Kieswetwijziging kan rekenen op brede steun Kamer.

Het initiatief wetsvoorstel van de kamerleden Heilco Dubbeldam ( CDA) en Bastiaan Duyvenbroeck ( VVD) om de kieswet per direct ingrijpend te wijzigen, wordt door een meerderheid van het parlement met instemming ontvangen.
De parlementariërs stellen voor om met ingang van 1 september 2012 het kiesrecht te beperken tot blanke mannen met een belastbaar inkomen van minimaal 3 maal modaal en een afgeronde HBO opleiding. ‘Als je het goed hebt, denk je ook scherper’, verklaart de jonge CDA politicus die door velen binnen de partij als een belofte wordt gezien.
‘Het wordt hoog tijd dat alleen verstandige mensen, die getoond hebben over de nodige carrièretechnische vaardigheden te beschikken,iets over dit land te zeggen hebben.’
‘Minvermogenden, sociale probleemgevallen en dommeriken remmen de vooruitgang doordat ze van nature op de verkeerde partijen stemmen’, voegt Duyvenbroeck desgevraagd toe.
Ook vrouwen worden buiten het stemhokje gehouden omdat hun oordeel vaak vertroebeld wordt door een grillige hormonale huishouding of omdat ze door gebruik van de verkeerde hersenhelft meer aandacht hebben voor de respectievelijke kontjes van de lijsttrekkers dan voor de standpunten in de diverse partijprogramma’s.
‘We nemen ze dat over het algemeen niet kwalijk’, glimlacht Dubbeldam, ‘maar bij écht belangrijke zaken zoals verkiezingen kun je dat natuurlijk niet hebben.
De nieuwe maatregelen zouden door het afschaffen van stembureaus, stemhokjes en telprocedures ook een niet onaanzienlijk kostenbesparend effect kunnen hebben.
De beoogde groep kiezers komt in het voorstel van beide indieners bij elkaar in enkele Herensociëteiten in het midden des lands en laat na afloop van het diner de uitslag buiten op het prikbord publiceren.
Beide kamerleden verwachten dat hun voorstel de electorale rust in het land zal terugbrengen.
‘ De mensen hebben er behoefte aan weer eens precies te weten wat hun plaats is in het maatschappelijke krachtenveld.


6 reacties

BKVDM · 9 september 2012 op 15:37

Jawohl Trawant! Ik erger me ook aan die 80 (of meer) procent die verkeerd stemt. Aan de andere kant krijgt het volk de regering die het verdient (en daar vrees ik dus voor). Leuk stukje!

ps: voor lezers/schrijvers van columnx wordt toch wel een uitzondering gemaakt hè?

sylvia1 · 10 september 2012 op 06:49

Tja, ik verbaas me echt nergens meer over 😀
Nog even, en dan is het circus afgelopen…

Meralixe · 10 september 2012 op 07:17

Valt deze column niet onder de noemer ‘gein en ongein’?
Bij ons zijn er binnenkort gemeenteraadsverkiezingen die nu reeds zelfs de regeringsbeslissingen stigmatiseren. Belangrijke beslissingen worden nu niet genomen daar de regerende partijen schrik hebben voor de negatieve weerslag bij hun gemeentelijke achterban. Na de gemeenteraadsverkiezingen vallen er beslist lijken uit de kast. En dan…?

trawant · 10 september 2012 op 10:14

Natuurlijk, dat zijn verstandige vaderlanders..
( met hier en daar een enkele Belg dan..)

arta · 11 september 2012 op 16:50

😀 Erg Leuk!!

Mien · 14 september 2012 op 07:56

Vooralsnog geeft iedere kieswet behoorlijk kiespijn.
Zowel bij winnaars als verliezers, zowel bij domme als slimme Rikken.
Harten troef, op klavertje vier hopen we, eigen ruiten worden ingegooid en we schoppen die verrekte azen !!!
Ik heb er dit keer speciaal op gelet.
Op die bleke smoeltjes.
Misplaatste vreugde in diepe crisis.
Maar ook wel hier en daar wat opluchting.
Leuke column Trawant!

Mien

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder