Op het slagveld dat hij heeft aangericht, kijkt Mordred tevreden naar de horizon van zijn gulzige toekomst. Links van hem verrijzen de karkassen van luxe woningen, vergezeld door monsterlijke machines die bouwen aan zijn nieuwe citadel. Rechts de eigenhandig gebouwde en aan het noodlot overgelaten huisjes. De scheidslijn van het front is gemarkeerd door een spoor van deportatie. Mensen komen en mensen gaan. Op zijn haastige pad, dit gebied zo snel en pijnloos mogelijk te verlaten, heeft een vluchteling een van zijn schoenen verloren. Vergeten ligt het erbij. Jarenlang hebben hier mensen geleefd om deze plek tot hun thuis te maken. Nu is het desolaat. Hartelijke warmte van saamhorigheid is kil overmand door ijzig, koude leegte van zelfverrijking. Keukenkastjes hangen scheef in de sponningen, ruiten zijn ingegooid en serviesgoed is zinloos op de grond kapot gesmeten. Het verdriet van noodgedwongen vertrek is verstikkend voelbaar.

Mordred kan dit niet deren. Gedurende zijn lange staat van dienst heeft hij een harnas ontwikkeld dat gevoel niet meer toelaat. De strijd duurde maar kort en was meedogenloos. Zonder al te veel tegenstand denderde hij, met een overmacht aan hebzucht, over de oorspronkelijke bewoners van dit gebied heen. Niet bij macht de eigendommen te beschermen, was ieder gedwongen zijn of haar eigen weg te kiezen. Een gemeenschap is uiteen gereten door de fragmentatiebom genaamd: Vooruitgang. Geen oorlog zonder doden, geen veldslag zonder slachtveld. Iemand moet toch het vuile werk opknappen?

Mordred mag tevreden zijn, binnenkort kan hij zwemmen in het koude, klinkende metaal van zijn aangewonnen kapitaal. Vervloekt is hij die deze veldslag heeft aangevoerd want de goddelijk, zoete smaak van ware victorie op zijn eigen queeste, zal hem voor immer ontgaan.

Categorieën: Maatschappij

15 reacties

klungel · 27 september 2005 op 11:35

En zo moeten wij leven met de grooten der aarde.

Hij is weer mooi King 🙂

Kees Schilder · 27 september 2005 op 12:05

Bijzonder mooi.

KawaSutra · 27 september 2005 op 12:06

Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt!
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat je hier schrijft over de projectontwikkelaar annex bouwbedrijf Midreth te Uithoorn.
Geweldige vondst, King Arthur waardig, om de praktijken van een projectontwikkelaar gelijk te stellen aan een slachtveld en vervolgens de boosdoener in kwestie de naam te geven van jouw eigen kwaadaardige bastaardzoon Mordred.
Maar ik kan het mis hebben natuurlijk. 😀

Wright · 27 september 2005 op 12:14

Als Kawa’s gissingen kloppen, kan ik mij voorstellen dat je de naam Midreth hebt verbasterd tot Mordred. Hier houdt de vergelijking dan ook wel op, want volgens de legende stierf de hebzuchtige Mordred tijdens de slag bij Camlan.

Edit: Vergeet te zeggen dat ik deze column met genoegen gelezen heb. Mooie King zinnen weer, zoals..[quote]Hartelijke warmte van saamhorigheid is kil overmand door ijzig, koude leegte van zelfverrijking[/quote]

Louise · 27 september 2005 op 12:58

Een bijzonder mooie, bondige en to the point-column! Vooral de rotvaart die erin zit bevalt me uitstekend 😉

WritersBlocq · 27 september 2005 op 13:36

Ik kom er niet doorheen, maar dat zal, gezien bovenstaande reacties, wel aan mij liggen…

Mosje · 27 september 2005 op 14:32

Hier en daar rammelt je stukje wat, maar ja, het gaat dan ook over ijzer en zo.
Met plezier gelezen evenwel.

Dees · 27 september 2005 op 15:06

Ik moest er twee keer aan beginnen voor ik hem echt kon lezen. Mooi stukje dan. Soms vind ik wel dat je tekstaccessoires de boel meer kwaad dan goed doen. Probeer het niet te mooi te maken (volgens mij ben ik mezelf aan het repeaten, maar toch).

Grtz,

Dees

Geertje · 27 september 2005 op 16:09

Boeiend geschreven en met interesse gelezen!

Trukie · 27 september 2005 op 17:05

De projectontwikkelaar uit Uithoorn ken ik niet, laat staan zijn praktijken.
Maar ik kan honderd andere gebeurtenissen bedenken waar dit stuk op zou kunnen slaan.

[quote]Zonder al te veel tegenstand denderde hij, met een overmacht aan hebzucht, over de oorspronkelijke bewoners van dit gebied heen. [/quote]

Mooie zinnen.

Ma3anne · 27 september 2005 op 18:43

Elk gehucht kent tegenwoordig zijn Mordred, vrees ik.
Weer die typische Kingstijl, waarin je een modern probleem vervat. Dit tilt het over de tijd heen.
Het heeft weer dat Middeleeuwse van sfeer.
Mooi!

Li · 27 september 2005 op 19:02

Dit is me uit het hart gegrepen King.
Het toeval wil dat ik, voor mijn krantje, net een column heb geschreven over hetzelfde onderwerp.
Ook Alphen ontkomt niet aan de klauwen van de projectontwikkelaar. Huizen waarin mensen (waaronder mijn moeder) met veel plezier wonen moeten plaatsmaken voor kantoorflats, winkels en parkeergarages. Modred heet bij mij de allesverwoestende orkaan Alpha.

Li

KingArthur · 27 september 2005 op 21:29

Dank voor de leuke reacties weer.

Toechting:
De aanleiding tot het schrijven van dit stuk ligt voor mij dicht bij huis. Bouwbedrijf Midreth is dan ook een toepasselijk toeval. Maar zoals ook is opgemerkt, kan deze tekst van toepasing zijn op veel situaties. Zo zijn associaties met ontruiming van de Gazastrook mogelijk ook niet vreemd.

Op Camlan is, volgens de legendes, King Arthur vermoord door zijn bastaardzoon Mordred (zoals Kawa al meldde). Of Mordred daarbij ook om het leven zou zijn gekomen, weet ik niet. Het is daarom dat ik zelf de titel ‘Camlan’ niet zo goed vind.

Deze tekst heb ik ook ingezonden naar de plaatselijke krant. Hopelijk kan ik donderdag mijn eigen tekst teruglezen onder de titel: ‘Gaza op Wieglande’. Waarbij Wieglande de bouwgrond is waar dit stuk op gebaseerd is.

bert · 27 september 2005 op 21:49

[quote]Op het slagveld dat hij heeft aangericht, kijkt Mordred tevreden naar de horizon van zijn gulzige toekomst.[/quote]
Kort maar krachtig en ook nog een prachtige openingszin. 🙂 🙂 🙂

Geertje · 28 september 2005 op 00:21

[quote]Deze tekst heb ik ook ingezonden naar de plaatselijke krant. Hopelijk kan ik donderdag mijn eigen tekst teruglezen onder de titel: ‘Gaza op Wieglande’. Waarbij Wieglande de bouwgrond is waar dit stuk op gebaseerd is.[/quote]

Leuk King! Laat je het nog even weten, ben zeer benieuwd! 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder