Beste Laura,

Als ik het goed heb begrepen heb jij gis­teren je rondje om de wereld voltooid. Je bent dus offi­cieel de jong­ste per­soon die ooit solo rond de wereld heeft gevaren. Gefe­lici­teerd daarmee. Wat mij betreft ben je echter méér dan dat. Je bent ver­moedelijk ook de irri­tantste per­soon die ooit een rondje wereld heeft gedaan. Ik weet het wel, je bent pas zestien. Toen je aan je reis begon was je veer­tien of vijftien. Dat is pre­cies de reden dat ik me had voorgenomen geen brieven aan je te schri­jven. De reden dat ik dat nu toch doe, is dat er een stuk van jouw hand in de Volk­skrant ver­scheen. Dat wil zeggen, een ver­tal­ing van wat je zelf op je blog hebt geschreven. En van dat stuk Laura, werd ik echt pis­cha­gri­jnig. Ik bedacht toen dat als je groot genoeg bent om zulke stukken de wereld in te slin­geren, je ook groot genoeg om een brief terug te ont­van­gen. Bij deze dus.

Je schreef onder andere:

“De Ned­er­landse over­heid is niet gemakke­lijk voor me geweest. Sinds mijn 13de jaar, toen ik onbe­doeld in de belang­stelling kwam, is mijn leven com­pleet over­hoop gegooid door de Kinderbescherming en de Jeugdzorg. Van een fijne kinder­tijd werd ik door die instanties in een vol­wassen wereld gegooid. En die wereld was niet bepaald leuk voor mij.”

Weet je wat hier zo irri­tant aan is, beste Laura? Dat je slachtof­fer­tje speelt. Nu heb ik sowieso al een hekel aan mensen die zichzelf zielig vin­den, maar zéker als ze eigen­lijk juist heel ver­wend zijn. En dat ben jij Laura. Jij bent ver­wend. Weet je waarom? Omdat je een Ned­er­lands paspoort hebt. Door dat papiertje heb je oneindig meer kansen in het leven dan in het groot­ste deel van de rest van de wereld. Zo word je als Ned­er­lands meisje bijvoor­beeld in staat gesteld om van je 5de tot je 18de naar school te mogen. Er zijn wereld­wijd miljoe­nen kinderen die een moord zouden doen om ook maar een week naar school te mogen.

Ik weet wel dat je school stom vindt, dat vindt ieder kind. Dat is dan weer pre­cies de reden dat we de leerplicht hebben. Je hebt maar gewoon te gaan. Het idee is dat als je dan later groot bent, je begri­jpt waarom je vroeger naar school moest, en dat je blij bent met het onder­wijs dat je hebt genoten. Onder­wijs dat ondanks alle ver­halen behoort tot de wereldtop.

Maar jij en je vader – wat natu­urlijk eigen­lijk nog veel erger is, laat hem de brief ook even lezen! –, vin­den dat er voor jou andere regels gelden. Want jij vindt zeilen leuk. En dan ben je opeens heel anders dan de rest van Ned­er­land, en moet alles wijken. En als iemand je dan herin­nert aan de leer­plicht, noem je dat ‘een angstige en trau­ma­tis­che ervar­ing’ en veran­der je in het kleine kind dat in de super­markt op de grond ligt te kri­jsen omdat mama geen chips wil kopen. In het my sweet six­teen–meisje dat de ver­keerde kleur Mer­cedes van haar vader kri­jgt. In het zeik­erige zeilmeisje dat haar Ned­er­landse vlag strijkt als ze hoort dat ze bij terugkomst weer naar school moet.

Weet je wat jij eens moet doen Laura? Je moet eens aan Mauro uit­leggen hoe zielig je bent. Hoe zwaar je het hebt gehad met de Ned­er­landse over­heid. Ver­tel hem eens over al die nacht­mer­ries die je ‘waarschi­jn­lijk je leven lang zullen achter­vol­gen’. In mijn brief aan hem was ik dan miss­chien wel hard voor hem, maar dat wil niet zeggen dat zijn ver­haal niet schri­j­nend is. In ieder geval schri­j­nen­der dan jouw ver­haal, lijkt me zo. Maar dat zul jij wel anders zien.

Groeten,

Boudewijn.

PS. Deze brief is afkomstig van www.indewaanvandeweek.nl

Categorieën: Actualiteiten

18 reacties

Wout · 24 januari 2012 op 13:36

Ik proef een beetje jaloezie hier. Ik vind het meer typisch pubergedrag. Laura mijn complimenten met je prestatie. Je hebt gedaan wat een hoop mensen niet hebben kunnen doen, je dromen volgen.

Libelle · 24 januari 2012 op 17:31

Bedankt Wout. Ik sluit me geheel bij je aan. Zo beheerst als jij dat doet kon ik niet, na het lezen van deze column.

Yuri · 24 januari 2012 op 17:40

Een wat calvinistische column.

Ik vind dat we met z’n allen best trots mogen zijn op Laura. Daarnaast denk ik dat ze van haar reis meer heeft geleerd dan van het geplande jaartje HAVO.

vanlidt · 24 januari 2012 op 17:48

Tja, bij nader inzien…. .

Goed stuk.

RobertH · 24 januari 2012 op 18:25

Sorry Boudewijn, maar ik ben het ook niet met je eens. Ik vond vanaf het begin al dat de overheid zich teveel met Laura bemoeit. Je wordt geboren op deze wereld en je zou tot op zekere hoogte toch zelf moeten kunnen beslissen wat je met je leven doet. Zeker als je er niemand mee tot last bent.

Natuurlijk is schoolplicht goed, maar kijk nu eens naar de prestatie die ze geleverd heeft; het zou toch zonde zijn om zoiets te verbieden. Ben benieuwd wat er van haar gaat worden. De nieuwe Richard Brandson?

Groeten Robert

Wout · 24 januari 2012 op 20:10

Ik heb even tot 10 moeten tellen. Kom zeker met een tegen column.

Groetjes

Wout

Meralixe · 24 januari 2012 op 21:01

Voorzichtig, voorzichtig, roem kan ook zwaar doorwegen.
Als je als zestienjarige al naast je schoenen loopt kan de weg nog zeer lang zijn. :hammer:

LouisP · 24 januari 2012 op 22:29

Ik heb Laura niet zo gevolgd maar ik vind de vorm van de brieven, zoals je schrijft, wel grappig.
Om er die Mauro bij te halen, die ik trouwens ook niet zo goed ken, vind ik niet zo interessant.
Wat is ‘irritantste’ eigenlijk een lelijk woord. Ik zou dan kiezen voor meest irritant of zo. Hoewel irritant eigenlijk ook een lelijk woord is.

BKVDM · 24 januari 2012 op 22:35

Een scherpe column is prima! Een scherpe column die persoonlijk wordt niet. Ik vind je bijdrage veel te persoonlijk richting “zeilmeisje”.

Ferrara · 24 januari 2012 op 23:30

Appels met peren vergelijken waar het Mauro betreft.
Ik vind het een knappe prestatie die zeiltocht.
Een echt verwend nest was er waarschijnlijk niet eens aan begonnen.
Ik vind je aanvallende brief eigenlijk niet volwassen overkomen.
De reacties zijn hier milder dan op je site zo hier en daar.

Frans · 25 januari 2012 op 18:05

Ik denk niet dat je erg veel leert van in je eentje op een boot zitten, dan hebben al die burgelijke benepen klasgenootjes het afgelopen jaar een heel wat afwisselender leven gehad.

Mien · 25 januari 2012 op 23:40

Flessenpost, komt nooit aan. :hammer:

Mien

pally · 26 januari 2012 op 17:16

Ik vind het vooral erg benepen Nederlands om zo te reageren op Laura Dekkers. Weet je, ze steekt wel met haar hoofd boven het maaiveld uit. Het is gewoon een apart kind met een sterke wil. En dat HAVOjaar? Peanuts! Wat leer je niet als je alleen de oceaan over vaart?

groet van pally

WritersBlocq · 26 januari 2012 op 23:52

IJzersterke column, dit! :hammer:

Jammer van de link naar ‘Mauro’. Mauro, je doelt op dat ventje dat heeft gelogen, naar goed ‘school’voorbeeld van zijn pleegouders.

Toch voor mij een Column van de Maand. Want het gaat niet om alleen de school, het is veel meer dan dat. Naast het strijken van de NL vlag ook het gemis voor de rest van haar leven in sociaal opzicht.

In sociaal opzicht krijg je maar 1 x een kans, als puber.
Als zeilster zou ze, wanneer ze een paar jaar ouder geweest zou zijn, een van de anderen zijn. Is dat niet goed genoeg?

Groetje, Pauline.

p.s. door de titel had ik hem bijna niet gelezen. Die kan beter en veel pakkender.

Grumpy-old · 27 januari 2012 op 05:38

Erg bekrompen mening. Mocht je nu het lef hebben gehad deze brief echt op te sturen en dan ook nog eens een eventuele reactie daarop had ik mijn petje afgenomen. Dit druipt van afgunst en jalouzie, bah! Bovendien vind ik persoonlijk wat ze gedaan heeft een hele prestatie . Puber of niet. Een hele verrijking . Meer mensen zouden eens de wereld moeten afreizen , al dan niet op n boot. Dan zouden we allemaal anders tegen bepaalde dingen aankijken.

Dees · 27 januari 2012 op 09:02

Ik herinner me nog iets te goed mijn dertienjarige ikje dat ook de wijde wereld in wilde trekken (zoals een hoofdpersoon uit een boek van Thea Beckman) om geen sympathie op te brengen voor Laura. Ze heeft het toch maar mooi geflikt.

Verder, die brief, tja, ik denk dat de instanties iets overboord zijn gegaan en dat ze een punt heeft. Ik geloof ook echt dat ze als een berg tegen NL opziet. En ook daar heeft ze een punt eigenlijk.

BlogBoy · 31 januari 2012 op 13:16

Ik heb ook een hekel aan mensen die zich in een slachtoffer-rol manoeuvreren. Als je zo flink bent om de wereld rond te varen, moet je hier ook tegen kunnen. En ja.. brieven zijn meestal persoonlijk

gast · 20 februari 2012 op 06:07

choice. By far the most widespread materials employed for producing marriage ceremony bridesmaid attire are crinkle chiffon, duchess satin [url=http://www.minewatches.org/rolex-watches.html]fake rolex[/url] , silk taffeta or lace. [url=http://www.minewatches.org/product/tag-heuer-link-20133.html]Tag Quartz[/url] The material that’s finalized ought to flawlessly compliment the bride’s gown as well as should be comfy with the bridesmaids to put on. You will discover fundamentally 3 standard lengths from the bridesmaid’s attire [url=http://www.minewatches.org/rolex-watches.html]rolex fake watches[/url] . They are ground size [url=http://www.minewatches.org]fake watches[/url] , tea duration and cocktail size. [url=http://www.minewatches.org/product/cartier-libre-18114.html]cartier pasha chronograph[/url] The size of your bridesmaid’s gown should be selected based on the wedding ceremony concept and type. For example, in the event the wedding ceremony is formal then the flooring size bridesmaid attire will probably be apt and when it can be a seashore wedding ceremony then cocktail duration will mix in completely. Far more particulars relating to the lengths and reasonably priced bridesmaid attire can effortlessly be

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder