Fucking hell. Soms zou je iemand het liefst gewoon echt een knal voor zijn kop willen geven, en daarna nog één. Bovenop zijn neus. Of gewoon een goed raak knietje in de ballen. Of misschien simpelweg zijn mond afplakken, zodat hij in ieder geval niet met nog meer stompzinnige en kwetsende beledigingen de lucht kan vervuilen.

Ik ben boos. Terwijl u rustig verder leest zal ik mijn best doen om zo goed mogelijk uit te leggen wat er aan de hand is.
Het zit zo: Ik ben eigenlijk geen televisiekijker. Ik heb zo’n ding wel staan, maar gebruik hem eigenlijk alleen maar om ’s ochtends en ’s avonds naar het journaal te kijken, en zo nu en dan een documentaire die me interessant lijkt. Series volg ik niet, en negen van de tien zogenaamde BN’ers zeggen mij niets.
Maar vandaag had ik de tv wel aan staan. Samen met mijn vriend zat ik op de bank, te eten en naar een voorronde van Idols te kijken (dat klinkt voor mijn doen enorm burgerlijk, maar gek genoeg is het best gezellig) toen het gebeurde.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik in al die jaren nog nooit eerder een aflevering van Idols had gezien. Natuurlijk had ik er wel eens van gehoord, en ik weet volgens mij ook best enigszins wie Jim en Jamai zijn, maar daar houdt het bij op. Vandaag was dus mijn eerste kennismaking met dit programma. En op zich heb ik er niets op tegen dat er een talentenjacht op tv te zien is, leuk zelfs, maar waar ik wel erg van geschrokken ben is het volgende.

Op een gegeven moment kwam er een heel leuk donkerharig meisje in beeld. Ze had zich prachtig aangekleed, haar gezichtje mooi opgemaakt, en had een vriendelijke, zachte en vrouwelijke uitstraling. Toen ze aan de beurt was en mocht gaan zingen bleek ze ook nog eens een zeer mooie stem te hebben. Geweldig.
Maar toen.
‘Tja, wel erg jammer dat je zo dik bent.’
‘Mensen willen natuurlijk niet naar Miss Piggy (!!!) kijken, dat begrijp je.’
‘Met dit figuur kun je natuurlijk geen Idol worden, dat is duidelijk.’
‘Je hebt een mooie stem, maar je beseft hopelijk wel dat je drastisch zult moeten afvallen.’

What the fuck??!

Lieve mensen, laat me een ding duidelijk maken hier: dit jonge meisje was NIET DIK. Ze was MOLLIG. En op een mooie manier nog ook. Ze was verzorgd, aantrekkelijk, zat duidelijk goed in haar vel. En dan krijgt ze zulke bullshit over zich heen en heeft ze dankzij die botte Gordon meteen een complex. Wat maakt het in godsnaam uit als een zangeres een beetje mollig is?? Merk je daar wat van als je naar een cd luistert? Waarom moet iedereen tegenwoordig zo fucking dun zijn, je hebt mensen nu eenmaal in alle soorten en maten. Dit meisje was niet gevaarlijk dik, ze was gewoon een klein beetje zwaar. En ze zag er geweldig uit! Mijn hart brak toen ik haar gezicht zag terwijl ze alle onnodig harde opmerkingen over haar uiterlijk in haar gezicht gesmeten kreeg. Je verwacht bij Idols commentaar te krijgen op je stem, toch niet op je confectiemaat?
Uiteindelijk bleek ze dan toch door te gaan naar de volgende ronde, maar niet nadat er nog minstens drie keer een harde opmerking was gemaakt was over dikke varkentjes (?!) en overtollig lichaamsvet.

Ik begrijp dat niet. Het is toch geen fucking modellenwedstrijd??? Dat modellen allemaal maat 34 moeten hebben snap ik, de kleren voor shows en shoots kunnen nu eenmaal niet in tien verschillende maten worden geshowd want dat is niet praktisch. Maar een zangeres??? Die er gewoon al verbazend goed uitziet??? WAAROM moet ook die aan zo’n absurd ideaalbeeld voldoen? Het is te belachelijk voor worden.

En dit is dus de tijd waarin we leven. Een tijd waarin iemand als Gwen Stefani toen ze in No Doubt zat jarenlang trots was op haar lichaam [url=http://www.popstarsplus.com/images/GwenStefaniPicture.jpg]hoe het was[/url], maar toen ze een solocarrière wilde opbouwen plotseling van haar platenlabel te horen kreeg dat ze grotere borsten nodig had om zo een breder publiek te bereiken. Gwen, die zich nooit eerder iets van wie dan ook had aangetrokken, [url=http://images.askmen.com/galleries/singer/gwen-stefani/pictures/gwen-stefani-picture-1.jpg]zwichtte[/url].
En ik vind het tragisch. Zoals er nog veel meer voorbeelden zijn die stuk voor stuk dramatisch zijn.

