Die benen, of eigenlijk dat béén. De hele dag zwaait dat been al door mijn hoofd.
Van wie? Van ZSA ZSA..! Het been van Zsa Zsa Gabor, dat nu geamputeerd in een Amerikaans ziekenhuis ligt. Of al door de versnipperaar..hè nee!
Gruwelijk maar waar. En Zsa Zsa weet het nog geeneens, haar man( de 8e ), een onechte Duitse prins durft het haar niet te vertellen.
Uit angst dat ze in hysterie vervalt. Zsa Zsa Gabor, niet te verwarren met Pussy Galore, bijna zo exotisch op de tong maar toch een tikje ordinair. Slechts ’n Bond girl.
Zsa Zsa, naam uit Duizendeneennacht, Oost- Europees mysterie, zware parfums walmen op uit deinende Chin Chilla bontjassen, parelkettingen, betoverende lachjes, kushandjes naar de Papparazzi.
Schandaaltjes hier en daar, ouderwetse flitslichten met geblakerde lampjes, middenpagina de Lach, lycra badpakken op een zonnig strand in Nice.
Al het journaille draagt nog een hoed en danst om haar heen;
‘Zsa Zsa. Look here, ici..! Smile Zsa Zsa, áh oui..!
Glimjurken met eindeloze splitten, geroutineerd steekt een been, dat naakte witte been, dat perfect gevormde been naar voren vanuit het uiteenwijkende sneeuwwitte satijn. De knie ligt bloot, een ondeugend stukje dij ontluikt.. De rode loper ontploft in honderd lichten. Suites in elke hoofdstad , mannen , tycoons, body builders, intellectuelen, diamanten en nóg een huwelijk.. Zsa Zsa, stralend middelpunt in de zwart wit films van de veertiger en vijftiger jaren. Beroemdste uitspraak:
‘I am a perfect housekeeper, everytime I divorce I keep the house’..
Zsa Zsa, 93 nu. Een ziekenhuisbed, een kamer alleen, witte bloemen links en rechts, fruit en chocola in goudgelokte doosjes..komt ongeschminkt bij uit de narcose.., plotseling oud, zo vréselijk oneindig oud.
Zo gaan de dingen.
Ik denk aan Godfried Bomans, over Marlène Dietrich:
‘Oh, had mijn vrouw maar één zo’n been’.


9 reacties

arta · 19 januari 2011 op 07:09

Trawant, wat een mooi stuk nostalgie!

SIMBA · 19 januari 2011 op 08:02

Been van Zsa zsa, Been, Beenhakker….allemaal heel actuele benen. Toen ik de titel zag kon het nog alle kanten op. Gelukkig ging het de goede kant op 😉

Mien · 19 januari 2011 op 08:24

Oeps, als ze nu maar niet net als Feijenoord fantoompijn krijgt.

Mien Buitenbeen

LouisP · 19 januari 2011 op 10:03

“Zsa Zsa, naam uit Duizendeneennacht, Oost- Europees mysterie, zware parfums walmen op uit deinende Chin Chilla bontjassen, parelkettingen, betoverende lachjes, kushandjes naar de Papparazzi.
Schandaaltjes hier en daar, ouderwetse flitslichten met geblakerde lampjes, middenpagina de Lach, lycra badpakken op een zonnig strand in Nice.”

mooi! Trawant

pally · 19 januari 2011 op 10:18

Heel mooi geschetst beeld van glamour naar ondergang, Trawant!

groet van Pally

Avalanche · 19 januari 2011 op 17:10

Mooi eerbetoon aan Zsa Zsa, Trawant. Tegelijkertijd een prachtige schets van de vergankelijkheid van schoonheid, roem en jeugd.

lisa-marie · 19 januari 2011 op 18:55

Oei als je dan bijkomt is de waarheid wel heel erg hard. Goed neergezet !

Harrie · 19 januari 2011 op 21:49

Ik moet ineens denken aan ZZN.
Zij verslond geen mannen maar kon wel goed zingen.

sylvia1 · 21 januari 2011 op 06:52

Ik voel me nu heerlijk jong; heb nog nooit een been van Zsa Zsa Gabor gezien (wie is die Zsa Zsa? 😀 ). Mooie column. Vraag me wel af of ie nog sterker was geweest als het geamputeerde been aan het einde zou hebben gestaan.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder