Ik hield niet van de kleuterschool, ook niet van de kleuterschool in de Stokerstraat in Oostende. Vijfendertig kleuters in een vaalbruin geschilderd lokaal met vochtige groene vloertegels en angstzweet op de ruiten. IJskoud in de winter, snikheet in de zomer. Stilzitten met onze handjes op de tafel. Bij de speeltijdbel, twee rijen samengeknepen billetjes. Vaak kwalijke geurtjes ondanks het feit dat wie naar de kleuterschool ging, zijn sluitspieren onder controle moest hebben. Pampers bestonden nog niet. Ik was in de kleuterschool wat men noemt, een notoir bleiter, met als resultaat dat ik geregeld bij de nonnen op de schoot moest. Dat mocht, want ik had mijn sluitspieren wel onder controle. Ooit al eens bij een non op de schoot gezeten? Waarschijnlijk niet. Was niks leuks aan. Trouwens, waar vind je nu nog een non, laat staan één waar je bij op de schoot kunt gaan zitten. Misschien wel een ongewijd exemplaar op hoge hakken en met jarretellen in één of ander fetish clubje.

Nonnen, een bijna uitgestorven soort. En zij die er nog rondlopen – doorgaans een flink eind boven de versheidsdatum – hebben van hogerhand formeel verbod gekregen om wie dan ook op de schoot te nemen. Dat hebben ze uiteraard te danken aan die mannelijke collega’s die hun poten niet konden thuishouden.

Voor zij die nog nooit op de schoot van een non gezeten hebben, je hebt niks gemist. Een troostende knuffel van een ongeschoren non met een harige wrat op haar neus is niet iets om erg naar te verlangen. Knappe nonnen bestonden er niet, hebben trouwens bij mijn weten nooit bestaan. Jonge nonnen bestonden wel maar werden angstvallig in de kerkelijke catacomben bewaard tot een stuk na de rijpingsdatum. En als er dan iets knaps aan zou gezeten hebben, werd dit in ieder geval aan elk wellustig oog onttrokken teneinde geen begeerten op te wekken. Iets in de aard van: gelovige vrouwen moeten hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken, en hun sieraad niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is. En zij moeten hun sluiers over hun boezem dragen en hun schoonheid niet openlijk tonen. Waar hebben we dat nog gehoord? De wereld is toch klein, nietwaar.

Neen, met mijn teder lijfje tussen de plooien van het stijve kloostergewaad getrokken worden, was geen pretje. Ze waren ook niet allemaal even vriendelijk, die nonnen. Ze lieten graag duidelijk blijken dat zij het goddelijk gezag vertegenwoordigden. De ruimte naast het kerkelijk pad was niet begaanbaar. Willen of niet, de pap met de gouden lepels zou je eten. Daar zouden zij wel voor zorgen. Zo’n non sprak je aan met ‘zuster’, niet met ‘non’. Geef toe, dag zuster klinkt beschaafder dan dag non. Voor de rest herinner ik me bitter weinig van mijn verblijf in de kleuterschool, waarschijnlijk omdat ik er maar weinig verbleven heb.

Ik was nog geen zes toen ik de overstap maakte naar de lagere school. Eindelijk het serieuze werk. In onze wijk had je twee scholen, op een boogscheut van elkaar: het kaloten college links, de stadsratten gemeenteschool rechts. Per vergissing schreef m’n vader me in bij de stadsratten. Zou mij worst wezen. Het was enkel wat wennen. Het kerkelijk pad was hier onbestaand, de houten regel op je vingers pure realiteit. Ik was verlost van de nonnen.

Categorieën: Algemeen

20 reacties

Meralixe · 17 juli 2012 op 18:16

Had deze column onder de noemer “gein & ongein” gestaan, er zou misschien nog een wrang lachje mogelijk geweest zijn. Daar waar naar mijn mening column x in de eerste plaats dient voor de vertelkunst en de schrijverskwaliteit, is het viseren van een bepaalde bevolkingsgroep, door enkele boerse vooroordelen uit te vergroten, een bezigheid waar ik althans niet zit op te wachten. :hammer:

LouisP · 17 juli 2012 op 19:23

Ik hield niet van de kleuterschool, ook niet van de kleuterschool in de Stokerstraat in Oostende.

Schitterend!

GiedoD · 18 juli 2012 op 08:46

Mijn hoop ooit in de hemel terecht te komen is bij deze de grond in geboord. Ik zal mijn toekomstplannen moeten wijzigen.

GiedoD · 18 juli 2012 op 08:51

de kleuterschool hield ook niet van mij Louis, bedankt voor de morele steun

Libelle · 18 juli 2012 op 09:28

Wat een verademing! Weer eens een leuk stuk met leuke lussen rondom een bestendige, mooie verhaallijn.

Mien · 18 juli 2012 op 10:10

Tja, je kunt er flink mee in je maag zitten met die nonnen.
Je schrijft het in ieder geval goed van je af.
Van mij krijg je [b][u][url=http://www.foodtube.nl/video/977/dukers-nonnevot-filmpje]koekje[/url][/u][/b] als troost.
En niet van eigen deeg.

Mien

GiedoD · 18 juli 2012 op 10:11

Voor de één “uitvergroten van boerse vooroordelen”, voor de andere “een leuk stuk met leuke lussen”. Gelukkig moeten we niet allemaal naar de hemel. Er zou plaats te kort zijn. Bedankt Libelle voor je fijne reactie

GiedoD · 18 juli 2012 op 10:14

bedankt voor het leuke koekje

Mien · 18 juli 2012 op 10:24

No thanks.
Wel even opletten dat die non geen monsterlijk [b][u][url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Cookie_(internet)]cookie[/url][/u][/b] wordt !!!

Mien

Meralixe · 18 juli 2012 op 10:51

Ik snap het verband niet tussen de column, de opmerkingen over de column en tot twee maal toe uw smalende reactie rond “de hemel.” :hammer:

GiedoD · 18 juli 2012 op 11:15

Laat maar Meralixe, het is te ingewikkeld. Nog een prettige dag.

GiedoD · 18 juli 2012 op 12:51

bedankt voor de goeie raad :kus:

pally · 18 juli 2012 op 23:13

Ik vind dit een heel leuk stuk GuidoD!
De smakelijk beschreven frustratie van een exkleuter. 😀

groet van pally

Wayan · 19 juli 2012 op 06:22

Meralixe, alles waar jij het niet mee eens bent ga je verguizen. Dit is een mooi geschreven column over de ervaringen van een kleuter.

Wat de hemel betreft : niet geloven in de hemel is een recht.

Zie artikel 18 Universele Verklaring van de Rechten van de Mens :

Een ieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst;dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, alsmede de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen zowel in het openbaar als in zijn particuliere leven zijn godsdienst of overtuiging te belijden door het onderwijzen ervan, door de praktische toepassing, door eredienst en de inachtneming van de geboden en voorschriften.

De vrijheid om openbaar zijn atheisme te belijden is geen belediging van jouw godsdienst.

Je mag geen mensen smalend behandelen omdat zij niet in de hemel geloven.

GiedoD · 19 juli 2012 op 10:39

bedankt voor de fijne reactie pally

GiedoD · 19 juli 2012 op 10:41

de nagel op de kop, bedankt Wayan

Harrie · 20 juli 2012 op 09:43

Ik zeg non de dieux. Daarmee heb je gelijk het hele zootje bij de lurven.

GiedoD · 20 juli 2012 op 10:54

niet te luid zeggen Harrie :lach:

embee · 23 juli 2012 op 21:57

Ik was zowaar weer even in mijn kostschooltijd.(Bij de nonnen).
Knap stuk!!

Groet van Embee

GiedoD · 24 juli 2012 op 09:10

bedankt voor de fijne reactie embee

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder