Het is vandaag dinsdag 16 februari. Carnaval is weer voorbij en ik vind het heerlijk. Geen verklede buurmannen en buurvrouwen die aangeschoten mijn raam passeren. Geen bezopen vrienden en vriendinnen die mij midden in de nacht wakker bellen met de vraag: ‘waar blijvjuh nouwe wuh vieruh carnuhvale!!’ Nee het is weer gedaan voor een jaar en ik kan er geen traan om laten (bij ons staan er rond dit tijdstip honderden mensen te huilen terwijl Knillis van z`n stok wordt gehaald). Het is voor m`n sociale omgeving elke keer weer niet te begrijpen dat ik dit feest elke keer maar weer laat schieten. Ik woon namelijk vlakbij het carnaval epicentrum van Nederland, Den Bosch en ik ben er zelfs geboren. Maar toch zie ik carnaval hetzelfde als de jaarlijkse onvermijdelijke belasting aanslag.
Het is toch raar dat niet alleen met carnaval ook met het EK, WK, Olympische spelen en koninginnendag. Volwassen Nederlanders van alle leeftijden zich belachelijk verkleden en gruwelijk dronken worden. Normale mannen van boven de 40 die een goede baan en een leuk gezin hebben veranderen in een stel baldadige blagen die zich gedragen als een groep Engelsen die hun vrijgezellen avond vier in Krakau.
Ik ben zelf een man en als ik naar mezelf en m`n vrienden kijk weet ik hoe onvolwassen, kinderachtig en onverstandig we zijn. Ik hou van snelle auto`s, drugs, veel drinken, gamen, voetbal kijken, stappen en house feesten maar dus niet van carnaval. Misschien moet je juist wel een nette brave burger zijn om dit feest op latere leeftijd nog steeds te vieren. Die ene keer in het jaar even helemaal los terwijl ik een weekendje pauze neem

Hebben we misschien nog steeds een feest als carnaval nodig om uit de ban te springen. Net hoe het vroeger ontstaan is toen de boeren van de landheren 1 keer in het jaar helemaal uit de ban mochten springen en je 4 dagen mocht zijn wie je maar wilde?
Er zijn heel veel stelletjes die elke maand 200 euro apart zetten om zo in 6 dagen alles er doorheen te trappen. Onze horeca in Den Bosch draait met carnaval soms wel twee maandomzetten. Persoonlijk was ik liever met m`n vriendin een weekje naar de Malediven gegaan. Ik bedoel iedereen moet zelf weten wat hij of zij met z`n geld doet en ik snap dat je liever kort wil fikken dan lang wil smeulen. Maar je hoeft toch niet meteen een vat benzine in brand te steken.
Ik denk ik niet zo goed tegen die gemaakte gezelligheid kan. ‘O het is carnaval dan zijn we allemaal vrienden en is het gezellig’. Totaal onbekende lopen arm in arm de kroeg uit en zweren dat ze de beste vrienden zijn. En als de alcohol weer uit het bloed verdwenen is kijken ze elkaar niet meer aan. Waarom kan het alleen maar gezellig zijn met carnaval? Waarom kunnen we dit niet spontaan en is er een datum nodig in het jaar om ons hier aan te herinneren. Kun je je geliefde niet spontaan uit eten nemen en een cadeautje geven zonder dat het Valentijnsdag is? We kunnen toch ook op een andere datum als 25/26 december onze familie en vrienden uitnodigen om eens lekker te komen eten?
Ik vind kerst echt heerlijk hoor maar ik krijg altijd zo’n ‘dit moeten we vaker doen’ gevoel.
Dus pak allemaal je agenda van 2010, sla een willekeurige bladzijde open en zet een kruisje. Maak op die dag een lekker diner voor je vrienden/familie, koop een cadeautje voor je geliefde en een kluif voor de hond. Ik kan het je aanraden!


7 reacties

Mien · 17 februari 2010 op 11:11

——————————————-

Ieder zijn heug en meug.
Besmet raken door het Carnavalsvirus is niet voor iedereen weggelegd.
Daarvoor moet je uit het goede hout gesneden zijn.
Bij voorkeur eikenhout.
Goede wijn behoeft geen krans.

Mien

p.s.
Mocht je toch een krans nodig hebben zie [b][u][url=http://examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=9128]Mien Carnaval[/url][/u][/b]

DACS1973 · 17 februari 2010 op 12:40

Je oproep om eens wat vaker aardig voor elkaar te zijn, en niet alleen op de ‘verplichte’ dagen, vind ik sympathiek. Wat mij betreft had je dat beter het centrale thema van je stuk kunnen maken.

De verhandeling over brave burgers die de behoefte hebben om eens per jaar de beest uit te hangen, had je wat mij betreft wel achterwege kunnen laten. ‘We’ (mensen van rond de 40 met een kantoorbaan) hebben niet allemaal de behoefte om ons als idioten te gedragen. Gebruik liever geen ‘we doen dit of dat met z’n allen’-uitspraken, want daar zijn veel lezers zeer allergisch voor.

Helaas bevat ook deze bijdrage nogal wat taalfouten en lopen veel zinnen niet lekker. Een stuk dat in één keer is opgeschreven is in 99,9% van de gevallen nog geen goed stuk. Er moet daarna nog heel wat herschrijving aan te pas komen. Het loont dus de moeite om een stuk even te laten bezinken of te laten lezen door een ander voordat je het instuurt.

Shitonya · 17 februari 2010 op 17:37

Helemaal mee eens. Ook ik walg van carnaval en elk andere ‘feest’dag.

arta · 17 februari 2010 op 20:25

[quote]bij ons staan er rond dit tijdstip honderden mensen te huilen terwijl Knillis van z`n stok wordt gehaald[/quote]
Hmm, ik stond midden in het epicentrum, maar heb geen traan gezien… (en geloof me, ik heb er écht op gelet!!!) :pint: :clown: :duivel: :ballon: :geslaagd: :politie: :pint: 😎

Emiliever · 17 februari 2010 op 20:28

Ik begrijp wat je wilt zeggen en dat is inderdaad sympathiek. Maar dat is eigenlijk wel zo’n beetje alles. Of je wel of niet van carnaval houdt, is eigenlijk niet zo belangrijk. Maar een column met zoveel slordigheid is gewoon niet lekker lezen. Je hebt genoeg talent om het nét iets beter te zeggen!
En als je van de zomer zin krijgt om weer eens kerst te vieren, kun je rustig bellen! Ik ben er ook dol op!

Anne · 18 februari 2010 op 09:44

Ik zou zeggen: verzin eens een keer iets anders dan steeds weer ditzelfde rijtje afschuw-cliché’s. Enne, epicentra dat zijn er veel meer, overal flinke aardbevingen hoor: Venlo, Maastricht, Eindhoven, Tilburg, Breda, Kerkrade, Heerlen……… 😀

u-queen · 18 februari 2010 op 13:49

De clue is duidelijk en daar heb je dan ook helemaal gelijk in. Persoonlijk heb ik het gewoon niet te zeer op het aanhalen van onnoembaar veel clichees…

Geef een antwoord