Het was op de nieuwjaarsreceptie in januari waar onze baas vertelde dat er zware tijden aanbreken in onze sector. Het kon wel eens gebeuren dat als je nu “aardbeien deed plukken er van je gevraagd kon worden om asperges te steken”. Mooie beeldspraak om de mensen op de hoogte te brengen van naderend onheil.
We hadden nog een heel heet ijzer in het vuur, een project in het Midden-Oosten, om daar 2 productie lijnen neer te zetten. Dat zou voor 3 jaar extra veel werk betekenen, buiten het werk van onze IPC’s in de rest van de wereld. (IPC= International Production Centra)
Op een gigantisch scherm werden grafieken getoond, met de workload van het komende jaren. Natuurlijk was de grafiek in de zomermaanden weer veel te hoog, en kwam er een graafmachine de alles verdeelde over de rest van het jaar. Wat je niet allemaal met Power Point presentatie kan doen.
Maar het liep toch anders dan men gepland had, het contract was getekend, maar door de oorlog in Irak lijkt er nu al vertraging te ontstaan. Het geld komt maar niet binnen op de bank, en ons management wordt zenuwachtig.

Deze week werd het ondertussen 3. offensief ingezet, weer 19 mensen met de VROM en in Juli nog een keer 19 mensen. Onze collega’s worden binnen geroepen en krijgen te horen dat ze nog maar een paar weken hoeven te werken, en dat zij een regeling krijgen aangeboden. De impact is gigantisch, mensen die nog met plezier naar hun werk komen en dachten noch 5 jaar of langer te werken krijgen te horen dat ze thuis kunnen blijven. De een is blij en maakt al vakantieplannen, maar niet iedereen kan van 87,5% + geen 13. maand + geen Bonus + geen collega’s zo makkelijk afscheid nemen. Je kunt natuurlijk weigeren, maar de toekomst voor ons is zeer onzeker, en of je dan nog een regeling krijgt aangeboden is maar de vraag.

Vandaag toch maar eens aan mijn baas gevraagd wat de bedoeling is, er zijn verschillende afdelingen gehalveerd in het personeelsbestand. Onze afdeling is binnen 1 jaar van 6 naar 2 personen gereduceerd, op de afdeling Logisticts blijft er nog maar 1 persoon over van de 5, dus als die er niet is gaat er geen vrachtauto, container of vliegtuig het land uit. Onze afdeling werd altijd als “spin in het Web” betiteld, omdat er niets gebeurde zonder dat het over ons bureau moest voor controle, planning en handtekening of de budgetten niet overschreden werden. Niet dat we onmisbaar zijn, maar als je aan het einde geld wilt overhouden en de spullen op tijd op locatie te hebben, dan is het van levensbelang dat er iemand alles coördineert maar vooral ook de kosten in de gaten houdt.

Nu is het zo dat in de grotere ondernemingen, zeg maar multinationals, wel eens mensen op plekken zitten die van managen geen kaas gegeten hebben, en de baan gekregen hebben vanwege hun goeie contacten (ja-knikkers), en daarma ook wel eens een puinhoop creëren. Dit lijkt nu te gebeuren, mijn directe baas is namelijk nog niet op de hoogte van de reorganisatie die er nu moet aankomen, terwijl hij nu juist de enige is die het hele proces van a tot z kan dromen en dus ook kan aangeven hoe men de afdelingen zou kunnen samenvoegen om een werkbare situatie te creëren. Hij wordt komende dinsdag hoogstwaarschijnlijk op de hoogte gebracht wat de bedoeling is.

Dat zal dus wel een leuke verrassing worden, ik denk dat ik toch maar eens de vacaturesites ga raadplegen, want ik ga mijn pensioen bij deze multinational niet halen.

Godspeed
:pint:
[size=xx-small]PS: de volgende keer toch maar een Sexgein column, over wat je nog meer met een asperge kan doen.[/size]:-D

[size=xx-small]PS1: Komt er net een E-mail uit Hong Kong (Head Quarters), onze IPC in Brazilië mag voor 10 Miljoen investeren. Dat betekend weer werk voor ons, misschien dat ik toch maar even afwacht, wat er gaat gebeuren. [/size]

[size=xx-small]PS2: Ik denk dat er mensen zijn die niet weten hoe het bij multi-nationals er aan toe gaat, dus zal ik even kort een voorbeeld beschrijven wat er zoal kan gebeuren.Er staat bij ons een productielijn(80%) op voorraad met een materiaal/inkoop waarde van ca. 50 Miljoen Euro. Begin maar te bouwen de order komt er aan werd gezegd, ik hoef niet uit te leggen dat die order er niet aan kwam en dat alleen de opslag kosten in de tonnen per maand loopt.[/size]

[size=xx-small]PS3: Net via de tam-tam opgevangen, mijn directe baas is misschien ook overbodig, vandaar dat hij nog niets weet. [/size]


3 reacties

gast · 12 april 2003 op 17:51

Vroeger was je kostje gekocht, als je bij grote namen kwam te werken als Philips, PTT, (Semi)Overheid, of een of ander bank.
Maar die zekerheden zijn al lang verkwanseld.
Ik weet niet hoe het bij jou thuis was.
Maar je kent vast wel :’ Als je iets met computers wilt doen….Dat is de toekomst, jongen’. Misschien ff geweest, maar ook die housse is voor het grootste gedeelte voorbij. Veel sterkte en wijsheid toegewenst de komende tijd.

Kunt altijd nog als Dr. Godspeed een sex-adviesbureau op internet beginnen 😀

Kobus · 12 april 2003 op 17:53

Oops, vergeten in te loggen, Anoniem was Kobus dus ! (Scheelt weer wat leespunten)

Godspeed · 14 april 2003 op 07:56

[quote]Kunt altijd nog als Dr. Godspeed een sex-adviesbureau op internet beginnen [/quote]

Ik dacht dan meer aan een TV programma, maar daar worden alle kanalen al mee overspoeld.:-)

Ik heb ooit aan de bar gezeten met een duits pornosterretje, ik dacht toen leuk beroep, maar ze hadden geen pensioenfonds als je lul versleten was.:-D

En dan blijf je toch weer bij de multinational hangen, waar je via het carreer center of het employability center intern verder kunt komen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder