In navolging van zaken als de Hema en Blokker heeft nu ook de supermarkt alarmfase één ingevoerd: Sirenes bij de kassa’s om te voorkomen dat de zakken drop en kroppen sla als warme broodjes de winkels uitvliegen. Onbetaald uiteraard. Bij de Hema heb ik ooit eens gezien hoe iemand werd aangehouden nadat het alarm bij de uitgang afging. Uit de tas van die iemand kwam een onderbroek van 1 euro 50. Je vraagt je dan af wat iemand bezielt om zo’n risico te nemen voor zoiets onbenulligs als een onderbroek. Als je nou nog met een TV toestel met plasmascherm op je rug de winkel uitsluipt kan ik me er nog iets bij voorstellen, maar een onderbroek….
Als ik in de supermarkt op de groenteboulevard ronddrentel hoor ik het al: een oorverdovend lawaai bij de kassa. Eerst denk ik nog: ‘ach niet op letten, dat is hooguit een sirene om ons te waarschuwen tegen het uitbreken van de derde wereldoorlog of een ander simpel pleurisakkefietje. Daar ga je niet je rondje door de supermarkt voor onderbreken.’
Maar het blijkt ernstiger.De kassa’s zijn sinds kort uitgerust met een alarmsysteem en iemand blijkt iets niet betaald te hebben. Tegen de tijd dat ik het “zuivelplateau” bereik om mijzelf te voorzien van links-en rechts draaiende graaneieren op biologisch chaotische basis, is het alarm nog 3 keer afgegaan. Ik vraag mij intussen af, wat het effect van het doordringende gekrijs van het alarm heeft op mijn biologisch verantwoorde eieren. Is daar al onderzoek naar gedaan? Kan dat zomaar? En de trommelvliezen in mijn oren? Kunnen die dat allemaal wel aan of breken binnenkort de vliezen zodat alleen nog wat trommelresten achterblijven.
Als ik de chips en zoutjescorridor passeer gaat het alarm voor de zesde keer af. waardoor een mee-eter op mijn neus spontaan over zijn nek gaat.
Uiteindelijk bereik ik de kassa’s waarvan er twee open zijn. De overige vier worden niet gebruikt. Want daar is over nagedacht.
Dat zal ongetwijfeld bedoeld zijn om de klanten wat langer in de winkel te houden en dat lukt prima want er staan twee rijen van een meter of twintig klanten te wachten.
En weer gaat het alarm af. De betreffende klant mag zijn tas uitpakken. Er zit niets in. Teleurstelling alom, want wat is er nou geestiger dan een betrapte klant met een onbetaalde strijkplank voor- alleen deze week 45 euros- in zijn achterzak.
Nog een klant en dan ben ik aan de beurt. Zenuwachtig controleer ik mijn broekzakken of er niet per ongeluk een familiepak hagelslag in gevallen is. Ongerust vraag ik mij af of ik schoon ondergoed heb aangedaan vanmorgen, want voor je het weet word je, vastgehouden door 3 randdebielen van de Sicherheidsdienst, van je Hemanikostuum ontdaan want je weet maar nooit of je een krop andijvie onder de gordel hebt verstopt. Ja hoor es, zo’n Hemanipantalon laat wat betreft strakheid, niets te fantaseren over hoor ,en met een beetje pech hangt er zomaar een stengel andijvie uit je, kwalitatief minder ingenaaide, Hemanigulp.
Maar ik dwaal af. Ik ben aan de beurt. Het alarm gaat af!
Ik roep nog “VOLGENDE INGESPOTEN PATIËNT”, maar het helpt niet. Het alarm blijft loeien. Als ik toevallig naar beneden kijk zie ik mijn hond Pitbull met een zak hondenbrokken in zijn bek rondworstelen. Ben benieuwd hoe hij dat gaat uitleggen aan de toestormende beveiligingsdienst. Hij begint alvast zeer verdienstelijk achter in zijn keel te grommen, dus maak ik zijn ketting maar los…

Categorieën: Gezondheidszorg

17 reacties

pepe · 23 augustus 2004 op 07:52

wordt vervolgt??

Hij is weer leuk, mijn maandag kan niet meer stuk:-)

Bakema_NL · 23 augustus 2004 op 10:17

Je bent zowiezo al in overtreding, want honden mogen niet naar binnen op last van de keuringsdienst van waren, de gezondheid van de mens gaat boven alles !!!

Dat alles beveiligd word is niet zo vreemd, het is te schunnig hoeveel er gestolen word en de eerlijke mens betaalt daar aan mee, dat kan dus gewoon niet. Men vind groente en fruit te duur, dus kwam er zelfbediening zodat de prijs wat normaal kon blijven. Helaas kunnen mensen daar ook weer niet mee omgaan, want nog steeds vinden veel mensen het te duur en stoppen van alles bij in een zakje nadat er al afgewogen is. AH werd het goed zat en ging wegen bij de kassa, opgelost. Dit soort dingen zijn helaas noodzakelijk door de zieligheid van de mens, jammer hoor.

sally · 23 augustus 2004 op 11:29

Ik hoor nooit een alarm bij ons.
Maar natuurlijk! Bij ons `ìn het noorden` wonen alleen maar eerlijke mensen. 😀

Hij was weer leuk Kees.

Groeten Sally

rimram · 23 augustus 2004 op 13:15

Dag Kees, het is weer een goeie column, leuke homor en zeer leuke plot! Maar wat al eerder vermeld is door ‘Bakema’mag het absoluut niet dat ‘dieren’in een winkel mee mogen, ook niet als je ze draagt!:-o

[quote]Als ik toevallig naar beneden kijk zie ik mijn hond Pitbull met een zak hondenbrokken in zijn bek[/quote]:-P 😀

Maar het past helemaal in dit verhaal, moet kunnen.-))
gr. Rim

ignatius · 23 augustus 2004 op 16:59

Geweldig. Waar haal je het allemaal vandaan?

@bakema en rimram: en een dierenwinkel?

Bakema_NL · 23 augustus 2004 op 17:59

Daar liggen over het algemeen geen spullen die door mensen verorberd worden………hoewel ik wel eens iets heb gehoord over toastjes en…..

😛

Mosje · 23 augustus 2004 op 22:35

Vorige week vanaf een terrasje waargenomen: het alarm van een HEMA ging zo vaak af, dat niemand er meer van opkeek. Voorbijgangers niet en personeel niet.
Het schip begint de wal te keren.

Kees Schilder · 23 augustus 2004 op 22:46

Zolang die supermarkten nog etenswaren verkopen volgepropt met rotzooi en de warenwet zich daar gemakshalve niet mee bezighoudt,moet die warenwet niet bij mij aankomen met wetjes over een hond die ik niet mag meenemen in een supermarkt. Daar ga ik niet voor.En tot nu toe ben ik nog nooit tegegehouden overigens.

Bakema_NL · 24 augustus 2004 op 00:28

Die warenwet houdt zich daar zeer zeker wel mee bezig. Ik heb genoeg met ze te maken om te weten hoe ze te werk gaan. En nooit tegengehouden met de hond…totdat die supermarkt een keer een boete krijgt, moeten ze zelf weten.

viking · 24 augustus 2004 op 08:42

Paco, wellicht een geinig idee om met die hakkenbijter van je eens naar een winkeltje met bontjassen te gaan; ik kreeg eens een klant op bezoek die haar bontjasje gewoon lekker losjes over een stoel hing. Mijn beide blaffertjes pisten de jas meteen lekker onder. Met dat knuffelmonster van jou lijkt me dit hilarische taferelen op te leveren. Ik zou er in elk geval graag bij willen zijn.

Louise · 24 augustus 2004 op 09:00

Heerlijk om te lezen wat jij niet allemaal meemaakt tijdens een dagelijks rondje winkelen 😛

Ma3anne · 24 augustus 2004 op 09:25

[quote]want voor je het weet word je, vastgehouden door 3 randdebielen van de Sicherheidsdienst[/quote]

Sinds gisteren ben ik weer aan het jobhoppen om wat centjes bij te verdienen en ja hoor: ik ben randdebiel van de Sicherheidsdienst van een sigarettenferbriek op dit moment.

De mannen willen graag door me gefouilleerd worden, maar dat mag dus niet. Ik moet met mijn handjes overal afblijven. Jammer.

Bedankt Kees, ik vind deze functie-omschrijving mooier dan de officiële. :red:

Kees Schilder · 24 augustus 2004 op 10:00

Wat ik bedoel Bakema is de volgende rotzooi in bijvoorbeeld een willekeurig pakje boter:kleurstoffen,anti-klontermiddel,E554,E2 t/m 320,emulgater, smaakversterker,polylnsatures.Enz.enz.
Weet jij wat het allemaalis? Ik wel! Vergif!!
Goedgekeurd weliswaar, maar toch vergif.
Dan is een hond meenemen in de supermarkt een stuk gezonder.
En MA3anne, het alarm bij de kassa ging zes keer tekeer. Resultaat? NUL! en als je weet hoe de ‘betrapte”klanten behandelt werden door het personeel,dan begint er bij mij wat gal naar boven te komen en schrijf ik dingen die ik inderdaad beter niet kan schrijven want natuurlijk is dit maar een uitzondering.
Werd alleen een beetje pissig.Excuses als ikdaar iemand mee gekwetst heb.

Bakema_NL · 24 augustus 2004 op 14:25

De E-nummers zijn mij welbekend………en daarvoor moet je dus niet bij de supermarkten zijn, maar bij de diverse regeringen.

Gekwetst voel ik mij nooit, daar is veel meer voor nodig. Het is toch vreemd dat het personeel het altijd moet ontgelden. Al die dure zooi word neergezet om geld in huis te houden, goed voor de supermarkt en goed voor de betalende klant. Je zou dus juist boos moeten zijn op die hufters die bewust stelen, die zijn van alles de oorzaak. Nu ben jij als klant boos en het personeel word afgezeken. Jij hebt zeer waarschijnlijk nooit iemand aangehouden of gecontroleerd. Je moest eens weten hoe dat voelt. Wat kun je verwachten op zo’n moment? Trekt diegene een mes? Werkt hij eerst schijnbaar rustig mee, om je onverwacht te grazen te nemen? Dat weet je dus niet en geloof me, er kan van alles gebeuren. En inderdaad, er hoeft ook niets te gebeuren, geef het personeel die garantie maar. Maar het personeel word het ook een beetje zat allemaal, dus ergens kan ik ze niet kwalijk nemen als ze wat minder vriendelijk doen, al is het niet helemaal correct natuurlijk………..maar word maar eens honderd keer afgebekt of fysiek bedreigd of zelfs mishandeld, kijken hoezeer je zelf dan nog correct blijft. Een andere baan zoeken hoor je dan vaak, maar dit soort onzin heeft eigenlijk niks met je werk te maken en zou geeneens voor moeten komen. En als er al wat gebeurt in een winkel met een of andere aggressieveling dan komt werkelijk geen een van de 100 wachtende klanten je helpen, geen een. Sterker nog, ze snauwen de verbouwereerde caissiere die alles gade loopt te slaan toe dat ze zich even snel met d’r werk bezig moet gaan houden. Dit is dagelijkse praktijk voor veel supermarkten. Er word van alles gedaan in het belang van de klant, uiteraard ook voor de winkel want er moet wel geld gemaakt worden, maar een beetje normaal gedrag, evt waardering en begrip is ver te zoeken vaak. Dan heb je in supermarkten nog veelal te maken met kindertjes van 16 die er werken, want die boodschapjes moeten natuurlijk zo goedkoop mogelijk voor die zuinige Hollanders. En dan gaan mensen nog verwachten van die kinders dat ze compleet correct zijn, alles snappen, mensen kunnen inschatten etc…………..bekijk de jeugd nog eens zou ik zeggen.
Zo’n alarm word mede in je eigen belang neergezet, dat zou ik nog eens in je achterhoofd houden. En heb je niks te verbergen, wat is dan eigenlijk het probleem? Je helpt mee aan een rendabele winkel, rendabel voor jezelf en voor die winkel op zich, die stelende hufters moet je er voor aankijken, verder niemand.

Kees Schilder · 24 augustus 2004 op 16:37

Daar zul je allemaal wel gelijk in hebben maar een ding is zeker.Als er een alarm afgaat terwijl ik aan de kassa sta en ik heb niets gestolen, en vervolgens word ik afgebekt door overspannen personeel,dan ben je bij mij verkeerd.Ik heb best begrip voor de situaties die jij schetst,maar blijf dan wel beheerst in je handelen en je praten.Ik heb ook begrip voor het personeel en waar het soms voor komt te staan.Agressie alom.
Maar nogmaals,als er na een foute alarmmelding drie man op mij afstormen en “MEEKOMEN JIJ” gaan roepen, dan laat ik toch even mijn hond grommen als je het niet erg vindt.Ik heb al eens een mes in mijn schouder gehad dus praat me niet over bedreigingen.Die ken ik als geen ander.

Ma3anne · 25 augustus 2004 op 00:40

Hoi Kees,

Je kwetst mij niet hoor, met die term ‘randdebielen van de Sicherheidsdienst’. Ik vond het juist wel lachen, omdat ik net één dag dat werk doe en dan kom jij met die term aanzetten. LOL! In het echt heet het ‘visiteuse’ wat ik doe en das veel erger. De naam dan, want het werk zelf is grappig, omdat hier geen alarm afgaat in de zin van: daar is de dader, maar het kan iedereen overkomen. Het is een steekproef. Ikzelf was vandaag twee keer het haasje toen ik het pand verliet en mijn sleutels had ingeleverd. En potverdorie, laat ik nou die eerste keer shag in mijn tas hebben, die ik vergeten was! Gelukkig fabriceren ze die daar niet, maar ze hebben het wel ingepikt. Morgen mag ik het op komen halen en inpandig oproken. Kortom: hoe debiel moet je wezen om als randdebiel zelf als enige gesnapt te worden! Heb ik dat?! 😮

WritersBlocq · 26 augustus 2004 op 13:50

Superleuke column! Gelukkig nam jij wel je hond mee naar binnen, anders hadden we het eind moeten missen hahaha!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder