Laatst zat ik, vanwege m’n werk, met een psychiatrische patient (licht autistisch) te praten en kreeg een interessante discussie over normen en waarden die in Nederland gelden. Hierbij stelde ze mij de vraag wie er nu eigenlijk gek is ……… Ik vind Nederland in principe een leuk land bijv. omdat we hier een soort van vrijheid van meningsuiting hebben, we door met name andere landen tolerant gevonden worden, we eens in de 2 jaar compleet uit ons bol gaan (wanneer we ons tenminste selecteren) waarbij we iedereen compleet in het oranje gestoken over straat zien lopen en we plotseling een “wij” gevoel krijgen.

Toch hebben al die pluspunten ook een andere kant, want is het immers niet zo dat we niet alles kunnen en mogen zeggen, wanneer we dit wel doen is er altijd wel een of andere idioot die je daar keihard op afrekent, en waardoor er dus een soort van schijn vrijheid van meningsuiting ontstaat?

Bovendien stel ik mezelf de vraag of we wel zo tolerant zijn als gedacht wordt. Is het immers niet zo dat we roepen dat alles zus en zo moet, terwijl we dat eigenlijk niet vinden? Zo moeten chronisch psychiatrisch patienten geholpen worden en moeten ze deel kunnen hebben aan het “normale” maatschappelijke leven. Hierbij vind men dat ze het liefst in een normale woonwijk moeten kunnen wonen, maar als het even kan niet in ZIJN/HAAR eigen woonwijk…

Ook het steeds terugkerende oranje gevoel geeft mij een raar gevoel. Is het immers niet zo dat Nederland het in principe nooit goed kan doen (hoe ver ze ook komen in een toernooi), terwijl half Nederland in een soort van schijn oranje euforie verkeert en alles meer opgeklopt wordt dan vaak nodig of terecht is. Maar dat dit waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een gebrek aan saamhorigheid, welke we vervolgens dus krampachtig in die paar weken maar moeten hebben en zien te krijgen.

Het is inderdaad wel een terechte vraag wie er nu eigenlijk gek is…..
Wie weet het?

Shalom!

Categorieën: Maatschappij

9 reacties

WritersBlocq · 19 oktober 2005 op 13:48

[quote]Het is inderdaad wel een terechte vraag wie er nu eigenlijk gek is…..[/quote]
Goeie vraag, en het blijft de vraag. Ik word gek als ik erover nadenk, maar wat is gek?
Bijv. jouw voorbeeld over de voetbal: jarenlang maken zij elkaar af en zodra ze onder de Oranjevlag spelen, is iedereen aanhanger van deze mix aan spelers 😕
En je mag altijd je mening uiten. Om vervolgens evt afgekapt te worden door iemand die ook zijn mening uit, door te zeggen dat je dit of dat niet had mogen uiten. Lastig, wel, maar ook wel leuk, we raken er nooit over uitgepraat.
Welkom hier op ColumX!

Geertje · 19 oktober 2005 op 15:17

[quote]Hierbij stelde ze mij de vraag wie er nu eigenlijk gek is ………[/quote] Even los van de inhoud van je column en opbouwend bedoelt. Deze vraag beantwoord je wel vanuit ‘ons’ perspectief, maar ik had het zo boeiend gevonden om te lezen, wat haar perspectief is. En dan de contradictie tussen die twee of overeenkomsten. 🙂

Welkom op ColumnX!

Chantal · 19 oktober 2005 op 18:24

Leuk om te lezen, en geeft stof tot nadenken 🙂 Welkom!

Mup · 20 oktober 2005 op 04:28

[quote]Ook het steeds terugkerende oranje gevoel geeft mij een raar gevoel.[/quote]

Dat is nu een van de weinige dingen waar ik absoluut geen gevoel bij krijg, en dat ga ik zo houden ook!

Rake column,

Groet Mup.

klungel · 20 oktober 2005 op 09:57

Lang geleden is de vraag mij al beantwoord hoor.
Ik lach voor een zakcentje in een landschap te wieden naar een inrichting voor geestelijk gehandicapten. Elke dag stond er zo’n gehandicapte te kijken naar mijn zwoegen al die onkruidjes op te rooien. Aan het eind van de week zegt die man mij “Jij bent gek, dat je gaat werken!”
Voor mij had hij toen nog gelijk ook.
(en soms denk ik dat hij ook nu nog gelijk heeft)

Dees · 20 oktober 2005 op 10:48

Je introduceert alsof je iets gaat vergelijken, alsof je jouw visie gaat spiegelen aan degene die licht autistisch is, maar schakelt vrijwel meteen over op het enkel spuien van je eigen mening, gal en weifel. Jammer, vind ik. De column had sterker kunnen zijn door wel te vergelijken, want je raakt wel wat.

Shitonya · 20 oktober 2005 op 18:49

jij bent gek

Troy · 20 oktober 2005 op 20:30

Iedereen is gek. De een wat meer dan de ander, maar iedereen is gek. Leuke column.

Tarballs · 20 oktober 2005 op 23:48

Aardig verhaal, aardige vraag, wat mij betreft jammer dat je de vraag toch ook weer bij de lezer neerlegt. Spreek je uit!

Ben het verder wel met Dees eens. Ik verwachtte inderdaad een vergelijking. De gek is zo gek nog niet… Zoiets.

En o ja, voorbeelden zouden je verhaal in mijn ogen nog sterker maken. Wat is er dan zo gek aan de Oranje-gekte? Waarom krijg je er een raar gevoel bij?

Nog één ding dan: geen afko’s, alsjeblieft!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder