De hele emancipatie ten spijt, is het nog steeds zo dat vrouwen veel meer tijd aan het huishouden en het opvoeden van kinderen besteden, dan hun mannelijke eega’s. Manlief wil best een keer de stofzuiger pakken of een afwasje wegwerken, maar wc’s schoonmaken of ramen lappen laat hij meestal toch aan haar over. Net zoals de tandartsbezoekjes, het helpen op school of het verschonen van een bed, als een van de kindertjes de boel heeft ondergekotst. De meeste mannen die ik ken hebben ook allemaal hetzelfde excuus waaróm ze zo weinig doen aan het huishouden: ze zien het werk eenvoudigweg niet. Zeggen ze. Ik vraag me dan altijd meteen af, of hij net zo blind zou zijn als hij er carrière mee zou kunnen maken. Als hij aan het einde van de maand een dik salaris op zijn rekening gestort zou krijgen voor bewezen diensten.

Nou is mijn ervaring dat de meeste mannen op zich niet te beróerd zijn om iets te doen, maar dan moet je het ze wel even vrágen. En daar zijn wij vrouwen dan weer niet zo goed in. Wij willen graag dat hij het gewoon snápt. Dat hij ziét dat de wc zich niet zelf reinigt en dat de wasmachine best heel zelfstandig zijn werk kan doen, mits hij even gevuld en aangezet wordt. Wij willen dat hij zijn spullen – en die van de kinderen – opruimt als hij een dag voor ze gezorgd heeft. En dat hij door de dag heen dan – net als wij – ook meteen even de badkamer poetst. We willen, als we thuiskomen na een lange dag op het werk, dat de pannen op het fornuis staan te pruttelen, in plaats van dat hij vraagt wat we van de friettent lusten… Kortom, er valt nog wel wat te emanciperen.

Maar helaas, zover gaat het niet komen, als ik de nieuwe trend mag geloven. Want mannen moeten juist méér man worden, heb ik gelezen. Ze moeten weer bij de kern van hun man-zijn zien te komen, want die zijn ze ergens onderweg verloren. Dat onze mannen massaal de weg kwijt zijn, is eigenlijk de schuld van ons vrouwen. Want wij hebben hem in de laatste decennia immers bedólven onder de vrouwenemancipatie. En – niet te vergeten – de mannelijke rolmodellen zijn veel minder vaak aanwezig dan vroeger. Om zichzelf dus terug te vinden moet manlief nu gaan remanciperen. En dat hoeft hij niet alleen te doen, dat kan ook in groepsverband. Er is zelfs een heuse cursus voor ontwikkeld! Werkelijk een gát in de (commerciële) markt voor de noodlijdende-man-van-nu. Een heel weekend lang mag hij met zijn eigen mannelijkheid bezig zijn en als slagroom op de taart krijgt hij ook nog eens les in zoenen! Als dát het oermannetje in hem niet doet ontwaken, weet ik het ook niet meer!

Nou wil ik persoonlijk ook best wel investeren in mijn vrouw-zijn. Want van al dat gepoets en gezorg zijn mijn handen droog geworden en is mijn gezicht gaan rimpelen. En eerlijk is eerlijk: ook ik wil weleens een weekendje weg van zeurende kindertjes en het altijd weer terugkerende huishouden. Maar of ik ook echt een cursus nodig heb om me weer 100% vrouw te voelen betwijfel ik. Een weekendje beautyfarm, inclusief massages en een goede Chardonnay, brengt me vast ook weer héél dicht bij mezelf!

[url=http://www.remancipeer.nl/]Remanciperen[/url]


12 reacties

Mup · 22 mei 2008 op 14:16

[quote]Ze moeten weer bij de kern van hun man-zijn zien te komen, want die zijn ze ergens onderweg verloren. Dat onze mannen massaal de weg kwijt zijn, is eigenlijk de schuld van ons vrouwen. [/quote]

:toeter: jammer deze 😉 , maar de laatste alinea maakt het allemaal weer goed, zie net de reclames die oppoppen. Voorvechtster van vrouwenemancipatie versus een cursus vrouw veroveren 😆

Groet Mup.

Neuskleuter · 22 mei 2008 op 16:12

Whaha, geweldig! Ik heb er zelf een tijdje terug ook al iets over geschreven, maar dan vanuit de mannelijke kant. Het fenomeen remancipatie blijkt dus bekender te worden. Dat van die klusjes komt me bekend voor, leuk beschreven. Je uitsmijter is erg leuk. Ik wil wel mee! 😉

Troy · 22 mei 2008 op 17:16

En toch ga ik liever voor champagne dan voor een remancipatiecursus. Al dat gedoe omtrent stereotypering. Als we nu gewoon eens allemaal durven te zijn wie we zijn komen we al een heel eind. 😉

Die site is geweldig trouwens. 😀

Dees · 22 mei 2008 op 17:48

Oww, al dat geleuter over mannen en vrouwen en echte mannen en echte vrouwen, ik heb er zo’n hekel aan. Alsof je sekse je belangrijkste kenmerk is. En dan nog Venus en Mars, pfff, laat mij maar met beide pootjes op of in de aarde en een beetje vent moet dat wmb ook hebben. Want elke man die een cursus nodig heeft om zich weer man te voelen is per definitie volslagen onaantrekkelijk en suf en het nauwelijks waard zich mens te mogen noemen, laat staan man!

Ow, ik raas een beetje 😀

Ik vind het dus ondanks al mijn bezwaren tegen de rigide scheidslijn wel een grappige en leuk geschreven column. Een echte champagne, lang niet gezien.

En dat geraas van mij moet ik maar eens een aparte column over schrijven…

Troy · 22 mei 2008 op 17:56

[quote]Alsof je sekse je belangrijkste kenmerk is. En dan nog Venus en Mars, pfff, laat mij maar met beide pootjes op of in de aarde en een beetje vent moet dat wmb ook hebben. Want elke man die een cursus nodig heeft om zich weer man te voelen is per definitie volslagen onaantrekkelijk en suf en het nauwelijks waard zich mens te mogen noemen, laat staan man![/quote]

Amen!:duimop:

PaulJansen · 22 mei 2008 op 18:02

Ik las in een krant iets over die cursus. Te idioot voor woorden. Scheer je een week niet, drink een krat bier leeg, loop een kilometer of veertig een willekeurige kant uit, overnacht daar een dag of wat in de buitenlucht, vreet rauwe slootvis en je bent vent genoeg om er weer jaren tegenaan te kunnen.

Eitje.

De column vond ik leuk trouwens.

Prlwytskovsky · 22 mei 2008 op 18:47

[quote]is het nog steeds zo dat vrouwen veel meer tijd aan het huishouden en het opvoeden van kinderen besteden, dan hun mannelijke eega’s[/quote]
Zijn vrouwen toch voor?
Kijk, op een verjaardagspartijtje durf ik dat best in de groep te gooien, maar hier? Ik kijk wel uit.
Neeeeeej, ik heb niks gezegd; mij hoor je niet. 😉

lisa-marie · 22 mei 2008 op 19:36

heerlijke column, lekker vlot geschreven 😀
En inderdaad als we allemaal bij ons zelf bllijven komen we een heel eind.
Alhoewel een weekendje beautyfarm met alles erop en eraan mij ook wel goed zou doen denk ik.
[quote]De meeste mannen die ik ken hebben ook allemaal hetzelfde excuus waaróm ze zo weinig doen aan het huishouden: ze zien het werk eenvoudigweg niet[/quote]
ook niet als ze hun bril wel ophebben 😉

WritersBlocq · 22 mei 2008 op 22:12

Haaa Champagne, heerlijk om je weer te borrelen en te bruisen zeg maar 😀
[quote]Dat onze mannen massaal de weg kwijt zijn, is eigenlijk de schuld van ons vrouwen. [/quote]

Ja, want wij kunnen geen kaartlezen 😎

arta · 23 mei 2008 op 07:33

[quote]de noodlijdende-man-van-nu.[/quote]
😆
Ik kreeg spontaan medelijden met ze!!
Goed geschreven!
😀

Dutchie · 25 mei 2008 op 17:08

oh, wat herkenbaar!! GEWELDIG!!!

pepe · 25 mei 2008 op 17:45

😆
Wat is het heerlijk dat jij jouw schrijfkunsten weer met ons deelt.
Rake column en ik ben weer wat wijzer, wist van het remaciperen niets af.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder