Ooit waren er tijden dat men respect had voor een notaris, arts, dominee enzovoorts. In de jaren zestig is het gelijkheidssyndroom in werking getreden en werden bovengenoemde personen gewoon bij de voornaam genoemd. Rangen en standen dienden te verdwijnen, want we waren allemaal gelijk. Deze onzin is terug te voeren naar de Franse Revolutie waarbij vrijheid, gelijkheid en broederschap als enig juiste dogma werd verheven.
Het heeft vele mensenlevens gekost om er achter te komen dat als vrijheid ontbreekt, gelijkheid en broederschap pas gestalte krijgen.

Het is gewoon idioot om te stellen dat mensen gelijk zijn. Ik geloof namelijk dat er weinig chirurgen hun auto repareren en ik zou niet graag door een automonteur mijn blinde darm laten verwijderen. Toch woedt bij de regering het gelijkheidsvirus welig voort. Zoals bekend verdwijnen de particulier en ziekenfonds verzekering en wordt de boel gelijk getrokken, wat zeer veel mensen nog verder in de financiële problemen zal brengen.

Toch blijft minister Hoogenvorst volhouden dat het eerlijker en rechtvaardiger is. Ik heb hem geschreven of hij dan het gelijkheidsbeginsel overal maar wil invoeren. Vele die bij de overheid werken krijgen na hun vijftigste wachtgeld en ik ben namelijk 52.

Het wordt steeds moeilijker nog enig respect, of zo u wilt eerbied te hebben voor de overheid wat blijkt uit de volgende feiten: Minister Zalm roept: ‘het valt allemaal best mee met de euro’ (hij doet zeker nooit boodschappen). Minister Donner adviseert: ‘roep maar boe als er gevaar dreigt’.
TBS-ers krijgen een paar honderd euro uitgekeerd (inclusief moordenaars) plus ontsnappingmogelijkheid. De moordenaar van Van Gogh heeft bekend en zei er gemakshalve bij dat indien hij vrij komt, het zo weer zou doen. Zoiets kun je binnen een week regelen, maar alles bij elkaar is men hier ruim een jaar met zo’n …(vul zelf maar in) bezig.

Een elfjarig meisje werd onlangs slachtoffer van een groepsverkrachting. Eis ‘rechtbank’: twee jaar! Dat soort leeghoofden komen kennelijk niet op het idee dat zo’n stakker(Meisje of slachtoffer???) levenslang krijgt!

Minister Brinkhorst verklaarde onlangs: ‘failliet gaan is niet erg.’ Later nuanceerde hij die uitspraak wel, maar toch.
Dat zo’n man op economische zaken zit, komt net zo stom over als wanneer je een vegetariër de leiding geeft in een slagerij. Dat zijn opmerking aansloeg bij gezagsdragers blijkt uit de kuststreek. Daar moeten strandpaviljoens een cursus gaan volgen van ruim 400 euro in de maanden juli en augustus (dan is het nog niet zo druk natuurlijk).

Nog geen enkele overheidsmedewerker is in de w.w. beland wegens de door hen zo bejubelde Oost-Europese samenwerking, maar voor 20.000 chauffeurs is dat kennelijk niet erg. Sterker nog, we hebben er jaarlijks graag drie en een half miljard ‘Euro aan Brussel’voor over, om hier de werkeloosheid te bevorderen.

Dictator Mugabe (Zimbabwe) heeft tientallen boeren laten vermoorden en is voor zich zelf een optrekje aan het bouwen van 25 miljoen euro in Harare. Toch gaan de miljoenen ontwikkelingshulp gewoon door! Het geestelijk vermogen moet toch ver over datum zijn als je dat een verstandig beleid noemt.

Tot slot minister Peijs, zij maakte zich (althans haar praatgroep) zorgen over losliggende spullen in auto’s.
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er bij veel ‘gezagsdragers’ ook behoorlijk wat los zit.

Steekjes bedoel ik.


12 reacties

WritersBlocq · 4 oktober 2005 op 13:12

Hoi Ton, welkom op ColumnX!
Goed verhaal, je haalt heel veel aan maar je hebt (vind ik) wel vaak gelijk met wat je schrijft.

[quote]Het geestelijk vermogen moet toch ver over datum zijn als je dat een verstandig beleid noemt.[/quote]Inderdaad!

KingArthur · 4 oktober 2005 op 13:42

Ja, ik moet het eens zijn met WB. Wat jij in 1 stuk tekst behandelt kan je makkelijk in 10 columns stoppen. Toch leest het wel lekker.

Geertje · 4 oktober 2005 op 14:09

[quote]minister Hoogenvorst [/quote]
Dit moet zijn Hoogervorst. 🙂 Die man met de vinger in de keel. 😀

Welkom op ColumnX!

Eddy Kielema · 4 oktober 2005 op 14:43

[quote]Het is gewoon idioot om te stellen dat mensen gelijk zijn. [/quote]
Helemaal mee eens! Vooral in het onderwijs heeft de gedachte dat iedereen gelijk is tot rampzalige gevolgen geleid. Leuk stukje!

Bakema_NL · 4 oktober 2005 op 15:45

Het gedeelte van gelijkheid in het begin kan ik me niet zo in vinden, al die rangen en standen zijn deels ook onzin. Een automonteur is niks minder dan een chirurg, ook al heeft die chirurg een stuk langer geleerd…….zonder auto komt die chirurg namelijk ook niet op zijn werk. Dus dat de een meer aanzien heeft dan die ander vind ik persoonlijk onzin, zonder laaggeschoolden redden de hooggeschoolden het ook niet, we hebben elkaar allemaal nodig.
De rest van het stukje……….helemaal mee eens, klopt helemaal.

Eddy Kielema · 4 oktober 2005 op 16:30

[quote]Dus dat de een meer aanzien heeft dan die ander vind ik persoonlijk onzin[/quote]
Dat vind ik ook, maar Ton schrijft dat de een niet gelijk is aan de ander en heeft het niet over aanzien.

Geertje · 4 oktober 2005 op 16:57

We hebben wel een minister sinds kort voor Bestuurlijke Vernieuwing. Hij heet:

Pech-t-old!

But what in a name!?????:dunno: :dunno: :dunno:

Echtwaar ik heb het niet verzonnen! Zou niet durven! 😀 :laugh: :laugh: :laugh:

Mosje · 4 oktober 2005 op 17:02

Maar verder alles wel goed met ons landje?
😛

pepe · 4 oktober 2005 op 20:05

Welkom op of bij Columnx.

De column las lekker weg.
En ik ben geen gezagsdrager, maar heb ook wel een paar steekjes los hoor.

Outsider · 4 oktober 2005 op 20:06

[quote]Rangen en standen dienden te verdwijnen, want we waren allemaal gelijk. [/quote]

[quote]Het is gewoon idioot om te stellen dat mensen gelijk zijn. [/quote]
Volgens mij wordt er ook niet bedoeld dat iedereen gelijk is, maar alleen dat iedereen recht heeft op eenzelfde behandeling, gelijke rechten dus.

Dees · 5 oktober 2005 op 10:47

[quote]Zoals bekend verdwijnen de particulier en ziekenfonds verzekering en wordt de boel gelijk getrokken, wat zeer veel mensen nog verder in de financiële problemen zal brengen.[/quote]

Ja, maar komt dat niet juist door een basis van ongelijkheid dat dit stukje gelijkheid selectief problemen gaat veroorzaken? Zou de terugkeer van rangen en standen daar beter voor zijn? Het gelijkheidsprincipe is toch niet gestoeld op het feit dat iedereen hetzelfde kan, of zou moeten kunnen, maar wel dat iedereen in gelijke mate gewaardeerd wordt?

Interessant stukje om te lezen, maar ik vind het wel een beetje rammelen hier en daar.

Louise · 5 oktober 2005 op 12:49

Ik had precies hetzelfde stukje als Desa gekopieerd om te quoten en sluit me dus lekker gemakzuchtig bij haar reactie aan.
Voor de rest vind ik het lekker en vlot leesbaar 😉
Welkom!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder