Tussen alle terreurnieuwtjes in zag ik het berichtje bijna over het hoofd.
‘Onderzoekers ontdekken gezonken stad Atlantis’.
Nu doe ik zelf al jaren onderzoek naar Atlantis. Wat veel mensen niet weten, of wisten, in geval van Plato, is dat Atlantis een anagram is. Als je de letters op de juiste manier herschikt dan krijg je Talistan, dat land van vrijheid betekent.
Helaas zegt dat woord de hedendaagse wetenschappers ook niet veel, maar zij zijn dan ook niet een expert op dit gebied, zoals ik.
Talistan was een stad gelegen in een gebied tussen Libanon en Cyprus (nu zee).
Het land lag zeer gunstig aan zee en was zeer rijk door de handel. Het land had veel kennis van scheepsvaart en dijken.
Talistan was een ontzettend vrije gemeenschap. Door de centrale ligging en de vele handelsactiviteiten waren er veel contacten met de buren. Er waren dan ook een hoop immigranten in Talistan die op zoek waren naar het geluk en een beter leven.
Veel van deze immigranten kwamen uit arme landen met een religieuze leer. Met name de Syriërs, Egyptenaren, en Israëlieten. Vele immigranten schrokken van de vrije samenleving van Talistan. Niet alleen het feit dat het geregeerd werd door een vrouw (Koningin), maar ook de taboeloze samenleving was iets dat lijnrecht tegen hun eigen overtuigingen in ging.
In Talistan kon alles. Je kon roepen wat je wilde. Je kon doen wat je wilde. De sexuele geaardheid was ieders eigen zaak. Er was vrijheid van godsdienst.
De vele immigranten konden niet omgaan met de vrijheid maar maakten hier wel gebruik van.
In groepjes verenigd begonnen ze de vrije samenleving te bestoken. Eerst met klein geschut en aanslagen, later gesteund door de sterke buurlanden waar ze vandaan kwamen.
Talistan was een klein land en het had geen schijn van kans. De vele inwoners werden bruut vermoord en de Koningin werd ritueel onthoofd. De Tali (vrijheid) ging in de ban, wat nu nog gevonden kan worden in het woord Taliban. (Ban op de vrijheid.)
Enkele originele inwoners konden via eigen gemaakte bootjes Talistan ontvluchten en ze landden in Batavia.
De nieuwe leiders hadden geen kennis van handel en ze misten de collectieve vrije handelsgeest. Talistan werd arm.
De kennis van dijken was verdwenen. Talistan ging ten onder.
Voor eeuwig weggespoeld door de zee.
In Batavia werd een nieuw Talistan gebouwd. Eeuwen later werd ook dit lichtend baken bedreigd door religieuze Neanderthalers.
De herinneringen aan Talistan kwamen boven drijven.
Vele profeten die schreeuwend waarschuwden tegen het verlies van de vrijheid werden vermoord. De geschiedenis herhaalt zich.
Ik waarschuw u:

Atlantis komt boven.

Categorieën: Actualiteiten

8 reacties

Raindog · 18 november 2004 op 18:20

Oooooooooooooooh GVDD!!

[b][size=xx-large]GENIAAL!![/size][/b]

Aaaaaaaah heerlijk. Zo sneaky opgebouwd ook, quasi-wetenschappelijk, quasi-historisch tot en met een geweldig slot! Proficiat, ik vind dit werkelijk een topprestatie! Bis! Bis! Bis!

PS: De vergelijking komt me niet helemaal onbekend voor. Misschien kun je nog iets onthullen over je eventuele bronnen.

John_van_Leverdingen · 18 november 2004 op 22:41

Een andere uitleg is ook weer dat het een anagram was, maar dan NITATLAS, oftewel NIET OP DE ATLAS. M.a.w. nooit bestaan.

Maar met jou uitleg kan ik ook leven 😛

Heel goed gevonden!

Ma3anne · 19 november 2004 op 08:47

Nog even en Talistan verdwijnt alweer in zee voor het boven is gekomen, al het geworstel ten spijt.

Moooooooooie column hee!

Charlotte · 19 november 2004 op 11:40

Goede column, als je het mij vraagt. Prachtig gevonden dat anagram. Daar was ik niet opgekomen.
Ik denk overigens dat de column nog beter zou zijn, als je de link met Nederland pas later legt. (Maar gezien de omstandigheden waar ons land zich in bevindt, is dat vast niet mogelijk.) Dan zou de klap in het gezicht nog harder zijn.

Ik ga er trouwens nog steeds van uit dat het hier niet zo ver komt als in jouw Talistan. Juist doordat mensen het er nu openlijk over hebben.

vanlidt · 19 november 2004 op 18:14

Tali ging in de ban, echt klasse.

en de rest ook
😀 😀 😀

Anima · 19 november 2004 op 18:44

Knap en vlot geschreven, applaus!

Groeten,
Anima.

GVDD · 19 november 2004 op 23:40

thx voor alle positieve reacties.

Raindog>
Het stukje over Atlantis stond onlangs op teletekst met daarin iemand die beweerde dat het tussen Cyprus en Syrie lag. Ik ken het stukje van Plato maar de rest komt uit mijn duim.

Raindog · 20 november 2004 op 12:44

En toch komt het me nog op een andere manier bekend voor…. Doet er ook niet toe. Dit heeft natuurlijk wel de nodige consequenties voor het lezen van je toekomstige columns. Als je dit uit je duim weet te halen, dan is er meer, veel meer. Denk ik. 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder