De jaarwisseling is dit jaar ‘betrekkelijk rustig’ verlopen, lees ik in de krant. De nieuwjaarsnachtschade is opgenomen en er zijn deze keer maar drie vuurwerkdoden gevallen. Eigenlijk is er maar sprake van één vuurwerkdode. Twee mannen zijn namelijk gestorven na een ruzie óver vuurwerk. De een hebben ze op een riek geprikt en de ander heeft van schrik het loodje gelegd. Beiden zijn ze voor het gemak maar op de hoop ‘vuurwerkdoden’ gegooid. Máár drie doden. Ze vertellen het alsof het niks is. Ik weet niet wat ze tegenwoordig ‘betrekkelijk rustig’ noemen, maar van de opsomming, [i]de gebruikelijke vernielingen, vechtpartijen, uit de hand gelopen vreugdevuren en de alom bekende vuurwerkongelukjes[/i], word ik alles behalve vrolijk. Als ik de nieuwsberichten beter ga lezen, vind ik nog veel meer incidenten. [i]Schietpartij in Rotterdam met dodelijke afloop, honderd arrestaties na bekogeling politie met stenen, materiële schade bij brand door binnenvliegende vuurpijl, dieren gestorven tijdens verwoestende brand in dierenwinkel.[/i] Noem het allemaal maar betrekkelijk rustig.

De inleiding van het nieuwe jaar zou een feestelijk gebeuren moeten zijn, maar het blijft een feit dat er ieder jaar in de eerste nacht van het jaar meer mensen sterven en gewond raken dan op een willekeurige andere nacht. Waarom zou je nog uitkijken naar dit Nieuwjaarsfeest? Ik zie er in ieder geval een heel jaar tegenop en schijt in mijn broek als mijn familie zo nodig weer vuurwerk af moet steken. Zenuwachtig wacht ik tot ze terug binnenkomen en ga dan paniekerig al hun vingers tellen.

Hoeveel vuurwerkspotjes ze ook laten zien, sommige mensen schijnen het nooit te snappen. Wie steekt er nu vuurwerk aan met een aansteker? Wie steekt er nu een te korte lont aan? Wie blijft er maar teruggaan naar een weigerende vuurpijl? Wie stuurt er nu zijn kinderen de straat op, omdat ze het anders niet goed genoeg kunnen zien? U? Uw buurman misschien? In ieder geval veel mensen die toch echt beter zouden moeten weten. Misschien ben ik wel iets te voorzichtig hoor, maar als je het goed bekijkt, is het nog veiliger om met je ogen dicht de straat over te steken, dan een vuurpijl af te steken. Mag ik dan alsjeblieft een beetje bang zijn als mijn dierbaren, die om twaalf uur ‘s nachts toch al de nodige alcohol hebben genuttigd, het nieuwe jaar ‘spetterend’ willen beginnen en hun 120 euro aan vuurwerk de lucht in willen schieten?

Een ramp in Enschede, zoveel doden, zoveel gewonden, en nog steeds is het vuurwerk niet afgeschaft. Er zijn al zat dingen verboden, die minder catastrofale gevolgen hebben gehad. De mooiste dag van het jaar voor mij is dan ook 1 januari. Als ik op deze dag weet dat al mijn familie, vrienden en bekenden weer veilig de nacht zijn doorgekomen, ben ik de gelukkigste mens op aarde en is mijn jaar in ieder geval goed begonnen.

Categorieën: Actualiteiten

17 reacties

Trukie · 3 januari 2006 op 17:09

Je vergeet nog de voorkomen ongevallen omdat er al dagenlang aan voorzorg wordt gewerkt. Alle brievenbussen dicht containers weg of dicht. Extra inzet politie en bureau Hallt.
Maar alle georganiseerde vuurwerkfestivals blijven wel mooi. Zomer- en wintervuurwerk Scheveningen.

Maar ja dat is met alles. Een timmerman doet mooie dingen met een hamer.
Maar geef dat ding niet aan een baby……..

Bakema_NL · 3 januari 2006 op 17:17

En we zwijgen ook maar over de duizenden ramen die her en der moedwillig er uit geblazen zijn…..voornamelijk in bushokjes en ruiten van winkels. Ik weet niet hoeveel ik er afgelopen week al ben tegengekomen, maar het zijn er nogal wat. Dan zie ik toch liever de handjes van dat soort slopende malloten de lucht invliegen hoor.

Outsider · 3 januari 2006 op 17:28

De oorspronkelijke bedoeling van vuurwerk schijnt te zijn het verjagen van boze geesten, maar het lijkt vaak meer op het oproepen van boze geesten.
Mijn dochter van 17 heeft ook elk jaar vuurwerk, maar ik zit er nooit over in. Het verkeer jaagt mij meer schrik aan. Elk jaar vallen er in Nederland een stuk of 1000 doden en talloze gewonden en daar zijn ook veel schoolkinderen op de fiets bij.

WritersBlocq · 3 januari 2006 op 19:41

Klopt Wendy, voor mij is 1/1 ook prima, dan is alles weer achter de rug. Lekker geschreven weer.

Li · 3 januari 2006 op 21:01

[quote]Zenuwachtig wacht ik tot ze terug binnenkomen en ga dan paniekerig al hun vingers tellen.[/quote]

Als ze er één of meer missen dan hoor je dat echt wel Wendy.

Maar je hebt helemaal gelijk. Vuurwerk is gevaarlijk. Op tv zag ik een prachtige boerderij in vlammen opgaan. Het rieten dak vloog door een vuurpijl in brand. Mijn buuf, die verpleegster is, behandelde op de EHBO-afdeling een vrouw met een pijl in haar wang.

Aan je foto te zien ben je zelf ook niet helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen.:-D

Li

WritersBlocq · 3 januari 2006 op 21:58

@ Bakema:
[quote]Aan je foto te zien ben je zelf ook niet helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen.[/quote]
😮

Fred · 3 januari 2006 op 22:21

Ach, vuurwerk heb je nog zelf in de hand. Als je doodgeslagen wordt kun je weinig meer uitrichten zoals laatst (ik dacht Enschede) tijdens de kerst. Maar dat feit haalde niet eens de voorpagina’s, nou ja misschien lokaal nog wel.

sally · 3 januari 2006 op 22:40

Tuurlijk ben ik ook altijd weer blij als iedereen in mijn omgeving er weer ongeschonden afgekomen is.Maar ik probeer me er toch niet al te druk over te maken.Kan ik me elke dag wel kopzorgen maken om dierbaren die van alles kán overkomen. Met zóveel mensen gebeurt er altijd wel iéts. En dat zal altijd zo blijven. Vuurwerk verbieden is ook geen oplossing. bla,bla,bla enz.
Lieve Wendy, geniet van het leven, het duurt maar even.Lekkere standaardopmerking van m’n schoonvader. Maar een waarheid als een koe…
liefs
Sally

Bakema_NL · 4 januari 2006 op 00:41

Eeeeh, Writersblocq…mis ik iets?

Dees · 4 januari 2006 op 08:10

Dit jaar hebben wij vuurwerk bekeken vanaf een brug over de Lek, een hele show overal om ons heen. Dat was echt genieten! Geen knallen, een hoop kleur. Vuurwerk vind ik geweldig, mits op afstand. Misschien is vuurwerk meer iets om professioneel aan te pakken, zoals in Sydney, of Rio.. Maar afschaffen? Liever niet hoor..

Kees Schilder · 4 januari 2006 op 08:55

Rare mentaliteit toch in dit land.Als je, ik noem maar een groeiende marktsector, een dropwinkel wil beginnen moet je je eerst door een berg studiejaren heen worstelen.Vervolgens moet je een straatgevecht met een horde ambtenaars klaren.
Maar vuurwerk (valt dat trouwens niet onder de wapenwet? is daar 0nderzoek naar gedaan?)mag elke kleuter zelfstandig in zijn m0nd steken.

wendy77 · 4 januari 2006 op 08:55

@Li: welke foto? 😀

@Fred: Als je de krant goed hebt gelezen zijn de meeste gewonden gevallen tussen het ‘kijkend’ publiek. Dat heb je niet zelf in de hand. Ja niet naar buiten gaan tijdens het vuurwerk is een optie natuurlijk. Maar dat geldt ook voor die jongen die is doodgeslagen. Stond wel in de krant overigens. Is ook op het nieuws geweest.

@Dees: Proffesioneel vuurwerk op afstand zou het voor mij ook erg goed doen ja. Mooi is het in ieder geval wel.

@Kees: Precies!

Alle anderen: Bedankt voor jullie reacties tot zover 😉

Mosje · 4 januari 2006 op 09:26

Vuurwerk dat is uurwerk met een v.
Dat slaat nergens op natuurlijk, maar ik wist even niet anders te reageren.

[img align=left]http://www.intermetzo.com/columnx/vuurwerk.gif[/img]

WritersBlocq · 4 januari 2006 op 11:45

Nee Bakema, gewoon een dom grapje van mijn kant. N.a.v. je avatar, ik moet altijd aan een spook denken als ik die zie 😮 😀 maar hee, dat bedoel ik niet lelijk hè.

bert · 4 januari 2006 op 14:18

Zelf heb ik wel genoten van het vuurwerk. Laverend tussen alle afstekers door de buren afgeweest en de beste wensen gedaan.

Ik ben ook niet blij met het vandalisme op zo’n avond. Blijkbaar is het niet te voorkomen en dat soort mensen blijven het gewoon doen. Als we de jaarwisseling afschaffen slopen ze wel weer op andere momenten of evenementen. Het is waarschijnlijk niet te voorkomen.

Bakema_NL · 4 januari 2006 op 17:51

@ WritersBlocq…

Oh, ok…maakt niet uit hoor, het ziet er inderdaad niet al te vriendelijk uit :-P, maar ik kon niet ontdekken of het nou op die avatar sloeg of niet, of überhaupt op mij, ik had al de avatar van Wendy bekeken of het daar op sloeg of zo, maar daar zag ik, gisteren althans, alleen maar vuurwerk. 🙂

Ma3anne · 5 januari 2006 op 17:42

[quote]Schietpartij in Rotterdam met dodelijke afloop[/quote]
De agent die hiervan getuige was, stuurde mij (toevallig? haha) zijn lijstje van wat hij die nacht allemaal op kon knappen. Niet te filmen. En dan was dat nog maar het verhaal van 1 agent.

Schandalig dat dit ‘betrekkelijk rustig’ wordt genoemd. Ik ben blij dat hier in sprookjesdorp de mensen nog mopperen over het feit dat sommigen hun stoepje niet schoonvegen na het vuurfeest en zelf dan maar even de bezem erover halen. Kleinburgerlijk misschien, maar wel binnen proporties die ik tenminste kan overzien.

Zo was het al met al gewoon lekker genieten van de geestenuitdrijvingsrituelen. Al ben ik doodsbang voor dat spul, ik durfde zowaar de straat op. En dat wil wat zeggen hoor! In elk geval, dat het hier dus ECHT ‘betrekkelijk rustig’ is geweest.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder