Rare jongens die Belgen. Net nu ik dacht dat alles onderhand wel onderzocht was kreeg ik een link met een enquête van Dedicated Research onder ogen. In opdracht van liftenbouwer Schindler heeft men een grote enquête gehouden die voor het eerst peilt naar de relatie tussen de Belg en liften”. Ik wens echt geen relatie met een lift, maar heb het bericht toch eens bekeken, en wil jullie de belangrijkste resultaten van dit belangwekkend onderzoek niet onthouden: “Deze nooit eerder gevoerde enquête stelt een einde aan de veronderstellingen die bestaan rond liften. Ik moet toegeven dat ik, voor deze enquête gelezen te hebben, eigenlijk maar één veronderstelling had over liften; Ze gaan omhoog en omlaag.

Eén van de resultaten toont bijvoorbeeld dat slechts 5,3% van de Belgen bang is in de lift.””De lift wordt beschouwd als een ‘pauze’moment of als een plaats van mogelijke ontmoetingen. 37% Geeft toe ervan te genieten om niets te doen tijdens de verticale trajecten. (Zouden er dan ook liften bestaan die horizontale trajecten afleggen?). 38% Van de gebruikers beschouwt de lift als een plaats voor mogelijke ontmoetingen en 30% ervaart het zelfs als een moment van genot…” Waarschijnlijk heeft een deel daarvan wel degelijk genoten tijdens deze ontmoetingen. Nu weet ik ook waarom ik soms lang moet wachten op de lift en er twee mensen met schaamrood op de kaken uitstappen.

De lift wordt eveneens beschouwd als het meest toegankelijke transportmiddel voor iedereen: de respondenten vinden dat liften mobiliteit bieden aan alle categorieën van personen.” 75% Beschouwt liften als een teken van vooruitgang terwijl 66% het als een staaltje van technologische ontwikkeling ervaart.”

Vooruit dan maar met die lift, echt een onderzoek om je vingers bij af te likken. Ik wacht intussen met spanning op de volgende grote enquête die in mijn mailbox komt. De Belg en zijn eetgewoontes op zondag. De Belg en zijn marmot? De Belg en zijn puntzak. Of misschien wel “De Belg en zijn relatie met trappen.”

Wie zijn relatie met liften nog wat wil verdiepen, kan ik het nummer “Love in an elevator” van Aerosmith aan, of de film ‘De Lift’ van Dick Maas. Alhoewel dat laatste misschien meer slaat op de relatie tussen Nederlanders en liften?


Grumpy-old

"wie ben ik nu eigenlijk" Ben ik mijn baan, ben ik deze auto , ben ik dit huis , ben ik deze blog . Of is er meer aan mij. Iets wat mij anders maakt dan al die anderen, bijzonder. ( want iedereen wil toch bijzonder zijn) Het gaat eigenlijk niet eens om het antwoord op deze vraag . Het gaat er alleen om dat je de vraag af en toe eens stelt. Alleen het stellen van die vraag heeft de potentie de rotsvaste aanname dat de wereld is zoals hij is, met alles erop en eraan, in twijfel te trekken. Het is een aanrader om het antwoord niet met mijn persoonlijkheid te gaan zoeken of intelectueel te gaan benaderen . Dus stel je open voor een antwoord in welke vorm dan ook. Dat hoeft toch geen keurig netjes antwoord te zijn in de vorm van een stukje tekst op mijn blog? Het kan ook een beeld zijn dat je vormt na een gesprek, een situatie die zich voordoet. Stukjes van een puzzel, die na verloop van tijd een steeds duidelijker wordend beeld van " ikke" zullen vormen. Er zijn meer van dit soort vragen die hetzelfde effect teweegbrengen , zoals " waarom ben ik hier" of "wat doe ik hier" Daarvoor geld eigenlijk hetzelfde, het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag zelf, of het antwoord daarop. Met andere woorden: vraag me wie ik ben en ik zal je vertellen wat ik doe . Leer mij kennen en je zult weten wie ik ben .

4 reacties

lisa-marie · 27 mei 2008 op 12:34

Hij is goed 😀
En toch hou ik van al die nutteloze onderzoeken, waarom? geen idee :hammer:

arta · 27 mei 2008 op 13:36

Op de één of andere manier moet ik altijd aan die film denken als ik in een Schindler’s lift sta, heb me altijd afgevraagd of ik de enige was…

Tja, die onderzoeken… Ze blijven ze maar doen en ik blijf ze ook maar lezen en er om lachen…

Grappige column, al strooi je wel vreemd rond met je aanhalingstekens openen en sluiten!

Mup · 29 mei 2008 op 14:17

Hoe zit het met liften langs de snelweg in Belgi 😆

Groet Mup.

Neuskleuter · 30 mei 2008 op 16:46

@Arta: ik denk altijd exact hetzelfde en het was ook mijn eerste gedachte bij het lezen van dit stuk. Soms voel ik me ook echt gevangen in Schindler’s Lift, als mijn vader er weer een gaskamer van maakt tijdens een kort ritje naar boven. Ik verdenk hem ervan dat hij dat zelfs plant. Gelukkig weet ik dan weer dat Schindler’s liften vrij veilig zijn.

[quote]Waarschijnlijk heeft een deel daarvan wel degelijk genoten tijdens deze ontmoetingen.[/quote]
Leuk stuk, Grumpy! Ik kon me prima met je meeverbazen. Ik vraag me eigenlijk gelijk nog iets af. Mensen genieten er dus van om even niets te doen als ze in de lift staan. Maar er is toch helemaal niets te doen in zo’n lift, behalve anderen aanstaren of je tanden te inspecteren in de spiegel?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder