Vorige week heb ik, op zoek naar eeuwige roem, een column gepubliceerd op de site van columnx.
Groot was mijn schrik toen ik een paar dagen later las dat mijn verhaaltje gelezen was door zogenaamde columnverslaafden. Een uur of twee heb ik wat gegrasduind op de columnx-site, en ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat columnverslaving een ernstige aantasting vormt van ons normen- en waardenstelsel. Wat te denken van huisvrouwen die urenlang columns lezen, en gezin en huishouden verwaarlozen? Of van de jongelui die hun studie verzaken om maar zoveel mogelijk verhalen te scoren? Een nog ernstiger probleem vormen de dakloze columnaten. Ze breken computers open, jatten uit kiosken en boekhandels, en bedreigen zo de de veiligheid op straat.
De producenten van de columns moeten dan ook hard aangepakt te worden. Ze opereren onder schuilnamen als R@@F, Li, Mercurius, Yoyogro en Pepe. Klinkt erg buitenlands allemaal, en ik vermoed dat de verhaaltjes geimporteerd worden door columnslikkers: In het land van vertrek worden de columns uit het hoofd geleerd en op Schiphol, na het passeren van de douane, snel op papier gezet. Verscherpte controle op risicovluchten lijkt mij zeer op zijn plaats.
Voor de columnshops op internet is een gedoogbeleid passend. Verbieden zou kunnen, maar dan onttrekt de columnhandel zich aan controle door de overheid. Wel zou ik willen voorstellen dat er een wet komt die verbiedt dat columns vertaald worden. Dit uiteraard om columntoerisme in de grensstreken te voorkomen.
Op middelbare scholen moeten leerlingen voorgelicht worden over de gevaren van de nieuwe verslaving. Voor leraren Nederlands heb ik het advies om niet meer toe te staan dat bundels met korte verhalen op de literatuurlijst komen, en het schrijven van opstellen te schrappen. Ouders kunnen aan dit ontmoedigingsbeleid meewerken door hun kinderen voor het slapen gaan geen korte verhaaltjes meer te vertellen.
De columnhoertjes tenslotte verdienen extra aandacht. Zij zijn niet wat u denkt, sex komt er niet aan te pas. Tegen een geringe vergoeding lezen zij columns voor. Voor de mannen die op deze manier aan hun gerief willen komen moeten er langs de snelwegen afwerkplekken komen. Veel beter dan tippelzones. Ik wil niet de kans lopen om op straat aangeroepen te worden door frivool geklede dames. “Hee bink, wil jij een lekker verhaaltje horen?”
Columnisme.
Ik weet nu al wat Balkenende er over gaat zeggen.
> Als je het hebt over de structurele aanpak columnisme mag nadrukkelijk worden gesteld dat we de zaken met daadkracht en duidelijkheid zullen aanpakken.
Een prietprater, onze Minister President. Daar zou eens een venijnig stukje over geschreven moeten worden.


Mosje

MOSje.iS van alles wat en zelfs dat niet helemaal

13 reacties

pepe · 10 januari 2004 op 11:08

Het meubilair is al niet meer te zien hier, dikke lagen stof verstoppen de gehele huisraad. De wasmand kan ik ook al niet meer vinden, daar er zoveel was over hangt en naast ligt. Schoon serviesgoed is er ook niet meer en de aanrecht heb ik al in weken niet gezien, we eten nu van wegwerpbordjes. Alleen kan de container dat niet aan, vuilzakken erop en ernaast, de buren beginnen al te klagen.
Een echtgenoot zie ik niet meer, alleen nog lege baterijen op mijn nachtkastje.
Kinderen wat zijn dat? Die heb ik ook al in maanden niet gezien, ik denk ze nog in de ballenbak zitten of ze zijn spontaan weggelopen. Misschien zitten ze wel in een opvangtehuis voor kinderen van columnverslaafde moeders?

Wie helpt mij afkicken?? Dit kan niet langer meer zo!! HELUP!!

Dr. Mosje bedankt dat u mijn ogen hebt geopend, de PC gaat maar naar Lagune opa (dat is een goed doel), ik zoek de kinderen weer op en strop vanaf vandaag mijn mouwen op en sop. Ik ga weer huishouwuh 😉 en sexen zonder column. Maar dat laatste dan wel met een giga-pleister. Tot ziens 🙂

Geweldige leuke column, even heerlijk gelachen met een kop koffie 😛

Tasz · 10 januari 2004 op 11:53

Gave column, ik moest erg lachen met naast mij de wasmand vol strijkgoed en de stofzuiger die wacht om de kamer te ontstoffen. Daarentegen ben ik wel al vanaf 8am bezig met was, ziek kind, strijk en schoonmaken van keuken en badkamer dus ik voel me nog niet aangesproken 😀 .

Leuke column, leuk onderwerp en leuk afgemaakt. Ik zie die column over Balkenende graag tegemoet.

Bye
Tasz

Li · 10 januari 2004 op 12:36

Sterker nog Mosje.
Omdat deze huismutsjes anoniem opereren is Peter R de Vries ingeschakeld. Deze heeft, met hulp van de Chileen Charlie da Silva, diversen columnXjunks getraceerd. Da Silva kent de Wijven van columnx erg goed. Hij is zelfs een grote fan van columnx. Vooral na de columns die over Mabel Wisse Smit verschenen. Peter spoorde hem op en had een spraakmakend interview met Da Silva waarin hij openhartig vertelde over deze beruchte pennenliksters en potloodventsters. Hij verklapte dat ze veelal gekleed gaan in een lange regenjas die ze, te pas en te onpas, openslaan. De binnenkant van de jas is voorzien van columns in alle soorten en maten. Zij worden veelal gesignaleerd bij Internetgebruikers, bibliotheken, scholen en ouderencentra en hopen met hun daad veel boekenwurmen te trekken.
😆

Li

Mercurius · 10 januari 2004 op 14:52

[quote]Of van de jongelui die hun studie verzaken om maar zoveel mogelijk verhalen te scoren?[/quote]

Die was zeker voor mij bedoeld??? 😕 Jongelui?? Dank je dank, dank je!

Pffff, Verslavende column Mosje, evenals je hele mooie site met prachtige illustraties! Een compliment van mij.

Enne die titel van je ‘columnhoertje’, daar uit moet ik concluderen dat jij dus valt onder de categorie hoerenlopers. 😀

Zo moet nu weer vlug aan de studie!
ciao Mercurius

Mup · 10 januari 2004 op 18:07

Wat schuift dat voorlezen?
Genoten,

Groet Mup.

Eftee · 10 januari 2004 op 22:22

Het is inderdaad een drama, die columns lezen. Je column klopt helemaal. Het probleem van uitpuilende wasmanden en andere huishoudelijke martelingen blijven hier ook liggen. Ik ben al jaren “een beetje huisvrouw”. Gelukkig is er hier een man in huis die het niet erg vindt in te springen, als het echt dramatisch is om aan te zien, in huis.
Zelfs m’n vloer lijdt eronder (Pepe weet wel wat ik bedoel);-).
Ik lees hier al een paar weken en nu heb ik eindelijk genoeg moed verzameld om een reaktie te plaatsen.
Het is nog even zoeken hoe alles werkt. Ik hoop dat ik het goed gedaan heb.

Ga door met je columns Mosje, ik hang aan het scherm.

Groetjes en tot gauw,

Eftee

viking · 11 januari 2004 op 09:46

Woow Mosje, goeie binnenkomer (op mijn zondag ochtend), ik geloof niet dat ik al eerder op CX heb meegemaakt dat een hoerenloper zoveel columnhoertjes op zijn hand kreeg!

Mosje · 11 januari 2004 op 12:08

Dames en Heer,

Hartelijk dank voor jullie reacties.
Ik vrees dat jullie door te reageren mijn angsten over columnverslaving bevestigen 🙂
Ik zelf zal proberen het niet zo ver te laten komen dat er 5 groene sterren boven mijn naam verschijnen. Zal wel lastig worden, want ik heb absoluut geen idee hoe dat werkt. Zit er een webmaster mijn bezoekjes aan deze site te turven? En als ik dan 10 bezoekjes gebracht heb, wordt dan een van de sterretjes groen? 😕

deZwarteRidder · 11 januari 2004 op 15:42

Hou het maar kort…
TOPPERTJE
Rich@Rd

archangel · 11 januari 2004 op 19:53

Hey Mosje! Volgens mij ligt er aan het ‘systeem der sterren’ een wiskundige formule ten grondslag, die qua complexiteit niet veel onderdoet voor ehm… nou ja, de berekeningen die astronomen gebruiken bij het in kaart brengen van de sterrenhemel boven ons hoofd 😮

Moderator-Jr · 11 januari 2004 op 21:15

[url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=106&forum=2&1]Betekenis van sterren/status.[/url];-)

Farfalla · 11 februari 2004 op 17:56

[quote]Een prietprater, onze Minister President. Daar zou eens een venijnig stukje over geschreven moeten worden.[/quote] Check deze column maar eventjes: [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=1175]Pijn[/url] Kan je ook meteen je agressie op Jan-Peter kwijt!

LouisP · 3 mei 2009 op 22:40

Mosje,
’t is best origineel. Maar als die anderen dit al zo goed vinden. Dan moeten die jouw laatste columns maar eens lezen.

groet,

Louis

Geef een reactie

Avatar plaatshouder