Je kunt je kont niet keren of je loopt weer tegen een inzamelactie aan. Je kunt een actie zo gek niet bedenken of het bestaat. En dat allemaal voor het goede doel. Laat ik meteen zeggen dat ik niks tegen goede doelen heb, sterker nog ik ben er een groot voorstander van. Alleen de manier waarop er tegenwoordig geld wordt verzameld staat mij tegen. Waarom zou ik in hemelsnaam 10 euro moeten gaan neerleggen om 5 kilometer te rennen. Zou het dan niet veel efficiënter (en voor mij ook nog eens minder vermoeiend) zijn om die 10 euro rechtstreeks in het goededoelenpotje te stoppen? Ik denk van wel en ik ben me er ook terdege van bewust dat er mensen zijn die deze mening met mij delen. Helaas is dat dus blijkbaar in minderheid, want dergelijke acties nemen naar mijn idee met het jaar toe.

Een uiterste van deze manier van geld inzamelen is dat er dus weer ‘onderacties’ worden bedacht om voor de grotere actie geld op te halen. Serious Request is hier een voorbeeld van. Zet een paar mensen in een glazen huis en dat levert blijkbaar geld op. Maar niet alleen door rechtstreekse donaties. Nee ook door ludieke en minder ludieke acties wordt er geld opgehaald, wat dan vervolgens weer wordt gegeven aan het glazen huis. Onnodig en onzinnig als je het mij vraagt.

Het probleem zit hem natuurlijk in het feit dat mensen zonder deze acties geen geld geven aan goede doelen. Maar is het nu daadwerkelijk nodig dat mijn buurmeisje koekjes gaat bakken en verkopen in de buurt, om de opbrengst vervolgens te geven aan een paar radio DJ’s die zich hebben opgesloten in een glazen kooi zonder eten, die op hun beurt de opbrengst van al deze koekbakkende buurmeisjes uiteindelijk steken in een ontwikkelingsproject? Is er dan niet iets fundamenteel mis in onze samenleving? Zou het niet veel beter zijn om met z’n allen voor te nemen dat we een deel van ons jaarinkomen besteden aan goede doelen?

Volgens mij komen we al een heel eind als iedereen 1% van zijn inkomen zou afstaan. Dan kunnen we voortaan weer gewoon hardlopen omdat we daar zin in hebben of omdat we weten dat het eigenlijk beter voor ons is dan op de bank voor de tv zitten en niet omdat we ons verplicht voelen omdat je anders niks overhebt voor een goed doel. Alles wat ik over heb voor een goed doel is te zien aan mijn bankafschriften, en niet aan mijn prestatie om een marathon te rennen, een berg in Frankrijk 6x op en neer te fietsen of koekjes te bakken voor Giel.

Categorieën: Maatschappij

10 reacties

troubadour · 11 maart 2014 op 08:48

Bewogen mensen willen nu eenmaal graag iets tastbaars doen, iets dat uitgaat boven geld geven. Het is van alle tijden. Wij spaarden vroeger zilverpapier voor de negertjes in Afrika.
Schrijftechnisch mankeert er nogal wat aan jouw column.

‘Maar is het nu daadwerkelijk nodig dat mijn buurmeisje koekjes gaat bakken en verkopen in de buurt, om de opbrengst vervolgens te geven aan een paar radio DJ’s die zich hebben opgesloten in een glazen kooi zonder eten, die op hun beurt de opbrengst van al deze koekbakkende buurmeisjes uiteindelijk steken in een ontwikkelingsproject?’

Waarom splits je de zin niet op in drie kortere, beter leesbare?
Wanneer je het stuk drie keer overleest, nadat het in de ‘ruwbouw’ staat, kun je het op drie aspecten beoordelen:
1 Breng ik mijn boodschap boeiend over?
2 Is de woordkeuze correct?
3 Is het taalkundig te pruimen, zinsbouw, interpuncties etc.

Dan schrijf je beter, bijvoorbeeld; ‘Je kunt een actie niet zo bedenken of hij bestaat.’
En; ‘Zou het niet veel beter zijn om ons met z’n allen voor te nemen, dat we een deel van ons jaarinkomen besteden aan goede doelen?’
Je brengt de boodschap wel duidelijk over, dat vind ik het belangrijkst.
Lezers accepteren best fouten, maar je moet onder een ‘magische’ grens komen. De grens waaronder het niet al te vaak stoort.
Ik probeer het al jaren..

Meralixe · 11 maart 2014 op 10:35

Hm.. Welkom op column x

Ik onderschrijf bovenstaand commentaar. Tegenwoordig heb ik, en dit na drie jaar aanwezigheid op de site, nog steeds meer werk aan het ‘nalezen’ en het ‘verbeteren’ van mijn in eerste instantie vlug neer getokkelde hersenspinsels. 🙂

FatTree · 11 maart 2014 op 10:53

Leuke column! Mensen besteden al ongeveer 30% van hun loon aan goede doelen (de inkomstenbelasting), maar toch voelen de mensen zich nog steeds beter wanneer ze 5 euro in een collectebus doen. blijft apart

Spencer · 11 maart 2014 op 11:39

Even de checklist erbij pakken:

1. De column lezen. Is gebeurd.

2. Nu EERST op de column reageren: Ik begrijp de strekking van uw relaas en ben het er mee eens. De oorzaak van de door u geconstateerde tendens heeft volgens mij niet te maken met dat mensen ‘graag iets tastbaars doen dat uitgaat boven geld geven’, maar lijkt mij een onderdeel van een veel uitgebreider verschijnsel dat er op gericht is álles veel ingewikkelder te maken dan nodig is. Meer kan ik er nog niet over zeggen voordat ik er uitgebreid studie van heb gemaakt.

3. Nu [eventueel] reageren op een reactie. Verdorie, nu heb ik bij 2. al gereageerd op een reactie, maar het was óók een reactie op de column.. Ik hoop dat u mij deze [gedeeltelijke] afwijking van het protocol kunt vergeven.

De voorkeur van Troubadour voor korte zinnen deel ik niet – begin je net lekker op gang te komen en dan is de zin alweer afgelopen.. – maar verder ben ik het met hem en Meralixe eens wat betreft de taalkundige aspecten, al wil ik een uitzondering maken voor spelfouten. Dus als u in plaats van ‘paardenrennen’ ‘paartenrennen’ wil schrijven dan is dat wat mij betreft in orde.

Tenslotte nog dit: Ik heb me aangeleerd om als ik een stukje heb geschreven dit niet meteen in te sturen maar het een dag te laten ‘liggen’. Als ik het de volgende dag lees vallen me vaak foutjes en slordigheden op die ik de vorige dag over het hoofd heb gezien. Misschien heeft u hier iets aan.

Kijkopdewereld · 11 maart 2014 op 15:47

Bedankt voor de feedback! Ik was inderdaad wat snel met het insturen. Verbeterpuntje voor de volgende keer.

Mien · 12 maart 2014 op 10:21

Een oude bekende kijk op de wereld. Maar het volstaat als debuut op ColumnX. Daarom benieuwd naar je volgende bijdrage.

arta · 13 maart 2014 op 13:53

Kijkopdewereld, je hebt voor een leuk onderwerp gekozen, waarover iedereen een mening heeft en dat is goed. (De mijne is ‘dat mensen niet alleen graag geven, maar vooral gezien willen worden, wanneer ze dat doen’)
De uitwerking is ietsje minder, maar dat heeft dus te maken met het snelle inzenden, niet met jouw schrijfkwaliteiten. 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder