerking plaatsen. Het lijkt natuurlijk vreemd dat je als crimineel kosten kunt aftrekken, maar bekijk het eens van de zonnige kant: je kunt alleen aftrekken als je aangifte doet. Het resultaat zal zijn dat je weliswaar minder belasting betaalt, maar je betaalt in ieder geval. Das toch mooi opportunistisch gedacht van de belastingdienst?

Overigens, over meneer pastoor enzo gesproken: ik ben op mijn 15e overgestapt van aftrekken op vermenigvuldigen. Levert veel meer op!
😛

Martijn · 31 januari 2005 op 11:48

À propos aftrekposten; Je zult maar een criminele notoire [i]flasher[/i] zijn. 😕

Zonder dollen, mooi stuk Ton!

Groet Martijn 😀

Kees Schilder · 31 januari 2005 op 13:39

En wat dacht je van uitsluitend optellen, Mosje?
Pure winst, kan ik je melden.
Maar Ton, je hebt wel een punt.Kan me er helemaal in vinden

doos2 · 31 januari 2005 op 14:23

Goed punt! Goed verhaal!

groet, doos2

Mup · 31 januari 2005 op 16:52

Toen ik het verhaal vernam in het nieuws, zakte mijn broek al af. Jammer dat aan mijn lijf niets af te trekken valt, anders had ik het gedaan.
Sterk verwoord weer,

Groet Mup.

tontheunis · 31 januari 2005 op 17:07

Beste Mosje,

Ware dat maar waar, over die aangifte. Want het geteisem doet, gelijk ieder ander in dit land, gewoon aangifte bij de belasting middels het formulier dat wij allen, niemand uitgezonderd behalve de illegaal, jaarlijks krijgen toegezonden.
En dáárvan trekt het horkenleger dan de kosten voor het pistool af, terwijl die aftrek tegelijkertijd tot gevolg heeft dat de gedupeerde het aanschafbedrag van het gestolene afgetrokken ziet worden, zodat die dan weer nooit datgene krijgt wat werkelijk is gejat of geroofd maar in mindering met de gedane ‘investeringen’ van het gajes en…
Laat maar. Kort en goed komt het erop neer dat misdaad loont. Maar da’s niets nieuws in ons kikkerland…

TT

sally · 31 januari 2005 op 17:55

te gek voor woorden….

mooi beschreven.

groet Sally

DirkJan2 · 31 januari 2005 op 18:38

Groots!

(gelachen en wijzer geworden)
😀

Li · 31 januari 2005 op 19:01

Het is te gek voor woorden 🙁
Ik dacht even dat het 1 april was.

Li

Mosje · 31 januari 2005 op 19:25

Je hebt me volkomen misgrepen Ton. Dat vraagt om een reactiecolumnn, en die komt er.
Ben wel van huis nu, dus ik stuur hem dit weekend pas in. Heb geduld dus.

viking · 31 januari 2005 op 19:28

Goh, dit zet me toch wel effe aan het denken…
Zo’n vluchtauto is dus ook aftrekbaar? Je hebt natuurlijk wel een snelle nodig he? Lamborghini mag ook?

tontheunis · 31 januari 2005 op 19:47

[quote]Lamborghini mag ook?[/quote]

Mits gestolen, want anders moet je weer invoerrechten betalen, Vik…

Louise · 31 januari 2005 op 19:58

Nou snap ik ineens ook waarom ze altijd zo achter ontvoerders aanhollen. Wekenlang kostgeld, huur, gas, water en licht. Die blijven natuurlijk aan het aftrekken 😀

Kei gaaf, deze column!

Dees · 31 januari 2005 op 21:03

Toch denk ik dat je teveel De Telegraaf leest 🙂

Goede column. Groet,

Dees

Fred · 31 januari 2005 op 21:55

Komen jullie daar nu pas achter. Trek al jaren mijn roversspul af 😀

tontheunis · 31 januari 2005 op 23:28

Nee dierbare Dees,

Lees de belastingwetgeving er nog maar eens op na…

TT

Dees · 1 februari 2005 op 07:29

Ook mij misvat je, tomeloze Ton.

Maar ik ga geen reactiecolumn schrijven 😀

Ma3anne · 1 februari 2005 op 09:50

Bedankt voor de tip, Ton! Zit net mijn belastingaangifte te doen. Even alle bonnetjes van mijn criminele activiteiten bij elkaar zoeken. :red:

pepe · 1 februari 2005 op 19:46

Het is te zot

Maar je hebt het weer goed neer getikt hier. Ik zit me suf te verzinnen wat ik allemaal zou kunnen aftrekken.
Ben geloof ik erg saai ik weet maar een zaak af te trekken.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder