Vorige week besloot het Algemeen Dagblad om het woord ‘bejaarde’ niet meer te gebruiken in haar verslaggeving. Fantastisch initiatief lijkt me. Nou zal het woord ‘bejaarde’ uiteraard wel worden vervangen door een benaming die wat vriendelijker bekt, maar toch. Dit gegeven was overigens volledig aan mij voorbij gegaan hoor, aangezien het woord ‘afschaffen’, dat een aantal keer in het bewuste artikel werd gebezigd, mij al aan het filosoferen had gezet. Gevoed door een dag vol overpeinzingen over de toekomst van deze maatschappij, daagde het mij ineens. Het woord ‘afschaffen’ maakte ineens een heleboel dingen helder. Kon het zo zijn dat ik een oplossing had gevonden voor de algehele sociaal, culturele en financiële wantoestanden in dit vermaledijde land? Ik dacht het wel.
Misschien gaat afschaffen van het woord ‘bejaarde’ wel niet ver genoeg? Waarom nemen we die laatste stap ook niet nog. Het afschaffen van het gehele Nederlandse bejaardenbestand! Denk eens na over wat een voordelen het ons, de werkende mens, zou kunnen opleveren. Om te beginnen zullen we allemaal meer vrije tijd hebben. De tijd doorgebracht aan randen van bedden, kauwend op eeuwenoude koekjes, luisterend naar, voor de ontelbaarste keer, opa’s ‘spannende’ oorlogsperikelen en kijkend naar oma’s kunstgebit in een ranzig glaasje water kan nu worden verdeeld over nuttiger activiteiten. Wauw! En dat is nog maar op het sociale plan. Nooit meer je voetbal hoeven af te zeggen, omdat opa zonodig op die dag een hartverzakking moet krijgen. Heerlijk. Want zeg nou zelf. Daar zitten wij moderne mensen toch helemaal niet op te wachten?
Financieel scheelt het helemaal. Denk je eens in. Al dat geld dat nu nog in de gezondheidszorg wordt gestoken. Belachelijke bedragen. De verpleeghuizen zitten propvol en deze broedplaatsen van ziekten en vergeelde wereldbeelden, zijn nu juist een aanslag op de gezondheid van ons gezonde mensen. Slopen die overgesubsidieerde clubhuizen. En eerlijk is eerlijk, heeft een van jullie ooit één lachend gezicht vanachter de ramen zien opduiken? Ik niet. Ze vinden het zelf niet eens leuk. Waarom zouden wij hun lijdensweg dan verlengen?
Ook geen aparte zitplaatsen in de bus, tram, trein en metro. Nooit meer opstaan voor die uitbuiters. Ik ben er namelijk van overtuigd dat tweederde van dat spul helemaal niet zo slecht ter been is als ze doen voorkomen. Ze doen het enkel om ons terug te pakken. En voor wat. IK KEN JE NIET EENS OPA! Een negatieve houding die ons allen echt niet verder helpt.
Daarom de volgende oproep aan de heren en dames in Den Haag. Laten we met zijn allen afspreken dat mensen die de eerbiedwaardige leeftijd van 70 hebben bereikt een keuze krijgen voorgelegd. Heel simpel. Of men vertrekt permanent naar een zelf te kiezen buitenland. Een land dat de aanwezigheid van duizenden geriatrische parasieten wel op waarde kan schatten. Alles op eigen kosten uiteraard. Men heeft niet voor niets een pensioen opgebouwd. Keuze twee is het aannemen van een door de overheid kosteloos, we zijn echt de lulligste niet, verstrekt arsenicum pilletje. Pijnloos en snel. Uiteraard te slikken in speciaal opgezette euthanasiecentra. Liefst niet thuis, want dan draait de maatschappij uiteindelijk toch nog op voor de kosten van het ophalen van het vuil. En dat zou egoïstisch zijn, toch? De kosten van het vervoer naar de centra zijn, maar dat is voor de hand liggend, voor rekening van de patiënt zelf. Het verwerken van de zielloze omhulsels kan gebeuren op een van de vele vuilverbrandingplaatsen die ons land rijk is of eenvoudig boven zee. Dank voor uw zorgen en inzet. Nederland is u dankbaar, vaarwel!
Ik zie het gebeuren hoor. De oplossing kan soms zo eenvoudig zijn heh? Hmmm. Tja en als je een oplossing hebt dan komt de volgende ook meteen. Frapant hoor, het is net een dominospel. Want denkt u eens met me mee, wat hebben gehandicapten eigenlijk ooit bijgedragen aan deze maatschappij?

Kirizu


11 reacties

Mosje · 25 april 2004 op 22:23

KirizuRebani. Klinkt erg buitenlands en bedreigend. Alarmfase rood zou ik zeggen.

Kees Schilder · 26 april 2004 op 07:04

Probeer Mein kampf van Herrn.Dr. Hitler eens.Die schreef een boek vol columns over dit omderwerp.

Ma3anne · 26 april 2004 op 08:07

Sja, waar ligt de grens bij columns?
Ik denk dat hier een grens overschreden is.
Dit soort ‘humor’ gaat me te ver.

Shitonya · 26 april 2004 op 10:05

Een column om over na te denken…
Ik vind ‘m vrij goed. Volgens mij, wil deze schrijver juist het tegenovergestelde duidelijk maken. Hij is soms wel erg hard. Maar zolang ie ’t niet echt meent, doet het me weinig. Ik bedoel, haast niemand meent wat hij/zij zegt en verzint gewoon een verhaaltje of iets over het algemeen en overdrijft of zegt juist het tegenovergestelde. Dus hier ook, al is het wat grof.
Naar mijn mening goed geschreven en goeie column 🙂

archangel · 26 april 2004 op 12:33

Als deze columnist zijn lezers aan het nadenken wil zetten, en discussie wil uitlokken, door expres het tegenovergestelde te verkondigen van wat hij eigenlijk bedoelt (in de hoop dat we zijn ironie snappen), dan is dat mislukt. In zo’n geval kun je maar beter tussen de regels door duidelijk te maken dat het inderdaad ironisch, en niet serieus bedoeld is.

Als deze columnist hier daadwerkelijk zijn eigen overtuiging verkondigt dan heeft hij/zij een probleem. Ik vind ook niet dat mensenlevens tot in het oneindige kunstmatig opgerekt moeten worden, maar dat is nogal een verschil met wat hier verkondigd wordt.

Dees · 26 april 2004 op 13:16

Net als Shitonya haal ik hier wel degelijk uit dat de schrijver hier niet zijn opvattingen verkondigt, maar eerder het tegenovergestelde. Ik vind deze column door het confronterende karakter ervan juist wel sterk.

Overigens waaropm arsenicum? Of is dat goedkoper dan Drion?

archangel · 26 april 2004 op 13:57

Ik wil best geloven dat hier sprake is van ironie, maar die indruk krijg ik jammer genoeg niet…. ben benieuwd naar een reactie van de schrijver zelf! 🙂

Li · 26 april 2004 op 19:50

Ik weet werkelijk niet wat ik hier van denken moet 😕

Li

Mosje · 26 april 2004 op 20:25

Nou beste Kirizu, laat eens wat van je horen!

Irma · 26 april 2004 op 20:27

[quote]Kon het zo zijn dat ik een oplossing had gevonden voor de algehele sociaal, culturele en financiële wantoestanden in dit vermaledijde land? Ik dacht het wel.[/quote]

Waarmee de schrijver zegt de oplossing te hebben gevonden. Whatever, de nadelen die kleven aan het verzorgen, ‘verplicht’ bezoeken, betalen voor ouderen die niet meer deelnemen aan het ‘maatschappelijk leven’, worden aangedragen ter rechtvaardiging van een ‘drastische opruiming’. Snoei- en snoeihard.

Ik kan me voorstellen dat het gericht is tegen de idiote en vaak asociale bezuinigingen en dat er daarom gechargeerd wordt geschreven. Dat zou dan bijvoorbeeld in de slotzin in een klap duidelijk gemaakt moeten worden, maar dat wordt het dus inderdaad niet. Integendeel, er wordt nog een kwetsbare groep bijgehaald. Dat vind ik wel jammer. Ik mis in dit geval elke knipoog die je in zo’n harde column moet plaatsen, tenminste wanneer het NIET je werkelijke eigen mening is.

Ik ben benieuwd…

KirizuRebani · 28 april 2004 op 21:17

Beste Archangel, ik kan best begrijpen dat mijn gevoel voor ironie aan sommige mensen voorbij gaat, ik geef toe, ik hou wel van hard en meedogenloos, maar ik zal je dan bij deze mijn excuses aanbieden voor het feit dat ik de column niet onder de noemer ‘gein en ongein’ heb geplaatst. Dank overigens voor je goeie reactie. 😀

Kirizu Rebani (bejaard is verjaard)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder