Kurk, papier, plaksel, lekker knutselen, dat is in mijn bescheiden optiek creatief zijn. Gewoon lekker in de sociale werkplaats asbakjes in elkaar kleien, samen met andere hopeloos verloren mensen, allochtonen en mensen met geestelijke of lichamelijke afwijkingen. Misschien maak ik daartussen wel kans op de prijs voor het mooiste asbakje van de maand. Ze maken je wijs dat de ervaring die je daar opdoet van belang is voor je verdere carrière.

Van belang? Wie houden ze voor de gek bij die instanties, ik wil de eerste werkgever nog eens tegenkomen die mij wil aannemen, vanwege het feit dat ik asbakjes in elkaar heb gekleid op een sociaal strafkamp, samen met het andere uitschot dat niks beters kan doen dan zijn tijd verdoen op de sociale strafkamp, levend met de hopeloze hoop op gouden bergen die dit moderne werkkamp hem beloofd.

Creatief met kurk, ooit een legendarisch televisie programma van 2 mensen die eigenlijk thuis zouden horen in zo’n strafkamp. Misschien dat zij de aan lager wal geraakte, Frans Bauer aanbiddende slaven van de maatschappij iets nuttigs zouden kunnen leren.

Misschien kunnen zij ervoor zorgen dat deze arme zielen der maatschappij ertoe zouden kunnen bewegen iets nuttigs te gaan doen met hun leven en dat ze eindelijk hun gouden bergen zouden kunnen realiseren.

Maar ja, deze simpele kuddeschapen leven volgens het idee dat ze niet beter kunnen. Misschien kunnen ze het ook wel niet. En is het enigste wat ze kunnen is roken, praten over hun zwaar lamlendig leven, en het Nederlands levenslied verkrachten door mee te blèrèh in de hoop ontdekt te worden door een derderangs Idols-programma op zoek naar de nieuwe Koos Alberts. In dat geval raad ik iedereen aan om zich eerst een auto-ongeluk te rijden in de hoop dat ze verlamd raken.

Nou hebben ze me verteld dat ik ook creatief ben. Meteen kwamen horrorbeelden naar boven van mij in een sociaal strafkamp, asbakjes kleiend in een ranzig bezweet shirtje, ongeschoren baard, rokend als een ketter, pratend over mijn leven dat verkloot is door de maatschappij die mij verafschuwt. Tijdens het kleien van asbakje 530 kwamen songteksten van Frans Bauer binnendrijven. Eerst humde ik ze mee, maar niet veel later randde ik het levenslied aan door loeihard mee te zingen.

Op dat moment maakte de workshoplerares van het CWI me weer wakker uit de nachtmerrie.
Ze zei dat ik een creatieve geest was en dat dat op veel manieren kon worden opgevat, niet alleen als asbakjes kleiend op een sociaal strafkamp. Ik weet ondertussen beter, ik moet als de donder nieuw werk vinden. Ik wil niet eindigen als een kuddeschaap…

HELP ME!!!!!!!

[i]ik ga ervan uit dat de meeste mensen weten dat een column nooit persoonlijk is bedoeld. maar toch, ik zet het er alvast bij. :D[/i]


12 reacties

Mup · 8 april 2006 op 17:19

[quote]Van belang? Wie houden ze voor de gek bij die instanties, ik wil de eerste werkgever nog eens tegenkomen die mij wil aannemen, vanwege het feit dat ik asbakjes in elkaar heb gekleid op een sociaal strafkamp, samen met het andere uitschot dat niks beters kan doen dan zijn tijd verdoen op de sociale strafkamp, levend met de hopeloze hoop op gouden bergen die dit moderne werkkamp hem beloofd.[/quote]

Bovenstaande lange alinea kun je behoorlijk inkorten, je zegt hierin twee keer hetzelfde.
Verder heb ik in een pb al wat getikt. Ondanks dat je erbij zet dat het niet persoonlijk bedoeld is, wat je siert, komt hij toch erg persoonlijk over. En de kanttekeningen zou ik weglaten, succes met solliciteren,

Groet Mup.

bolswardillusions · 8 april 2006 op 17:22

van alles valt te leren, mijn volgende zullen vanaf hier af aan beter worden 😀

pleuro · 8 april 2006 op 17:52

Je kan altijd nog spaken zetten bij Batavus.. is niet zo heel ver van Bolsward 😉

Er kunnen nog wat puntjes op de i gezet worden, maar voor je eerste schrijfsel doe je zeker niet onder voor andere mensen die hier hun schrijfsels plaatsen. Ga vooral door met schrijven!

bolswardillusions · 8 april 2006 op 18:09

[quote]Er kunnen nog wat puntjes op de i gezet worden, maar voor je eerste schrijfsel doe je zeker niet onder voor andere mensen die hier hun schrijfsels plaatsen. Ga vooral door met schrijven![/quote]

dankt pleuro 😀

Dees · 8 april 2006 op 19:48

Hier en daar een beetje creatief met spelling enzo. Maar de gedachtensprongen zijn wel leuk, je raast er lezend zo doorheen.

Ps. Skip de naschriften, die voegen niets toe. Columns mogen best functioneel ongenuanceerd zijn.

KawaSutra · 8 april 2006 op 20:57

Kijk en zo krijgen we nu de mensen weer aan het werk in Nederland.
Leuk geschreven hoewel ik de associatie met een Sociale werkplaats niet geheel terecht vind. Mensen die anders buiten de maatschappelijke boot vallen ontvangen daar i.i.g. nog een plezierige dagbesteding, d.w.z. daar ga ik maar van uit.
Succes met de volgende.

DriekOplopers · 8 april 2006 op 21:40

Je beschrijft in een fijne column een verschrikkelijke nachtmerrie. Goed gedaan. Een mooie start.

Je hoeft je nooit te verontschuldigen voro wat je schrijft. De columnist mag tamelijk ongenuanceerd te werk gaan. Tuurlijk, aan alles zit een grens, maar die heb je niet overschreden.

Enne, welkom!

Driek

Ma3anne · 9 april 2006 op 07:29

Het was een zware bevalling voor je, geloof ik, voordat je column geplaatst was. Hoeveel mensen heb je via de chat op jouw stukje geattendeerd en hoe vaak heb je je al bij voorbaat verontschuldigd?:-D

Jammer dat je van vooroordelen uitgaat t.a.v. mensen in de sociale werkplaats, maar het spookbeeld dat je hebt geschetst, onderstreept wel mooi de ‘angst’ er zelf terecht te komen. Alle ingrediënten voor een goede column zitten erin.

Gewoon lekker doorgaan met schrijven!

Mosje · 9 april 2006 op 11:32

Een asbak kleien of een stukje typen, wat is eigenlijk het verschil?
😀

KingArthur · 9 april 2006 op 12:20

Het leest i.i.g. lekker weg dus gewoon doorgaan met je creatieve uitspattingen. Dan: ik ben het eens met Ma3 en Dees, je gaat uit van vooroordelen, dat mag in een column maar laat de verontschuldigingen weg dan (die zwakken dit weer erg af). Je probeert leuk te zijn maar durft het niet is mijn gevoel. Ook je titel vind ik (laat ik het maar eens ongenuanceerd zeggen) gewoon slecht. Het heet: creatief met kurk terwijl je telkens terug komt met de asbakjes kleien in je tekst. Ook je vergelijking met Koos Alberts zoeken in Idols vind ik niet goed. Zoeken ze zo’n soort artiest daar? Is Koos Alberts een product van Idols? Volgens mij niet.

Goed misschien wat harde kritiek, ik ga ervan uit dat het op de juiste waarde wordt ingeschat.

WritersBlocq · 9 april 2006 op 19:08

Ik had liever meer cynischme gezien dan ongenuanceerde uitspattingen over de sociale werkplaats, maar ik denk dat je stukje cynisch bedoeld is en niet ongenuanceerd dus laat ik mijn ongenuanceerde kriteik (mix van kritiek en gezeik) lekker achterwege op onder deze eerste column van jouw hand.
Welkom hier, je hebt je al goed laten zien in de chat en ik zie uit naar je 2e schrijvelarij. Beetje schaven aan de tekst en grammaticaal bijschaven, komt wel goed met jou 🙂

emaessen · 9 april 2006 op 19:31

Bolsward, hoewel mijn smaak meer naar Glennfiddish uitgaat kan ik met je meevoelen. Om een gekkenhuis met een strafkamp te vergelijken gaat me echter iets te ver. Zo kun je in een gevangenis bijvoorbeeld hoeren gesponsord krijgen door iemand van het personeel in haar kruis te grijpen. De gebruikelijke tegemoetkomingen in de kunsttempels zijn: lobotomie, electroshock en insuline comatherapie.

Jazeker waarde, ik heb mij toegelegd op het gedachtengoed van John Nash!

Nr 5

Geef een reactie

Avatar plaatshouder