Als arrogantie een olympische sport zou zijn ,dan zou Jansen, fractieaanfluiting van een politieke misdaadorganisatie in mijn stad, uit stand de gouden medaille binnenhalen.
En de Olympische records die daarmee gepaard zouden gaan, zouden de eerste 500 jaar niet verbroken worden. Jansen nodigde mij uit voor een Kerstborrel in een restaurant. Hij wilde mij “consultèren inzake een delicàte kwestie” De taal die de man soms uitslaat is niet te filmen. Consultèren!!
Alsof ik op audiëntie bij de paus ben uitgenodigd, Godbetert!
‘Ik heb niets te zoeken in restaurants’, Jansen, deel ik hem mee door de telefoon. ‘Het is mijn stamkroeg en anders niet’.
Hij gaat , zoals hij het noemt, “acceurd” en nu zit ik op hem te wachten in mijn stamkroeg.
Toen ik vijf minuten geleden hier naartoe liep dacht ik even dat Jansen en zijn Rotary Club hier waren neergestreken, want het lawaai dat uit de kroeg kwam, hoorde ik al op een kilometer afstand.
Achteraf blijkt het om een kudde hooligans te gaan die in mijn kroeg is neergestreken. Begrijpelijke vergissing dus want veel verschil is er niet..
Dan komt Jansen binnen. Hij sleept een vuilniszak aan zijn arm mee, maar als ik goed kijk blijkt het zijn vrouw te zijn. ‘Vandaag wordt alleen het grofvuil opgehaald, Jansen en niet de schillen en ander tuinafval, wist je dat niet?’, begroet ik hem.
Ik negeer vrouw Jansen en ga door: ‘Over welke delicàte kwestie wilde je mij consultoiren???, hoe je voordelig je vrouw kunt lozen?’
Jansen kijkt boos. Zijn vrouw kijkt scheel.
‘Hoe gaat het, mam?’ , vraag ik aan vrouw Jansen omdat zij technische gesproken mijn schoonmoeder is.
‘Gaat je niets aan., ik ben hier alleen maar omdat mijn man daar op stond. En trouwens, zoals gewoonlijk zie je eruit als een vogelverschrikker. Nooit gehoord van scheren, als je uitgaat?’
‘Zeker’, antwoord ik vriendelijk. Geestige pruik heb je op, by the way. Nieuw? Maar om op je vraag terug te komen: sinds u een snor laat staan, wilde ik mij wel aanpassen en…’
Jansen snoert mij de mond voordat de vlekken in de nek van vrouw Jansen, tegen het plafond spatten.
‘Oké’, zegt de beroepsoplichter. ‘Eh..je woont nu wel met onze dochter, maar laat me één ding duidelijk maken. Je zorgt maar voor je eigen financiën. Ik zal niet tolereren dat je mij leegtrekt, via mijn dochter’.
‘Shit, en ik wilde nog wel een woningruil voorstellen’, zeg ik. ‘Jij en je bijslaap in mijn caravan en ik in jouw “cottage”. Lijkt je dat wat? Mijn vriend Viking stelde dat voor. Ken je Viking? Groot kunstenaar en fan van jouw buitenechtelijke activiteiten en…’
Vrouw Jansen duwt haar vinger onder mijn neus ‘Hou nu eens je kop, leeghoofd!’, roept ze. En nog wat; ik kom niet in jullie huis zolang jij daar nog woont!’.
Kroegbaas trekt vragend zijn wenkbrauwen op vanachter de tap en ik wijs met mijn duim naar de plee.
Hij heeft net Jansen’s collega’s, de hooligans, de tent uitgesmeten omdat die dachten dat je met een barkruk kon darten. Kon niet!. Kostte wel een grote spiegel. Had ik al verteld dat kroegbaas kickbokskampioen is van Madurodam?
Aan Jansen meld ik dat ik moet pissen en even later fluister ik in de plee, kroegbaas iets in zijn oor.
Als ik weer aan het tafeltje plaatsneem is het echtpaar Jansen druk in de weer met een laptop.’Misdaadstatistieken aan het bestuderen, Jansen?’, vraag ik beleefd. Trouwens, over misdaadstatistieken gesproken. Is de bon die je laatst kreeg voor het rijden tijdens het bellen al in de statistieken opgenomen? ‘
Verbluft kijkt hij mij aan maar intussen komt kroegbaas, geflankeerd door vier medewerkers met ieder een grote bos bloemen op mij af.
‘Gefeliciteerd, Kees, ik hoorde dat je 10 miljoen in de staatsloterij hebt gewonnen. Gaaf man!
Jansen verslikt zich in zijn wodka en zijn vrouw begint te kokhalzen. Veel tijd om te reageren hebben ze niet want twee politiemannen betreden het pand.
Kroegbaas wijst op Jansen. ‘Deze man hier had net een eh…echtelijke twist met zijn vrouw en sloeg mijn spiegels aan gort. Hij weigert het te vergoeden’.
De agenten vragen beleefd of de Jansens even mee naar het bureau kunnen komen voor een proces verbaal. De Jansens protesteren tierend en scheldend en vrouw Jansen wil mij aanvliegen. De heren politie leiden ze tenslotte met ‘zachte’ dwang naar buiten.
En terwijl ik ìn en ìn gelukkig een slokje van mijn, door Jansen betaalde wodka neem, vraag ik mij af waarin Jansen op de Olympische spelen beter tot zijn recht zou komen; in arrogant handelen of frauderen… Ik gok op allebei. Even mijn bookmaker consultèren…


12 reacties

pepe · 12 december 2004 op 08:56

Acceurd… ook deze jansen-column is er weer een om bij te schateren.

Geweldig om zo de zondag te beginnen!!

viking · 12 december 2004 op 15:10

[quote]Ken je Viking? Groot kunstenaar[/quote]

Meesterlijke column. Je beste tot nog toe. Column van de maand, nee JAAR. En er moeten weer prijzen uitgeloofd worden. Lange weekenden JabJummen met een artistieke vriend.

Wat doe jij met de Kerst Paco? Bij je schoonouders eten?

Mup · 12 december 2004 op 21:02

[quote]ìn en ìn gelukkig een slokje van mijn, door Jansen betaalde wodka neem,[/quote]

In-en ingenoten weer,

Groet Mup.

Mosje · 12 december 2004 op 22:30

Hé Kees, waar zat je nou gister? Achter die pilaar?
Ikzelf ben maar even kort langs geweest (ik bestuurde die F16)
😛

Li · 12 december 2004 op 22:32

Wanneer weurdt Jansen gebundeld 😀
Weurdt het geen tijd 😕

Li

WritersBlocq · 13 december 2004 op 10:10

Ha die Kees, wat ben ik blij met jouw Jansens! Mijn sjacho bui is in Olympische recordtijd omgevormd tot de beste ever op maandagmorgen, bedankt (namens mijn collega), ik heb echt wéér in m’n string gepist (plaatselijke bui dus :laugh: )

Ma3anne · 13 december 2004 op 12:55

Bundel is ook leuk, maar ik zit eigenlijk te wachten op een TV serie.
Ik wil Mrs. SM wel spelen. :laugh:

Kees Schilder · 13 december 2004 op 16:27

Zag je me niet zitten Mosje? Ik zat naast Krabbee

Raindog · 13 december 2004 op 18:27

Superidee!! ‘Jansen; the movie’ met als ondertitel: ‘I know what you did last summer’.

Ook supercolumn trouwens. Ik vind ze echt een enorm hoog slapstick gehalte hebben. Misschien is bundeling wel leuk om mee te beginnen.

doos2 · 13 december 2004 op 22:15

Superdesuper Kees! Haha, ik ben voor een film én een bundel!
groet doos2 😀 😀

Wright · 14 december 2004 op 07:54

Tja, wat moet je er nog van zeggen?
Superlatieven schieten te kort… 😀

Mien · 14 december 2004 op 13:47

Kerel Kees,

Zou Jansen geafronteerd zijn als ik hem inviteer voor een literaire Jansen&Co-column met exorbitante woordspelingen?

Gooi maar even een opzetje los …?!

Mien Co

p.s.
Jansen weet nog steeds van wanten, complimenten!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder