Met een lach en een traan kijk ik de laatste tijd naar Swiebertje op tv. Terug naar vervlogen tijden waar nog normen en waarden waren en mensen konden genieten van de kleine dingen. Een malle zwerver, een agent met een snor, malle Pietje en een lieve Saartje. Een tijd zonder sms, een naakte Mieke de Boer, Call-tv, KO ZTOMPEE en SBS 6. Heerlijk lijkt me dat, geen gluiperige Edward van Cuilenborg die je kamer binnensluipt met een sms-spel met de vraag hoeveel tepels heeft Mieke de Boer? A. 16 B. 32 of C. 2
Geen beeelden van een glimmende KO ZTOMPEE die nog aan het nagloeien is van de gedachte over de tepels van Mieke en daarna zijn gesubsidieerde smoelwerk opentrekt om ons te vervelen met zijn mening.

Denk je dat Swiebertje het interesseerde hoeveel tepels Saartje heeft en denk je echt dat veldwachter Bromsnor met snor en kinky uniform een verpakte latexnicht is die op zijn come-out zit te wachten? Rot toch op met het debielencircus gecreëerd door mensen die zichzelf veel en veel te serieus nemen. Weg met de Edward’s, scheer je weg Joling en rot op Bert Kruizinga met dat gezever van je.Elke dag worden wij vermoeid met de kneuzenkermis bedacht door mensen die denken te weten wat wij interessant vinden. Ik ben er gewoon flauw van. Maar wat is het dan wel? Ik begon te denken en kwam tot de volgende vergelijking:

Met een zwak voor echtheid stond ik na een avondje enorm geworsteld te hebben aan de bar met een sloot bier, in al mijn vetheid voor een luikje graaiend naar die laatste euro in mijn broekzakken, om mijn toch al volgevreten lichaam nog eens te verwennen met een vette pikanto. Maar dan hoor ik opeens achter me: “HEJN MISSCHIEN NUN NEURO VOOR MEIJN”. Je raadt het al, de Groningse uitvoering van de hedendaagse Swiebertje.
Ik bespeurde meer oprechtheid en puurheid in dat ene zinnetje, Hehe eindelijk eens een opmerking die ergens over ging. Tja die ene euro kon die krijgen, ik denk dat hij er goedkoop Euroshopperbier voor heeft gekocht. Ik vond het mooi om te zien dat je als mens tevreden kunt zijn met een eurootje. Terwijl half Nederland bevrediging vindt om op televisie zijn of haar anus te laten bleken en de andere helft in de voorbips van de buurvrouw zit te loeren tijdens een bevalling die live word verslagen door die gluiperige Edward van C, Is de moderne Swiebertje gewoon blij met wat kleingeld om biertjes te kunnen kopen. We zijn met z’n allen door geslagen, laten we niet langer meedoen aan deze kneuzenkermis.

Gewoon gaan genieten van een fijn blikkien bier…

Categorieën: Media

15 reacties

WritersBlocq · 3 juli 2005 op 13:12

[quote]Ik vond het mooi om te zien dat je als mens tevreden kunt zijn met een eurootje. [/quote]
[quote]Gewoon gaan genieten van een fijn blikkien bier…[/quote] Een column naar mijn hart! :pint: maar eh, al die programma’s die je noemt… ik ken ze echt niet en dat wil ik ook zo houwe! Behalve Swiebertje uiteraard 😉

KawaSutra · 3 juli 2005 op 14:18

[quote]Rot toch op met het debielencircus gecreëerd door mensen die zichzelf veel en veel te serieus nemen.[/quote]
Ik ben het wel met je eens. Al die docusoaps over mensen waar ik helemaal niet in geïnteresseerd ben. Gelukkig worden ze aangekondigd in de TV-gids zodat ik er wijselijk tussendoor kan laveren totdat ik ergens een herhaling van Swiebertje tegen kom. Dan kan ik genieten van de spruitjeslucht die in mijn herinnering naar boven komt. 🙂

Domicela · 3 juli 2005 op 14:22

Ik ben het eens met je stelling dat de hedendaagse televisie om te huilen is …. na het journaal gaat ‘ie hier meestal uit. Ik vond het taalgebruik in combinatie met de gebruikte personages niet in verhouding: Bromsnor en kinky sex gaan m.i. niet echt samen.

bert · 3 juli 2005 op 14:49

[quote]KO ZTOMPEE [/quote]
Op zich een leuk onderwerp en een bijpassend leuke titel, als je ziet dat Swiebertje in het verhaal voorkomt. Toch denk ik dat je hier veel meer uit had kunnen halen dan dat je nu gedaan hebt. Verder vind ik het jammer dat je veel onnodige schrijffoutjes maakt. Bovendien schrijf je om een voor mij onduidelijke reden de naam van een bekende Nederlander tot twee keer toe fout en met hoofdletters. Daar kan ik de lol niet van inzien in de context van dit verhaal.

pepe · 3 juli 2005 op 15:22

[quote]Gewoon gaan genieten van een fijn blikkien bier…[/quote]

Proost!!! …op alle Swiebertjes die we in het leven mogen tegenkomen. Het is een uitstervend soort geloof ik.

Bakema_NL · 3 juli 2005 op 15:55

Hahaha, helemaal gelijk met al die prut-programma’s, dat is iets van deze tijd waar ik ook zonder kan en gelukkig lukt dat ook want er zit een knop op die tv.
Van de week heb ik nog zo’n Swiebertje blij gemaakt. Onze vaste dakloze daklozenkrantverkoper (leuk woord voor galgje) gaat weer wat minder en ik had in de winkel een stuk of 12 t-shirts liggen die de beter bedeelde mens gewoon uit de verpakking had getrokken om te kijken of het wel om de vette pens heen paste. Waarschijnlijk was dit dus niet het geval en ik heb die dingen in een tas gestopt en aan onze Clive gegeven.

Louise · 3 juli 2005 op 17:24

Na de eerste alinea maakt de stijl een omslag van 180 graden en bij de laatste opnieuw, maar dan weer terug. Apart gedaan al had het wat mij betreft een tandje lager gemogen in dat middenstuk omdat een te groot contrast soms ook ten koste van de leesbaarheid gaat. Te zeer verrast leest ook niet lekker.
Je punt heb je luid en duidelijk over weten te brengen en ik ben het met je eens 🙂

melady · 3 juli 2005 op 17:45

Helemaal mee eens.
Sluit me daarnaast aan bij commentaar van BMM

Ach, ik kijk soms met satanisch genoegen naar prut/kutprogramma’s.

De ingrediënten;

-een uiterst cynisch gezelschap.
-alcoholische versnaperingen, blikkies bier etc.

Simpel toch?

En ik denk dat Swiebertje de voorgevel van Saartje interessanter vond dan haar derde tepel.

Troy · 3 juli 2005 op 17:51

Daarom kijk ik dus vrijwel nooit televiesie. Het echte leven levert een stuk meer inspiratie op 🙂 Leuke column

Grt Troy

Mosje · 3 juli 2005 op 20:42

Leuk stukje, en met humor geschreven.

Maar toch wel een opmerking: je moet er niet al te zeer van uitgaan dan zaken bij de lezer bekend zijn. Het blijkt wel uit de reacties dat er mensen zijn die niet zoveel tv kijken.
Zo weet ikzelf absoluut niet niet wie Mieke de Boer is. Die naam klinkt als de achternicht van Saartje.

Wright · 3 juli 2005 op 22:36

Ik ken ze inderdaad ook niet, maar ik mis er niks aan zo te lezen.
Wel leuk geschreven .

Ma3anne · 3 juli 2005 op 23:02

De spruitjesgeur van Saartje en haar mannen vond ik toch wat te penetrant toen ik een keer een stukje terugzag. Ouwe koeien zijn kennelijk niet altijd wat ze geweest zijn en soms is een herinnering mooier dan een herhaling.

Zappen is uit hier. Ik wil het allemaal niet eens zien, die rottigheid. Ik heb zo mijn vaste programma’s waar ik naar kijk en dat worden er steeds minder. de tijd van masochistisch me van alles door mijn strot laten douwen waar ik me aan erger heb ik al lang achter me gelaten. De tijd die ik overhou breng ik vaak door op CX. Nog steeds mijn favoriete zender. 🙂

Li · 3 juli 2005 op 23:04

Volgens mij kijk jij, naast Swiebertje, ook graag naar een spelletje dart.

[quote]Na de eerste alinea maakt de stijl een omslag van 180 graden[/quote]

One Hunderd and eighty 😀

Ik vind de column overigens erg leuk

Li

sally · 3 juli 2005 op 23:38

Ik vind `m super.

Met veel plezier gelezen.

groet
Sally

klungel · 4 juli 2005 op 08:36

Ik kijk ongeveer een uurtje TV per dag. Maar kon dat uurtje niet vullen met de casema zenders. Er zit nu een wok (schotel) aan de muur met meer zenders dan je aan kunt. Ik kan dus altijd wel wat vinden wat gen soap is :-). Voor wat betreft de kwis:
Mieke de Boer – dartster
Ko Stompee – dartster
Zwiebertje medewerkers – rijk
E v C – ken ik niet
Joling – zanger
Kruizinga – ken ik niet
Zwerver – misschien wel de rijkste van allemaal

Met veel plezier gelezen 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder