[b]Lieve Uitsmijter,[/b]
Graag ik wil ik u bedanken voor een te gekke tijd bij u voor de deur. Het was plezierig om te zien dat u alle mooie dames persoonlijk benaderde en ze na een lieve tik op de bil naar binnen dirigeerde. Logisch dat zij ons voorbij mochten lopen, een rij is ook maar een rij. De warmte die u uitstraalde deed de koude temperatuur van -5 graden vergeten. De zonnestralen op uw gezicht deed ons de regen niet meer voelen. Onze (onnodig lange) wachttijd van 25 minuten deed u slinken doordat u en uw collega ons wisten te boeien met uw fascinerende verhalen over rassenhaat. Nogmaals mijn excuses voor het feit dat ik van mening was dat rassenhaat niet goed is.

Aandoenlijk was het ook om te horen dat u uw baan als chirurg aan uw (gebroken) neus voorbij zag gaan. Onbegrijpelijk dat de arts die u hielp op de EHBO-afdeling uw vloeiend Nederlands (met dubbele tongval) niet kon ontcijferen. Ik weet zeker dat hij uw hete (alcohol) adem in zijn nek voelde en daarom bewust de sollicitatieformulieren niet wilde halen voor u, ridicuul!

Helaas kon een Marokkaanse vriend van mij niet mee naar binnen. U vertelde ons dat hij geen vaste klant was. Ergens had u wel gelijk natuurlijk, ik had het kunnen weten. Echter ben ik ook nooit bij uw danspaleis binnen geweest, maar mocht toch uw mooie dansvloer betreden.. Ik twijfel niet aan uw geheugen, maar misschien heeft u mij verward met een ander persoon, lucky me.

Ik zou via deze weg graag mijn Marokkaanse vriend als vaste klant willen nomineren, mag dat? Ik zie namelijk geen andere optie. Hoe kan hij vaste klant worden, als hij nooit naar binnen mag? Ik weet dat ik domme vragen stel, sorry. Graag zie ik uw domme antwoord daarom ook tegemoet!

Met vriendelijke groet,

Kees Kloost

P.S.

De muziek die in uw discotheek gedraaid werd, was best goed. Het klonk alleen erg zacht….zo voor de deur. Kan er daarom volgende keer aan de mensen worden gedacht die worden geweigerd?

Categorieën: Maatschappij

15 reacties

Martijn · 11 februari 2006 op 09:36

Als je mij uit het Bad der Ironie nog kunt horen: Dit is het betere werk! Chapeau! Zinnen lopen goed, het visualiseerd lekker. De afsluitende zin had je wmb tevens in ‘het domme’ mogen houden. De PS verwerken in je slotzin was misschien een idee geweest. Tip daarin kan zijn om niet te proberen ([i]sorry, woordgrapje[/i]) je uitsmijter te overtreffen. In plaats van wat een toevoeging moet zijn, kan het evenzeer een stukje afzwakken.

Offtopic op je column, maar ontopic in het geheel:
Er zijn ook verdomd goede bouncers. Duitse bouncers, dat [url=http://www.flurl.com/uploaded/Lets_talk_60254.html]is dan weer een beetje jammer.[/url]:-D

Chantal · 11 februari 2006 op 09:55

Hoe herkenbaar en hoe gemeen ook! Ik heb een paar weken geleden anderhalf uur in de vrieskou gestaan (het was nogal druk aangezien de entreeprijs voor 1x was verlaagd), toen een vriend van me er niet in kwam. “Grote groepen” moesten gescheiden naar binnen (we waren met zijn vieren 😕 ) en of mijn twee vrienden van Turkse afkomst weer even achteraan de rij wilden gaan staan.

Hele goede column dus! En als alles wat je hebt beschreven echt zo is gebeurd, moet je zeker een kijkje nemen op http://www.geweigerd.nl waar ze dit soort praktijken aan proberen te pakken.

Chantal 🙂

Mosje · 11 februari 2006 op 11:17

Een mooie spotprent, dit stukje.

Ma3anne · 11 februari 2006 op 12:28

Leuke naam ‘Kees Kloost’.:-D

Die jongens zijn uitsmijter geworden, omdat ze zelf nergens naar binnen mogen, vanwege hun agressieve uiterlijk, denk ik wel eens als ik zo’n kleerkast voorbij moet zien te komen.

Lekkere brief. Ben benieuwd wat voor antwoord je krijgt. 🙂

Dees · 11 februari 2006 op 13:41

Deze vorm van ironie spreekt me zeer aan. Ik vind het dan ook een prettige column, met de nodige humor.

KawaSutra · 11 februari 2006 op 17:17

Leuke column, onderwerp is uiteraard minder leuk.

Bakema_NL · 11 februari 2006 op 18:37

Helaas handelen deze portiers ook vaak uit ervaring….jammer genoeg inderdaad.

Misschien is het een goed plan om de portiers gewoon helemaal voor die deuren weg te halen. Eens kijken hoe de boel dan verloopt. Maar ik vraag me af of je daar zo blij mee moet zijn. Toch zou het een vermakelijk experiment zijn.

Mup · 11 februari 2006 op 23:15

Beauty vamn een Kees, uh…column,

Groet Mup.

Scepsis · 12 februari 2006 op 17:01

In reactie op Bakema:

Natuurlijk weigeren portiers niet op grond van uiterlijke kenmerken of etnische gronden. Tuurlijk niet!? Ach houd toch op met zoete koekjes bakken voor portiers en uitsmijters. Ik heb van de week ook veertig minuten voor de deur gestaan bij een populaire chique Rotterdamse club. Ik kwam wel binnen hoor daar niet van, maar ik voelde me net een tweede rangsburgers die met twintig anderen als een kudde schapen in de rij stond te wachten om daar binnen te komen. Maffiosi typetjes, patsers, mensen met een goede als slechte reputatie die de portiers kennen of zwaar tippen, liepen direct naar binnen.
Als je niet binnen mag,krijg je te horen dat je geen vaste klant of dat je geen pasje hebt. Ik ken al die kutsmoesjes wel. Als ik alleen ga kom ik haast overal binnen ga ik met een vriend die zichtbaar de uiterlijke kenmerken van een Marokkaan of Turk heeft, dan kom ik er ook niet in. Twee van de tien keer gaat het om veiligheid acht van de tien keer is het discriminatie.

Discoverme · 12 februari 2006 op 19:30

Dank jullie wel allemaal voor de positieve reacites.

Scepsis je hebt helemaal gelijk (en ik dus ook in mijn stuk, al zeg ik het zelf)

Nederland moet (in het algemeen) gewoon hun ogen open doen. ER WORDT GEWOON OVERAL GEDISCRIMINEERD. Alleen zijn wij in tegenstelling tot de rednex in Amerika en de klu-klux, veel geniepiger..Nederland heeft slimme rascisten. Het is gewoon een feit. Nederland is geen discriminatie vrij land! Sollicitaties. uitgaan/ in het werk/ vrije tijd…overal is het. En niet alleen op huiskleur maar ook die leuke dame in je winkel die je leuker helpt dan die saaie vent. Niet alleen Ali die je links laat liggen…ook Mevrouw de Vries die als vrouw als niet als volwaardig wordt aangezien….etc.

Helaas!

Ma3anne · 12 februari 2006 op 19:41

Discriminatie is op allerlei vlakken aanwezig. Hebben we het nog niet over de leeftijdsdiscriminatie. Bij sollicitaties hebben ze tegenwoordig iets nieuws, waarop ik word afgewezen. ‘Te hoog opgeleid’ is het nieuwe motto. Hoezo geniepig discrimineren? 😕

Discoverme · 12 februari 2006 op 20:33

Ja precies, ik ken het ook..

Op opleiding, op leeftijd, op achternaam, op geslacht, op postcode(!)

De kranten staan er gewoon nog steeds vol mee. Ik heb al een tijdje een sollicitatie-column in mijn hoofd…wordt vervolgd….helaas

Bakema_NL · 12 februari 2006 op 23:04

@ Scepsis…en anderen trouwens….

Waar haal je die woorden vandaan, het lijkt wel of je op een ander reageert….maar dit terzijde.

Zoals jij die “chique” club en de klanten beschrijft vraag ik me af waarom je daar überhaupt naar binnen wilde.
Ook als blanke kwam je die bepaalde clubs “vroeger” (en nog steeds) niet in, dan was je niet modern genoeg, niet cutting edge, je droeg gymschoenen etc etc etc…………dat zijn plekken waar ik nog niet dood gevonden wil worden eerlijk gezegd.
Verder denk ik dat je eigenlijk achter de deur moet kijken, die portier is niet het brein van de gelegenheid……dat zijn dommekrachten zoals iedereen hen aanduidt, wat ook weer een vooroordeel is, wellicht eentje die vaak bevestigd word, maar toch zeer zeker een vooroordeel, er zijn ook wat slimmere portiers, maar ze op 1 hoop gooien is natuurlijk makkelijker………..krijg nou wat, er doemt een vergelijking voor me op zeg. De schrijver van dit stukje, met de mond vol over racisme (en dus vooroordelen) maakt zich er zelf schuldig aan, want voor het gemak en om de “kracht” van de column te versterken worden gewoon al die domme portiers op een hoop gegooid.

Oh oh oh mensen, wat vallen jullie toch heerlijk door de mand hier. Discriminatie en vooroordelen, het is inderdaad niemand vreemd. Maar begin eerst eens bij jezelf zou ik zeggen, ga daarna maar weer eens naar anderen wijzen.

Een goedenavond verder. 🙂

Discoverme · 12 februari 2006 op 23:28

Soms is 1 zin ook genoeg.

Natuurlijk is deze ‘brief’niet aan alle uitsmijters gericht, dat jij dat aanneemt zegt meer over jou Bakema

Kees Kloost

Bakema_NL · 13 februari 2006 op 18:18

Hahaha, inderdaad de manier om je in te dekken, zo kennen we de medemens weer. 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder