Het oude echtpaar was al een tijdje eerder dan wij aangekomen, dat zag ik aan de kruimels van de brownies op hun schoteltjes naast de lege kopjes waarin aan de wanden nog cappuccinoschuim kleefde. Als het schuim van de branding op het strand waar we op uitkeken. Toen een van ons een grappige opmerking maakte terwijl we naast hen in de loungekussens neerzakten, lachten ze meteen van harte mee.
Daarmee sloten ze zich kordaat aan bij ons groepje: echtgenoot en ik plus twee vrienden.
Allebei hadden ze een houten stok bij zich liggen. Dat ze die nog lang niet gingen oppakken, dat voelde je. Wij waren even hun wereld geworden. Het werd een geanimeerd gesprek, met hier en daar wat gewaagde opmerkingen waar genietend om gelachen werd. De man kon geweldig vertellen, de vrouw vulde fijntjes aan. Over hun leven waarin ze met plezier veel gereisd, gewandeld, gezeild en gezwommen hadden.

Allebei toonden ze boven getaand bruine gezichten een dikke bos grijs haar. Ze droegen helder gestreepte truien, van goede kwaliteit. Onder de broze onderlijven in kakibroek uit staken stevige gymschoenen. Ook zittend bleef hij een grote man. Zij was klein, met heldere, pientere ogen.
Nee, aan zwemmen deden ze helaas niet meer: ’Eén keer aan- en uitkleden per dag vinden we nu echt meer dan genoeg, wat een gedoe met die oude lijven van ons’, grinnikte hij.
’Maar ik voel het nog, dat zoute water spoelend om mij heen en het zanderige gloeien van mijn huid daarna’. Zij knikte wat weemoedig en richtte haar ogen op de zee. Toen het even stil was, omdat wij de obligate appeltaart met slagroom aan het bevechten waren, zag ik dat ze hem opeens een kus gaf op zijn mond. Het klonk een beetje smakkend.

Weer nam de man het woord.’We zijn met ons invalidenautootje vanuit Haarlem voor een week naar Texel gekomen, zoals we vaker doen, de laatste jaren’, zei hij. Grotendeels over fietspaden door de duinen. Wij rijden 25 km per uur. Het ding kan 40 km, maar dat durf ik niet, met die fietsende kleine kinderen die je vaak tegenkomt. Op een vast punt onderweg stoppen we voor koffie. Ze weten het daar al precies. Als ze ons in de verte aan zien komen, schenken ze alvast een cappuccino in’. Hij lachte vergenoegd en verontschuldigend tegelijk. ‘Een eind verder gaan we altijd een broodje eten’.
Ze bleken vanuit Haarlem vier uur over de reis te doen. Natuurlijk werden we steeds nieuwsgieriger naar hun leeftijd. We vroegen het maar gewoon. Hij was 88, zij 87.

Toen we vertrokken – zij leunden nog rustig tegen de kussens – namen we als oude vrienden afscheid van elkaar. Hun smalle witte invalidenautootje stond als een monument pal voor de ingang geparkeerd: een soort tweepersoonsrolstoel met overkapping.
Een felgekleurde gestreepte plaid over het voorbankje.

Ik wees naar hun vehikel en stak lachend mijn duim op richting terras. Breed grijnsden ze terug vanuit hun hoekje achter zoutglas.

Categorieën: VC-Pally

pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

23 reacties

Mien · 1 oktober 2012 op 00:05

Mooie column Pally.
Moest hier en daar wel wat hakkelend lezen.
Maar dat ligt vast aan mijn ouderdom.

Mien

SIMBA · 1 oktober 2012 op 07:15

Mooi!

Harrie · 1 oktober 2012 op 09:38

Mooi woorden, mooie zinnen. Mooi oud.Alleen de title vind ik lelijk.

Meralixe · 1 oktober 2012 op 09:40

Mooi, dat koppel op hoge leeftijd. Echt een column voor het clubblaadje van de O.K.R.A. hier in Vlaanderen. Voor mij toch ietsje te zeemzoeterig. 😉
Natuurlijk andermaal goed geschreven.

Pierken · 1 oktober 2012 op 11:10

Paal 9? Links van Den Hoorn? Laatste stuk slingerweggetje met het eerste stukje bergaf als je terugrijdt? Daar hebben ze dan voor het eerst 40 gereden in hun paraplubakje. Ik zat weer even bij die strandtent, Pally. In een rustig samenzijn met een stel lieve mensen. Mooi neergezet!

Nachtzuster · 1 oktober 2012 op 12:11

Wat een lieve column, Pally. Ik ben groot fan van Texel en met name van Paal 28. Dat ligt dan weer bovenin, maar de scene zou zich ook daar afgespeeld kunnen hebben.

pally · 1 oktober 2012 op 12:39

Ja Pierken, zo is het precies!

groet van pally

embee · 1 oktober 2012 op 12:59

Sterk, mooi, en vooral beeldend stuk Pally. Ik verheug me op zoiets over (heel veel) jaren in Rockanje bij Badlust.

:kus: Embee

Fem · 1 oktober 2012 op 14:55

Hier nog een Texel-fan… Ik verlang naar ons volgende bezoekje!

Wat een heerlijk verhaal Pally. Voor mij precies zoet genoeg!

Libelle · 1 oktober 2012 op 15:48

Kusten ze elkaar? Toch niet mond op mond bea…
Sorry pally, ik mag niet krassen in deze leuke bijdrage.

agapo · 1 oktober 2012 op 15:56

Mooie beschrijving van een toevallige ontmoeting en ook hoe oudere mensen ondanks hun lichamelijke beperkingen toch nog van het leven kunnen genieten! Heel goed!
agapo :lach:

Yfs · 1 oktober 2012 op 21:26

Prachtige, hartverwarmende column Pally. Eentje waarin je die sporadische momenten beschrijft waarop je je bewust bent van de goedheid in de mensch.

[quote]Wij waren even hun wereld geworden[/quote]

:wave: :wave:

sylvia1 · 1 oktober 2012 op 21:44

Een ouder stel dat zo overduidelijk verliefd en gelukkig is, dat is bijzonder. Ik vind de titel ook erg mooi. Misschien (!) mag er nog iets meer ontspanning in het VC-schrijven komen, dan wordt het vloeiender, losser. Maar wederom petje af.

Mup · 1 oktober 2012 op 22:48

Alles al gezegd in vorige reacties, ik miste eigenlijk de grappige opmerkingen,

Groet Mup

WritersBlocq · 1 oktober 2012 op 23:04

Hi Pally,

ik mis een stuk spontaniteit en lees je column als een lapjesdeken in plaats van een warm geheel.

Zeker over de Wadden kan het vrijer 😀

Sagita · 2 oktober 2012 op 00:50

Mooie opening: kruimels van brownies, waaraan je zag dat ze er al een poosje zaten! Mooie en goed uitgewerkte observaties. Een schilderijtje!
groet Sa!

pally · 2 oktober 2012 op 10:38

Apart, die uiteenlopende mix van reacties. Allemaal bedankt!
Deze column is vrij snel en natuurlijk ontstaan. Zonder de misschien gebruikelijke woordgrapjes, dit keer, het zij zo. Het schreef zichzelf, zonder poespas,

groet van pally

arta · 2 oktober 2012 op 11:11

Ik heb deze column gelezen, daarna de reacties en toen nog een keer gelezen… In mijn beleving liep de column nl heel soepel en lekker. Ik vind de titel erg beeldend, hij blijft tijdens het lezen steeds in je achterhoofd hangen en vind het erg mooi geschreven!

Ferrara · 3 oktober 2012 op 12:06

Mooie observatie en ontmoeting.
Ik hou van dit genre.

Dees · 3 oktober 2012 op 21:26

Ja, ik schaar me toch bij de net minder positieve reacties, maar waar het aan ligt weet ik niet. Net een beetje te hard geprobeerd de sfeer te vermooien, net teveel details die net een beetje in de weg staan?

lisa-marie · 4 oktober 2012 op 09:11

ben al vaker op texel geweest en paal 17 is mijn favoriet.
En dit is net of ik er weer zit… heerlijk.

Weet je in denemarken was het ook zo alleen konden wij ze dan niet verstaan.
ik denk dat het iets universeels is, denk ik.

Gerardinho · 21 oktober 2012 op 17:39

Mooie column. Doet me (weer) terugverlangen naar Texel. Paal 17 in mijn geval.

PaulM · 14 november 2012 op 19:34

Yes!
Heel vroeger was het bij mij PAAL 8.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder