Het schijnt dat de eerste bril ontworpen is in het jaar 1284 door een Italiaan, een zekere Salvino D’Armate. Op schilderijen van de Vlaamse gebroeders Van Eyck (de jaren 1400) ziet men al personen met een bril op hun neus. Wanneer ik mijn oude schoolfoto?s bekijk zie ik dat ik ben beginnen brillen toen ik negen jaar oud was. Op elke daaropvolgende klasfoto had ik een ander model bril op wat bewijst dat mijn ouders mij zeer vrijgevig elk jaar een andere bril kado deden om toch maar de heersende brillenmode te volgen.

Toen ik 23 jaar werd was het gedaan met brillen. Zachte contactlenzen waren net uitgevonden en sindsdien heb ik nooit meer een bril gedragen.

Ik begrijp niet waarom nu nog altijd nog zoveel mensen rondlopen met een bril op hun neus.

Kijk naar Rumsfeld, de beruchte minister van defensie van Amerika en een heleboel andere rijke mensen zoals koning Albert II van België. Waarom kopen zij geen contactlenzen ?

Hier in de tropen is een bril echt een foltering.
Een paar weken geleden heb ik dat meegemaakt want er waren in heel Bali geen contactlenzen meer te vinden omdat de verdeler ruzie had met de kleinhandel.
Ik moest dus een week lang rondlopen met een bril op mijn neus.

Telkens je een supermarkt binnenkomt die airconditioned is, slaan de brilleglazen aan zodat je door mistige glazen kijkt, en eens buiten op straat druppelt het zweet over de glazen.
Het zweet druppelt via je neus op onderdelen van je bril, kortom, het is een foltering.

Vandaar dat ik dus contactlenzen gebruik.

Nochtans bestaat er al laser behandeling, zodat zelfs contactlenzen overbodig worden.
Wanneer ik weer wat geld heb zal ik even overwippen naar Perth in Australië (slechts 150 minuten vlucht vanuit Bali) en mij even laten opereren.
In plaats van elke week wegwerplenzen te kopen zal ik de operatie betalen en een boel geld besparen want na die operatie hoef ik geen contactlenzen meer te kopen.

Maar waarom hebben hopen mensen die machtig en rijk zijn, politici, miljardairs, kortom, beroemde personen, nog altijd een bril op hun neus ?

En trouwens, niet elke column is sprankelend en orgineel. Dat ondervind ik ook.

Categorieën: Maatschappij

7 reacties

viking · 25 juni 2004 op 09:08

Tja, waarom draag ik een bril? Ik heb er een hekel aan.

Elke avond zit dat klote ding volgespat met bakvet (ik, keukenprins), om maar één vlekken-ongemak te noemen.

Op de lagere school werd ik ermee gepest. Onder andere door ene Sonja. Sonja was de druppel en ging knock out.

Tijdens mijn studie vonden enkele vrouwen me knapper zonder. Maar ook zonder wordt ik geen (u mag hier uw favoriet invullen …. ). Ik heb wel lenzen geprobeerd maar mijn sexgemiddelde vertoonde geen stijgende lijn. In elk geval niet evenredig met mijn behoeften.

Ook is het schijt-ding menigmaal van mijn neus geslagen, geschopt, gedonderd.

Erg modieus ben ik niet dus mijn gezicht loopt meestal tien jaar achter (dat is dan wel weer synchroon met mijn gedachtengoed).

Vaak maak ik mij zorgen dat zij haar dijen te snel samenknijpt en mijn brilleke crashed.

Dit even als aanvulling op jouw bezwaren.

Maar misschien vind ik het toch gewoon een beetje onozel om elk gebrek te willen verbergen. Bovendien heb ik al zoveel gebreken dat deze er ook nog wel bij kan…

Ma3anne · 25 juni 2004 op 09:23

Niet alle mensen verdragen contactlenzen. Simpel. Helaas ben ik er daar ook één van. Heb het een aantal keren geprobeerd, maar met chronisch rood ontstoken doppen ging ik er niet bepaald op vooruit qua uiterlijk. Dan is de lelijkste bril altijd nog beter.

Intussen hoort het bril bij mijn imago en draag ik graag opzichtige exemplaren. Wanneer mensen het hebben over ‘die blonde met dat piekhaar en die bril op’, weet iedereen in het durp dat ik dat ben. 😀

Bakema_NL · 25 juni 2004 op 13:34

Een bril. Gehaat heb ik dat ding. Moest hem ook op vanaf mijn 9e en altijd heb ik dat ding gehaat. Het zat nooit lekker en dan ging je wat douwen totdat ie lekker zat, maar ja, dan zat dat ding voor het zicht weer scheef op je knar. Als je ruzie kreeg, gebeurt wel eens op school, werd ie doormidden getrapt en moest je de delen weer aan een vriend afgeven waarna je je kon bezighouden met het verbouwen van de dader zijn gezicht…….lukte me trouwens prima zonder bril. Sporten…….probeer je net die shuttle of bal te halen, vol in het net, je staat weer op……..hangt die bril nog in het net, dat soort onzin. En dan krijg je pas echt interesse in het vrouwelijk geslacht……….helpt die bril ook niet echt bij. Eindelijk, op mijn 16e of zo kreeg ik lenzen…….3 weken later had ik een vriendin, een beter bewijs van het nut van lenzen had ik niet kunnen krijgen. En voor het eerst met lenzen in naar het zwembad………..een openbaring, goddelijk gewoon, ziet dat er allemaal zo uit in het echt, gewoon in het wild.
Lenzen…….geweldig.

Dees · 25 juni 2004 op 18:15

Tsja, wat moet ik nou met die laatste zin… Je was niet blij met het resultaat, maar toch maar geplaatst?

En toch vind ik het een originele keuze van onderwerp. Misschien had het onderwerp iets sprankelender gebracht kunnen worden, wie zal het zeggen?

Ik heb net te horen gekregen dat een bril verstandig zou zijn. Al schrok ik me helemaal lam toen ik een proefding opgezet kreeg, is het nou echt nodig om elke contour van elk lullig blaadje aan elke boom te zien? Ik ga er nog even over nadenken. Ws wordt het of niets, of lenzen. Want als ik bedenk hoe zonnebrillen me staan, dan denk ik dat ik de brilsmurf fase des levens verder maar liever skip…

Grtz,

Desa.

pleuro · 25 juni 2004 op 20:06

Ik ben tot op heden gezegend met goddelijke ogen die het nog op eigen kracht doen. Toch besloot ik een aantal maanden geleden dat het ook wel leuk zou zijn om mijn blauwe kijkertjes nog blauwer te laten lijken, of gewoon eens mijn heldere kijkers te wisselen voor zwoel bruin. Ik kocht dus gekleurde lenzen, maar helaas pindakaas krijg ik die krengen niet op mijn netvlies! (grmblll) Mocht het verval hier toeslaan, dan zal ik dus niet aan de lenzen gaan, maar gewoon mijn dagen slijten als brilsmurfinnetje 😡

Farfalla · 26 juni 2004 op 15:22

Ik moet een bril of lenzen, vanwege het veelvuldig gebruik van ColumnX in het verleden. Geen zin in, dus ik laat die opticien nog een jaartje wachten.

sally · 27 juni 2004 op 00:29

tja, nu dagen jullie mij toch allemaal uit om de negatieve reakties over de bril uit de weg te ruimen.
Ik durf te zeggen dat het vooral de keus van de bril zeer belangrijk is.Ik durf ook te zeggen dat WIJ in Nederland UNIEK zijn op brillengebied.
Mensen van zeer klassiek tot hypermodern krijgen brillen op de neus waarmee ze zoveel succes hebben dat ze niet meer zonder willen. Het is mogelijk om van een alledaags uiterlijk een zeer artistiek gebeuren te maken. Een enkele uitzondering.
Zelf draag ik lenzen en bril afwisselend.
En bij elke creatie een ander montuur.
Veel mensen complimenteren ons met de keuze van de brillen. En het komt zelfs veelvuldig voor dat mensen een bril aanschaffen zonder sterkte.
Een belangrijk advies. Wees niet te schijterig bij de keuze van de bril.
Maak er een feest van.
Kom maar eens bij mij langs.
Je weet niet wat je ziet.
Een bruin café waar brillen verkocht worden.
En zo’n bijzonder assortiment, en zo véél, je weet niet wat je ziet!!(landelijk bekend)
We zijn ooit allemaal aan een bril toe. Waarom er zo’n drama van maken.

Als iemand nieuwsgierig is geworden wil ik best ons adres prijsgeven via een persoonlijke mail.

En columnX korting natuurlijk.Helaas voor jou een beetje ver weg wayan.
Een laserbehandeling is een oplossing maar helaas niet voor iedereen. Daarnaast blijf je altijd een leesbril nodig hebben.

veel liefs Sally 😎 :love:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder