België. Zalig land met een overvloed aan schuimende bieren. Ach, een kleine 1000 merken. Wat een weelde. Proost mannen! Met klinkende namen: Bierbuik, Satan, Dikke Mathilde, Bink, Sloeber, Duvel en Pee Klak. Natuurlijk ook Heerlijk, Helder Hoegaarden. Bier dat troebel hangend in karakteristiek glas oogt als gekoeld afwaswater. Befaamd is abdijbier. Gebrouwen door de laatste stokoude monniken met een tintelende oogopslag. In bruine pij, met verweerd gelaat, bijna uitgestorven. Alleen wanneer een deel van de winst naar een goed doel (=priesteropleiding) gaat spreekt men over abdij-gerstenat. Groot genot door een prettig hoog alcoholpromillage. Schuimkraag op de juiste dikte, temperatuur op de exacte hoogte. De receptuur stamt uit de duistere Middeleeuwen toen ketters op brandstapels een warme gloed verspreidden. Bier was ook toen al een populair drankje. Slootwater was vaak verontreinigd met bacteriën, terwijl ziekmakers bij het brouwproces van bier gedood werden. “Bier is gezonder dan water”, riep de chirurgijn. Niemand wist in die tijd dat ziektekiemen tijdens het brouwproces gekookt werden en het loodje legden. Kortom; bier gaf vermaak, met water was schijterij vaker raak!

“Het schuim op je bek krijgen!” krijgt in het Bourgondische zuiden een geheel andere dimensie. Zo niet in de Nederlandse RK-kerkprovincie. Ondanks dat de Bavaria-bierkranen doorlopend open staan. Vooral nu blijkt dat o.a. in ’s Heerenberg celibaat-pedosexuelen in het verleden hebben huisgehouden. Fantasieloos Amstel Malt gaat er in als Gods woord in een kleutermisbruiker. Schuimende verhalen van abten, dekens, paters, pastoors en andere zonderlingen die toehapten in opgroeiend jong grut. Gelijk als in de schuimkraag van Bierbuik en Bink. Uit de schoorsteen van de instelling Hulp & Recht die steun biedt aan mensen waarvan de lichamelijk integriteit is geschonden kringelt onophoudelijk gele (…) rook. Oplossing: een middeleeuws volksgericht voor Satanische Duvelse Sloebers: heksenproef (ook voor ‘mannen’), onthoofding of vierendelen. Andere optie: ouwel vreten tot je erbij doodvalt. Beminde homofiele gelovigen!

Ook smakelijk: de pralines van onze zuiderbuurtjes. Bewandel de Brusselse Grote Markt en beschouw calorievretende Hollanders die tassen vol bonbonbonbons van Leonidas of Godiva wegslepen. Als afsluiter na ongegeneerde bierinname. Onderweg naar huis op de autoweg louter medelanders met malende kaken. Tot aan Antwerpen. Dan is de tas leeg! Nog niet door ons ontdekt: het chocoladetablet. Een dunne plak chocolade die als broodbeleg dient. Daar valt dan weer geen chocola van te maken.

Ook niet van het volgende ‘nieuws’. Moeskroen, een Belgische onheilsplek vlakbij de Franse grens, heeft een wethouder genaamd Mathilde. Lekker bier, lekker wijf. Zo’n 50 gezinnen in Moeskroen krijgen van Mathilde naast bier elk twee kippen. De relatie tussen bier en kippen? Geen enkele! De plaats is feitelijk een vuilstortplaats waarop 50.000 inwoners het leven doorworstelen. Afvalverwerking is vooral je vuilnis op straat deponeren. Een ophaaldienst voor het restafval der welvaartsstaat ontbreekt. Muizen, ratten en ander ongedierte (priesters) krijgen volop kans zich ongelimiteerd voort te planten.

Mathilde: “Een duo-kip op biologische grondslag lijkt me de oplossing. Die helpen met het wegwerken van keukenafval. Gezinnen maken er nu vaak een zooitje van. Ruimen zelf amper hun vuilnis op en vormen daardoor een risico voor de volksgezondheid”. Gekozen is voor de Hollandse Barnevelder. Belgisch afval laat je niet consumeren door Zottegemse hoenen. Logisch. Malle Hollanders willen toch zo gaarne Belgische producten kanen. De Veluwse zwarte kip is een wereldvermaarde hoen. Op reformatorische principes gekweekt, dus uit het juiste kruishout gesneden. Levensmotto: “Opgeruimd; Belgisch volluk eerst!” Het kringloopproces loopt zelfs op zondag geen vertraging op. Aan de komst van de Barnevelders zijn wel voorwaarden verbonden. Gezinnen beloven dat ze de kippen niet binnen twee jaar slachten. Kan het probleem niet zijn. Niemand in Wallonië eet vrijwillig Hollands kippenvlees op niet-Bourgondische uitgangspunten bijeengesprokkeld. De Walloniërs moeten inspecties toelaten van Dikke Mathilde en Dikbuikige Sloeber. Met bier en Middeleeuwse schandpaal!

Categorieën: Gein & Ongein

2 reacties

Meralixe · 3 oktober 2011 op 19:27

Graag gelezen!!!! :toeter:

:pint:

Libelle · 4 oktober 2011 op 13:12

Zo dicht bij de Belgische grens, ik hoor ze brommen van ginder! Straks is er geen Ollander meer die weet hoe hij met zijn Kip in Frankrijk geraakt.

Geef een antwoord