Dat er mensen zijn die van nature slank zijn is fijn, ik ben er zelf één van, maar dat er ook mensen zijn die wat molliger zijn aangelegd is heel normaal en zelfs mooi! Waarom moeten die dan zo grof worden afgezeken op de nationale televisie? Hoe haalt iemand als Gordon het in zijn geblondeerde permanentkop om dat te doen?
Het uiterlijk is tegenwoordig zo fucking belangrijk dat ik er helemaal ziek van word.

En ik merk het zelf ook. Wanneer ik bijvoorbeeld een interview geef dan wordt mij vaker gevraagd hoe ik het vind om op sites als Mokkels [url=http://forum.mokkels.nl/gallery/5-nederlandse-mokkels/6206-judith-visser/]te staan[/url], dan hoe ver ik al ben met mijn volgende boek. Die obsessie met de buitenkant is vervelend, irritant en ongezond. Word wakker, mensen. En fuck die shit.

Categorieën: Media

15 reacties

nighthawk · 30 oktober 2007 op 13:43

Soms verschijnen op deze pagina stukjes waarvan je denkt, dit steekt een end boven de rest uit. Dit is er zo eentje. Van harte. Vier en driekwart ster. Enkel en alleen omdat ik uit principe geen vijf sterren uitdeel. Het is wat lang voor een internetstukje maar het leest als een HST op een nieuw aangelegd spoortraject!

dj_Eddy · 30 oktober 2007 op 13:53

Probleem is dat mensen klakkeloos het gedrag van zelfbenoemde BN-ers naäpen. Mensen als Gordon hebben dus in zekere zin een voorbeeldfunctie en ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat die man om de haverklap bij een tv-programma opduikt. Het is nog maar een kleine stap en dan maken de holbewoners van De Gouden Kooi deel uit van de een of andere jury. Ik vind het dan ook een triomf van de goede smaak dat de programma’s van de publieke omroep in de prijzen vielen bij de uitreiking van de Televizierring.

Goede column trouwens die de vinger knap op de zere plek legt. Jammer idd dat Gwen Stefani gezwicht is voor het grote geld. Ook zij heeft (helaas) het verkeerde voorbeeld gegeven.

FatTree · 30 oktober 2007 op 14:12

Ik was persoonlijk zeer verrast door de reactie van Nighthawk, die naar mijn mening net zo van de iets ‘oudere’ schrijfstijl houdt als ik.

Het is waarschijnlijk persoonlijk, dus wellicht niet echt legitieme kritiek, maar ik kon mij niet vinden in het taalgebruik. Niet dat ik iets tegen scheldwoorden in een column heb, maar zinnen als ‘fuck die shit’ en de andere 23 fucks die als voorvoegsel zijn gebruikt voegen voor mij persoonlijk niets toe en trekken het geheel naar beneden tot blogniveau (blognivo, nieuwe spelling volgens mij, maar fok die shizzle). Zoals gezegd, ik kan de enige zijn die die mening heeft, misschien ben ik nu al ouderwets 🙂

Voor mij volstaat één leesteken na een zin. Drie vraagtekens maken een zin niet vragender, wel minder leesbaar en netjes.

Overigens ben ik het met je column niet helemaal eens, maar dat zegt natuurlijk verder niets over de kwaliteit daarvan. Vanuit een marketingtechnisch oogpunt is het weldegelijk van belang hoe een popster eruit ziet. Waarom? Omdat mensen graag opkijken naar andere mensen. Popsterren zijn sterren omdat ze geadoreerd worden. Een mooie vrouw met een rotstem verkoopt nou eenmaal meer dan een lelijke vrouw met een prachtstem.

Sorry voor de lange reactie, overigens heb ik wel genoten van de opbouw van de column, en vooral de eerste alinea’s.

Gr. FatTree

dj_Eddy · 30 oktober 2007 op 14:31

[quote]Een mooie vrouw met een rotstem verkoopt nou eenmaal meer dan een lelijke vrouw met een prachtstem.[/quote]

Volgens mij heb je de column niet helemaal begrepen, want het ging nou juist niet om een lelijke vrouw.

Mosje · 30 oktober 2007 op 15:05

Goed opgebouwd stuk. Helder, duidelijk, en de juiste argumenten gebruikt.
Maar…, taalkundig kan me niet bekoren. Als je woorden kracht wilt bijzetten, kies dan krachtige woorden in plaats van het gebruik van hoofdletters, leestekens en het woord ‘fuck’.

pally · 30 oktober 2007 op 17:34

Beetje bloggerig door al die uitroepen en vraagtekens en fuckjes.
Maar toch vind ik het ondanks dat een lekkere vlotgeschreven column met een inhoud naar mijn hart.

groet van Pally

lisa-marie · 30 oktober 2007 op 17:37

Voor een column vind ik hem te lang.Voor de rest zit er een lekkere vaart in en de boodschap komt duidelijk over.

nighthawk · 30 oktober 2007 op 23:37

Fattree,

Wel, mij dunkt dat het wel past bij zo’n televisieshow om die foks en shits te gebruiken. Wat ik nooit zou doen bij iets politiek of andere serieuze materies.

Jan

pepe · 31 oktober 2007 op 08:53

Als ik de shit en fuck woorden oversla, vind ik het een mooie column.
Ik ben het absoluut met je eens, dat het uiterlijk niet belangrijk zou moeten zijn als het gaat om een talentenjacht voor zingende personen, daar hoort alleen de stem en het uitdragen van het lied te tellen.

Dees · 31 oktober 2007 op 09:07

Qua inhoud ben ik het met je eens.

Verder een ‘fuck’ is goed voor de ziel. Maar er zijn ook andere lekkere scheldwoorden en een beetje variatie in het tieren leest prettiger.

Je laatste alinea vind ik echt jammer. Ineens gaat het over jou en ook al is het door jou, in dit stukje hoorde ‘over jou’ eigenlijk niet thuis (of je nou een lekker mokkel bent of niet ;-)).

Li · 31 oktober 2007 op 21:54

Je bent boos, schrijf je. Dat had je niet hoeven doen want dat blijkt al uit je tekst. De inhoud/boodschap is prima maar de lengte is iets aan de ‘mollige’ kant. 😉
Goeie titel overigens.

Li

FatTree · 1 november 2007 op 09:07

Daar heeft u dan weer gelijk in, mijn waarde.

Chantalle · 1 november 2007 op 11:16

Ondanks dat ik het een goed geschreven column vind, ben ik het niet met de inhoud eens.

Ik heb ook gekeken en de dame in kwestie was niet mollig, maar veel te zwaar. Ja, ze zag er leuk uit maar eerlijk is eerlijk….het is geen popidool. Een idool worden gaat net iets verder dan het hebben van een mooie stem, er is ook nog zoiets als posters die op deuren en kasten geplakt dienen te worden en met alle respect, je zou een flinke kast moeten hebben.

Ik zing zelf al jaren, heb 113 kilo gewogen en heb hierdoor meer deuren dicht zien gaan dan open. Niet eerlijk? Jawel hoor, nu ik 85 kilo weeg ( nog steeds niet de lichtste) begrijp ik dat het totaalplaatje ertoe doet in de showbizz.

Voor wat betreft Gordon; ik heb samen met hem aan diverse talentenjachten meegedaan. Ook hij werd regelmatig flink afgezeken om zijn gewicht en kroeshaar. Hij weet als geen ander hoe hard je moet werken om dat totaalplaatje te krijgen en dus geef ik hem alle credits voor wat betreft zijn commentaar. Je hebt aan eerlijkheid namelijk veel meer dan aan medelijden.

dj_Eddy · 1 november 2007 op 13:32

[quote]Voor wat betreft Gordon; ik heb samen met hem aan diverse talentenjachten meegedaan. Ook hij werd regelmatig flink afgezeken om zijn gewicht en kroeshaar. Hij weet als geen ander hoe hard je moet werken om dat totaalplaatje te krijgen en dus geef ik hem alle credits voor wat betreft zijn commentaar. Je hebt aan eerlijkheid namelijk veel meer dan aan medelijden.[/quote]

Deze opmerking begrijp ik niet helemaal. Als je in het verleden ooit een keer afgezeken bent, is dat natuurlijk geen excuus om zelf anderen zwaar te beledigen. Iedereen die als kind mishandeld is, krijgt ook geen vrijbrief om zijn eigen kinderen in elkaar te slaan. Bovendien is er een verschil tussen eerlijk commentaar leveren en met de botte bijl ergens op inhakken. Als Gordon had gezegd dat de dame in kwestie niet de uitstraling heeft van een popster was er niets aan de hand geweest.

Chantalle · 2 november 2007 op 09:37

Ik ben met je eens dat het geen vrijbrief is om dan anderen af te zeiken. Maar als hij had gezegd; je hebt niet de uitstraling van een popidool, had ze nu nog niet geweten wat er dan precies aan schort. Nu weet ze wáárom ze die uitstraling niet heeft en is het aan haar om er iets aan te doen, zodat ze het wel kan bereiken, of om het naast zich neer te leggen en voor altijd haar liedjes in de badkamer te blijven zingen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder